Mü'min Suresi: Revizyonlar arasındaki fark

Nurpedia.org - İman ve İslam Hakikatlerine Dair Nur Ansiklopedisi sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Turker (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
Turker (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
 
(Aynı kullanıcının aradaki diğer 10 değişikliği gösterilmiyor)
1. satır: 1. satır:
[[Kategori:Sureler Hakkında Bilgiler]]
[[Kategori:Sureler Hakkında Bilgiler]]
[[Kategori:Ha Mim İle Başlayan Sureler]]
[[Kategori:Huruf-u Mukattaa İle Başlayan Sureler]]
[[Kategori:Havamim Sureleri]]
[[Kategori:Mesani Sureleri]]
''Önceki Sure: [[Zümer Suresi]] ← [[Kur'an|Kur'ân]] → [[Fussilet Suresi]]: Sonraki Sure''
''Önceki Sure: [[Zümer Suresi]] ← [[Kur'an|Kur'ân]] → [[Fussilet Suresi]]: Sonraki Sure''


''Bu sureyi [[Kuran:Mü'min|Mü'min suresi okuma sayfasında]] mealiyle beraber okuyabilirsiniz''
''Bu sureyi [[Kuran:Mü'min|Mü'min suresi okuma sayfasında]] mealiyle beraber okuyabilirsiniz''


'''Mü'min ({{Arabi|غافر}}) Suresi''' Kur'ân-ı Kerim'in 40. suresi olup Zümer ve Fussilet sureleri arasında yer alır.
''İman edenler hakkındaki madde için [[Mü'min]] sayfasına gidin''


'''Mü'min ({{Arabi|غافر}}) Suresi''' Kur'ân-ı Kerim'in 40. suresi olup Zümer ve Fussilet sureleri arasında yer alır. Mü’min sûresinin temel konusunun İslâm’a karşı direnmeyip ona samimiyetle bağlanmaya davet etmekten ibaret olduğunu söylemek mümkündür. Sûrenin faziletiyle ilgili olarak Ebû Hüreyre’den rivayet edilen hadiste Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur: “Âyetü’l-kürsî ve Mü’min sûresinin ilk üç âyetini sabahleyin okuyan kimse akşama kadar, akşam okuyan kimse sabaha kadar korunmuş olur”.<ref name='a'>https://islamansiklopedisi.org.tr/mumin-suresi</ref>


<ref name='a'>Mü'min</ref>
==Risale-i Nur'da Mü'min Suresi ve ayetleri hakkındaki dersler==
 
'''Risale-i Nur'da Mü'min Suresi ve ayetleri hakkındaki dersler:'''
 
Hayvan gibi hatta daha sapıktırlar
 
* [[Mü'min x|Mü'min suresinin x. ayetinde]] ve daha pek çok ayette geçen "(kafirler) hayvan gibi hatta daha sapıktırlar" mealindeki ibare hakkında Risale-i Nur'da geçen dersleri topluca [[:Kategori:Hayvan Gibi Hatta Daha Sapıktırlar Ayetleri|bu sayfada]] okuyabilirsiniz.
 
Alak Suresi 17 sure tevafuk
 
* Kur'an'ın ilk inen suresi olan Alak suresinin medde, şedde, tenvin ve besmele dâhil olmakla beraber 328 harfi vardır. '''Mü'min''' suresi dahil 13 surenin 300 küsur kelime sayısına ve ayrıca 4 surenin harf sayısına tevafuk eder. Bu 17 sure, Alak suresinin 300 tarihinden 351 tarihine kadar hâdisat-ı İslâmiyeye işaret ettiğine şahit olup onu teyit eder.
 
Efela ta'kilun
 
* Kur'an'da [[Mü'min x|Mü'min suresinin x.]] ve daha pek çok ayetin sonunda akla havale eder ve araştırmaya sevk eder. Bu hususta Risale-i Nur'da geçen dersleri topluca [[:Kategori:Efela Ta'kilun Ayetleri|bu sayfada]] okuyabilirsiniz.
 
İşaratül İ'cazda misal olarak verilen ayetler
 
* Mü'min suresinin [[Mü'min x|x.]], [[Mü'min x|Mü'min suresinin x.]] ve [[Mü'min x|Mü'min suresinin x.]] ayetlerini Bediüzzaman [[Risale:Bakara_17-18:_Münafıklar_Hakkında_Ateş_Temsili_(İ.İ._Badıllı)#Kelamın_tabakalarını_tavsif_makamı_hakkında_"Temsil"_misallleri|İşaratül İ'caz (Badıllı tercümesi) tefsirinde]] kelamın tabakalarını tavsif makamı hakkında "Temsil" misalllerine örnek olarak verir.
 
Kun Feyekun
 
* [[Mü'min x|Mü'min suresinin x. ayeti]] dahil toplam 8 ayette geçen '''Kün Feyekun''' ({{Arabi|كُنْ فَيَكُونْ}}) (Meali: (Allah) "Ol!" (der ve) "Olur") ibaresi hakkında Risale-i Nur'da geçen dersleri topluca [[Kün Feyekun]] sayfasında okuyabilirsiniz.
 
Erhamürrahimin
 
* [[Mü'min xx|Mü'min suresinin xx. ayetinde]] ve daha başka ayetlerde geçen geçen "Allah doğru hüküm verenlerin en hayırlısıdır", "Allah yapıp-yaratanların en güzelidir", "Allah merhametlilerin en merhametlisidir" mealindeki ibarelerin kapsamlı bir izahı [[Risale:32._Söz#.C3.9C.C3.A7.C3.BCnc.C3.BC_Maksat|32. Söz'dedir]].
 
Tahaddi ayetleri
 
* [[Mü'min x|Mü'min suresinin x. ayeti]] Kur'an'ı (haşa) insan sözü diye iddia edenlere meydan okuyan ayetlerden biridir. Kur'an'ın meydan okuması husustaki dersleri topluca [[:Kategori:Tahaddi (Meydan Okuma) Ayetleri|bu sayfada]] okuyabilirsiniz.
 
7 Kat Sema Ayetleri
 
* [[Mü'min x|Mü'min suresinin x. ayetinde]] ve daha pek çok ayette geçen "7 kat sema" mealindeki ibare hakkında Risale-i Nur'da geçen dersleri topluca [[:Kategori:7 Kat Sema Ayetleri|bu sayfada]] okuyabilirsiniz.
 
Tefekkür
 
* [[Mü'min x|Mü'min suresinin x. ayetinde]] diğer birçok ayette olduğu gibi tefekkür tavsiye edilir. Risale-i Nur'un acz, fakr ve şefkat ile birlikte 4 esasından biri olan tefekkür hakkında [[:Kategori:Tefekkür Etmeye (Üzerinde Düşünmeye) Dair Ayetler|bu sayfaya]] bakın.
 
Huruf-u Mukataa


* {{Arabi|حٰمٓ}} ile başlayan ilk sure olan Mü’min Suresinde 2. ayetin ({{Arabi|تَنْزٖيلُ الْكِتَابِ مِنَ اللّٰهِ الْعَزٖيزِ الْعَلٖيمِ}}) cifir makamı bazı mühim âyetler gibi 1370 eder. Bediüzzaman bu tarihte başka bir Kur'an nurunun mu ortaya çıkacağını yoksa Risale-i  Nur'un büyük bir inkişafla fetihleri mi olacağını bilemediğini [[Risale:1._Şuâ#Yirmi_Dördüncü_Âyet_ve_Âyetler|söyler]].
* {{Arabi|الٓمٓ}}, {{Arabi|الٓرٰ}} ve {{Arabi|حٰمٓ}} ile başlayan surelerin ilk ayetlerine bakılırsa Kur’an’ın Cenab-ı Hakk’ın yanında ehemmiyeti görülebilir.
* Mü'min suresinin de içinde olduğu 29 surenin başında geçen kesik harfler (huruf-u mukattaa) hakkında tüm dersler ve izahlar için [[Huruf-u Mukattaa]] maddesine bakılabilir.
* Mü'min suresinin de içinde olduğu 29 surenin başında geçen kesik harfler (huruf-u mukattaa) hakkında tüm dersler ve izahlar için [[Huruf-u Mukattaa]] maddesine bakılabilir.
 
* Kur'an'ın bir fihristesi olan ve bir cihette Kur'an içinde bulunan Fatiha suresinde 15 mim harfi geçer. Mukattaa harfleriyle başlayan mühim sureler, {{Arabi|الٓمٓ}} ler ve {{Arabi|الٓرٰ}} lar ve {{Arabi|حٰمٓ}} lerdir. Mim harfi adıyla geçen 15 sure (7 Ha-mim, 8 Elif-Lam-Mim) mevcuttur.
Kafirlerin Cehenneme Atılması
* Bediüzzaman [[Risale:Bakara_28:_Yeniden_Yaratılış_(İ.İ._Badıllı)#DÖRDÜNCÜ_MESELE|İşaratül İ'caz'da (Badıllı Tercümesi)]] Bakara'nın 28. ayetini tefsir ederken kafir ve mübafıkların söylediği "Bizi iki defa öldürdün, iki defa dirilttin." mealindeki ibarenin geçtiği [[Mü'min 11|Mü'min suresinin 11. ayetini]] delil göstererek Bakara'nın 28. ayetinin hem kabir hayatına îma ettiğini hem de haşir hayatına delalet ettiğini söyler.
 
* [[Mü'min 12|Mü'min suresinin 12. ayetinde]] geçen "Artık hüküm, yücelerin yücesi Allah'ındır." mealindeki ibare İslâmiyet’in bir şiarı olan "kazaya rıza, kadere teslim"i ifade eder. Özellikle çocuğu vefat edenlere bir taziye olarak yazılan [[Risale:17._Mektup#On_Yedinci_Mektup|17. Mektup'ta]] bu ibare geçer.
* Bediüzzaman, Kur'an'da zalimlerin ve kafirlerin cehenneme atılıp azap göreceği tehditinde bulunan [[Mü'min x|Mü'min suresinin x. ayeti]] ve daha pek çok ayetin hikmetini [[Risale:11._Şuâ#Onuncu_Mesele|izah ederken]] insanların küfrünün kâinatın ve ekser mahlukatın hukukuna çok büyük bir tecavüz olduğunu ve semavatı ve arzı kızdırdığını söyler.
* Kur’an’da çok tekrar edilen kıssa-i Musa aleyhisselâmın her bir cümlesi ve parçası bir düstur-u küllînin ucu olarak gösterilmiştir. Bediüzzaman [[Risale:25._Söz#D.C3.B6rd.C3.BCnc.C3.BC_I.C5.9F.C4.B1k|25. Söz'de]] buna misal olarak Firavun'un veziri Hâmân'dan (güya Musa'nın rabbine ulaşmak için) kendisine yüksek bir kule yapmasını istediğinden bahseden [[Mü'min 36|Mü'min suresinin 36. ayetini]] verir ve dağsız bir çölde olduğundan dağları arzulayan Firavunların dağ-misal meşhur piramitleri inşa ettiğini hatırlatır.
 
* Bediüzzaman [[Risale:16._Mektup#.C3.9C.C3.A7.C3.BCnc.C3.BC_Nokta|16. Mektup'ta]] kendisini gıybet edenleri [[Mü'min 44|Mü'min suresinin 44. ayetinde]] geçen "Ben işimi Allah'a havale ediyorum. Şüphesiz Allah, kullarını çok iyi görendir." mealindeki ibarenin dersiyle Allah'a havale ettiğini ve kalbinin böylece rahatladığını söyler.
İman Edip Salih Amel İşleyenler
* Bediüzzaman Avrupa’nın şahs-ı manevîsi ile yaptığı muhavereyi anlattığı [[Risale:17._Lem%27a#Be.C5.9Finci_Nota|17. Lema'da]] her şeyin yaratıcısını unutup, her şeyi tabiata ve sebeplere dayandıran kafirlerin musibete uğradığında çıkmaza girdiğini izah ederken [[Mü'min 50|Mü'min suresinin 50. ayetinde]] geçen "Halbuki kâfirlerin yalvarması boşunadır." mealindeki ibareyi zikreder.
 
* [[Mü'min 60|Mü'min suresinin 60. ayetinde]] geçen "Bana dua edin, kabul edeyim." mealindeki ibare Risale-i Nur'da birçok yerde izah edilir. Bu konudaki tüm dersleri "[[Dua]]" sayfasında bulabilirsiniz.
* [[Mü'min x|Mü'min suresinin x. ayetinde]] ve daha pek çok ayette geçen "İman edip salih amel işleyenler" mealindeki ibare hakkında Risale-i Nur'da geçen dersleri topluca [[:Kategori:Amenu Ve Amilussalihati Ayetleri|bu sayfada]] okuyabilirsiniz.
* Bediüzzaman [[Risale:30._Lem%27a#.C3.9C.C3.A7.C3.BCnc.C3.BC_Remiz|30. Lema'da]] "O, hem dirilten hem de öldürendir. O, herhangi bir işin olmasını dilediği zaman yalnız "Ol!" der, o da oluverir." mealindeki [[Mü'min 68|Mü'min suresinin 68. ayeti]], "Ve O, yaşatan ve öldürendir; gecenin ve gündüzün değişmesi O'nun eseridir." mealindeki [[Mü'minun 80|Mü'minun suresinin 80. ayeti]] ve "Gökten su indirip ölümünün ardından arzı onunla diriltiyor." mealindeki [[Rum 24|Rum suresinin 24. ayeti]] gibi âyetlerin pek sarîh bir surette vasıtaları nefyedip doğrudan doğruya hayatı Hayy-ı Kayyum’un dest-i kudretine münhasıran verdiğini beyan eder.
 
* [[Mü'min 76|Mü'min suresinin 76. ayetinde]] ve daha pek çok ayette (Kur'an'da toplam 40 ayette) bazen cennetlikler bazen de cehennemlik için kullanılan "Hâlidîne Fîhâ (Ebedâ)" ([Orada] ebedi kalırlar) ifadesinin izahına ve ayrıca kafirlerin sınırlı dünya hayatını kafir olarak geçirmelerine karşılık cehennemde daimi kalmalarının Allah'ın hikmeti açısından uygun olduğu ve Allah'ın merhametine aykırı olmadığının izahına dair bahisleri topluca [[:Kategori:Halidine Fiha Ayetleri|bu sayfada]] okuyabilirsiniz.
Dönüş O'nadır
* Bediüzzaman [[Risale:13._Şuâ#23._Par.C3.A7a|13. Şua'daki]] bir mektubunda [[Mü'min 85|Mü'min suresinin 85. ayetinde]] geçen "İşte o zaman kâfirler hüsrana uğrayacaklardır." mealindeki ibarenin Asr suresinin 1. ve 2. ayetlerinin işaretine işaret ettiğini söyler ve bu ayetin cifir makamının Rumi tarih ile 1360 ederek bu senede münafıkların ve küfre düşenlerin Risale-i Nur’a ilişeceklerini ama hasarat edeceklerini beyan eder.
 
* [[Mü'min x|Mü'min suresinin x. ayetinde]] ve daha pek çok ayette geçen "Dönüş(ünüz) O'nadır (Allah'adır)" mealindeki ibare hakkında Risale-i Nur'da geçen dersleri topluca [[:Kategori:Dönüş O'nadır Ayetleri|bu sayfada]] okuyabilirsiniz.
 
Halidine fiha ebeda
 
* [[Mü'min x|Mü'min suresinin x. ayetinde]] ve daha pek çok ayette (Kur'an'da toplam 40 ayette) bazen cennetlikler bazen de cehennemlik için kullanılan "Hâlidîne Fîhâ (Ebedâ)" ([Orada] ebedi kalırlar) ifadesinin izahına ve ayrıca kafirlerin sınırlı dünya hayatını kafir olarak geçirmelerine karşılık cehennemde daimi kalmalarının Allah'ın hikmeti açısından uygun olduğu ve Allah'ın merhametine aykırı olmadığının izahına dair bahisleri topluca [[:Kategori:Halidine Fiha Ayetleri|bu sayfada]] okuyabilirsiniz.
 
İn ecriye illa alellah
 
* [[Mü'min x|Mü'min suresinin x. ayetinde]] ve daha pek çok ayette Peygamberlerin tebliğ vazifesi karşılığında Allah'tan başka kimseden ücret istemediklerini ifade edilir. Bu konuda Risale-i Nur'da geçen bahisler [[:Kategori:İn Ecriye İlla Alellah Ayetleri|bu sayfada]] okunabilir.
 
O, her şeye kadirdir
 
* Hud suresinin 4. ayetinde ve daha başka pek çok ayette geçen "O, her şeye kadirdir." mealindeki ibarenin Risale-i Nur'da izah edildiği yerleri [[Mü'min x|Mü'min suresinin x. ayeti sayfasında]] görebilirsiniz.
 
Rabbus Semavati Vel Ard
 
* [[Mü'min x|Mü'min suresinin x. ayetinde]] ve daha başka pek çok ayette geçen "Göklerin ve yerin Rabbi" mealindeki ibarenin Risale-i Nur'da izah edildiği yerleri [[:Kategori:Rabbi/Rabbussemavati Vel Ard/Rabbissemavati Ve Rabbil Ard Ayetleri|bu sayfada]] görebilirsiniz.
 
Halakas Semavati Vel Ard
 
* [[Mü'min x|Mü'min suresinin x. ayetinde]] ve daha başka pek çok ayette geçen "Gökleri ve yeri yarattı/yaratan ve göklerin ve yerin yaratılışı" mealindeki ibarenin Risale-i Nur'da izah edildiği yerleri [[:Kategori:Halaka/Halku/Halkissemavati_Vel_Ard_Ayetleri|bu sayfada]] görebilirsiniz.
 
Lafzullah
 
* Kur'an'da Lafzullah'ın (Allah kelimesinin) tekrarında çok sırlar vardır. Ayet sayısı ve lafzullah sayısı tevafuktadır. Bakara'da ayet sayısı 286, lafzullah sayısı 282 (Allah lafzı yerinde geçen dört Hû lafzı olduğundan tam tevafuk eder); Al-i İmran'da ayet sayısı 200, lafzullah sayısı 210; Nisa+Maide+En'am toplam ayet sayısı 176+120+165=461, lafzullah sayısı 229+148+87=464. Besmele sayılırsa tam tevafuk eder. Böyle meziyetlerde küçük farklar zarar vermez. İzleyen 5 suredeki (A'raf, Enfal, Tevbe, Yunus ve Hud) Allah lafızları sayısı baştaki 5 büyük suredekilerin yarısıdır. Sonra gelen 5 sure (Yusuf, Ra’d, İbrahim, Hicr ve Nahl) onun yarısıdır. Sonra gelen 6 sure (İsra, Kehf, Meryem, Taha, Enbiya ve Hacc) onun yarısıdır. Sonra Sonra gelen her beşerli sure grubu bu şekilde gider. Zuhruf suresinden başlayan 5'li sure grubunda onun yarısı olur. Necm suresinden başlayan 5'li sure grubunda onun yaklaşık yarısı olur. Sonra gelen küçük 5'li sure gruplarında yalnız üçer adet Allah lafzı vardır. Bu vaziyet gösteriyor ki Allah lafzının adedine tesadüf karışmamış, bir hikmet ve intizam ile adetleri tayin edilmiş.
 
Yasin, Furkan, Fatır, Sebe, Saffat, Sad, Ra'd, Rum, Zuhruf, Şura ve İbrahim
 
* Kur'an'ın en kısa suresi olan Kevser suresinin harflerinin ebcedi makamı 3.000 küsur olduğu gibi Yasin, Furkan, Fatır, Sebe, Saffat, Sad, Ra'd, Rum, Zuhruf, Şura ve İbrahim, Al-i İmran ve Nisa surelerinin harf sayıları ile Bakara suresinin örfi kelime sayısı da 3.000 küsur eder.
 
Ey Ehl-i Kitap
 
* Bediüzzaman [[Mü'min x|Mü'min suresinin x. ayetinde]] ve daha başka ayetlerde geçen "Ey Ehl-i Kitap" hitabına bu asrın ve bu asırdaki ehl-i kitabın çok muhtaç olduğunu, güya o hitabın doğrudan bu asra baktığını ve bu ifadenin "Ey Ehl-i Mektep" manasını da içerdiği söyler.
 
Akşam ile yatsı arası
 
* Bediüzzaman'ın akşam ile yatsı arasında [[Risale:Namaz_Tesbihatı#Bundan_sonra_isteyen_mağrib_ile_işa_yani_akşam_namazı_ile_yatsı_namazı_arasında_bu_gelen_dua_ve_tesbihleri_okuyabilir|33'er defa tekrar ettiği dua ve tesbihlerden]] birisi [[Al-i İmran 173]]'te geçen "Hasbunallahi ve ni'mel vekil" ifadesidir. Bir diğeri 1 defa [[Al-i İmran 174]] ayetini okuduktan sonra yine 33 defa tekrarladığı "Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil aliyyil azîm" ifadesidir. Bir diğeri ise 1 defa [[Al-i İmran 185]] ayetinin başını ve başka bazı ayetleri okuduktan sonra yine 33 defa tekrarladığı "Yâ Bâkî Entel Bâkî, Yâ Bâkî Entel Bâkî" ifadesidir.
 
Sırât-ı Müstakîm
 
* Mü'min suresinin [[Mü'min x|x. ayetinde]] ve [[Mü'min x|x. ayetinde]] ve daha başka pek çok ayette geçen "Sırât-ı Müstakîm" (Dosdoğru yol) mealindeki ibarenin bu dehşetli ve fırtınalı asırda o doğru yolu şaşırtmayacak bir surette en başta gösteren Risale-i Nur olduğuna dair [[:Kategori:Sırat-ı Müstakim Ayetleri|işaretler mevcuttur]].
 
Rumi 1316-1317
 
* Bediüzzaman çeşitli ilimleri nurlanmak için okuyup okuturken Rumi 1316-1317 (Miladi 1900) yılında Avrupa’nın Kur’an’a karşı müthiş bir sû-i kastı olduğunu anlar ve merakını değiştirip tüm bilgisini Kur’an’ı anlamaya basamaklar yapmaya başlar. Daha pek çok ayette olduğu gibi [[Mü'min x|Mü'min suresinin x. ayetinde]] geçen "Onlardan uzak dur (yüz çevir)" mealindeki ibarenin ebcedi de 1316 edip buna bakar. Bu konuların izahı 1. Şua'daki [[Risale:1._Şuâ#Yirmi_Birinci_Âyet_veya_Âyetler|21. Ayetin]] ve [[Risale:1._Şuâ#Yirmi_Yedinci_Âyet|27. Ayetin]] izah edildiği kısımlardadır.
 
Hiçbir suçlu başkasının suçunu yüklenmez
 
* [[Mü'min x|Mü'min suresinin x. ayetinde]] ve daha başka ayetlerde geçen "Hiçbir suçlu başkasının suçunu yüklenmez." mealindeki ibarenin iki cihetle Risale-i Nur'a ve müellifine işareti için kapsamlı bir izahı için [[:Kategori:La Teziru Vaziretun Vizra Uhra Ayetleri|La Teziru Vaziretun Vizra Uhra Ayetleri kategorisi sayfasına]] başvurun.
 
Altı gün
 
* [[Mü'min x|Mü'min suresinin x. ayetinde]] geçen "Altı günde gökleri ve yerleri yarattık" mealindeki ibarenin [[Risale:14._Söz#Birincisi|14. Söz'de]] izahı vardır. Yine aynı ayete dair bir nükte [[Risale:25._Söz#D.C3.B6rd.C3.BCnc.C3.BC_N.C3.BCkte-i_Bel.C3.A2gat|25. Söz'de]] okunabilir.
 
Allah doğru hüküm verenlerin en hayırlısıdır
 
* [[Mü'min x|Mü'min suresinin x. ayetinde]] ve daha başka ayetlerde geçen geçen "Allah doğru hüküm verenlerin en hayırlısıdır", "Allah yapıp-yaratanların en güzelidir", "Allah merhametlilerin en merhametlisidir" mealindeki ibarelerin kapsamlı bir izahı [[Risale:32._Söz#.C3.9C.C3.A7.C3.BCnc.C3.BC_Maksat|32. Söz'dedir]].
 
 
 
 
 
 
 
* [[Mü'min |Mü'min suresinin . ayetinde]] geçen "" mealindeki ibarenin kapsamlı bir izahı [[Mü'min'dedir]].
* [[Mü'min |Mü'min suresinin . ayetinde]] geçen "" mealindeki ibarenin kapsamlı bir izahı [[Mü'min'dedir]].
* [[Mü'min |Mü'min suresinin . ayetinde]] geçen "" mealindeki ibarenin kapsamlı bir izahı [[Mü'min'dedir]].
* [[Mü'min |Mü'min suresinin . ayetinde]] geçen "" mealindeki ibarenin kapsamlı bir izahı [[Mü'min'dedir]].
* [[Mü'min |Mü'min suresinin . ayetinde]] geçen "" mealindeki ibarenin kapsamlı bir izahı [[Mü'min'dedir]].
* [[Mü'min |Mü'min suresinin . ayetinde]] geçen "" mealindeki ibarenin kapsamlı bir izahı [[Mü'min'dedir]].
* [[Mü'min |'min suresinin . ayetinde]] geçen "" mealindeki ibarenin kapsamlı bir izahı [[Mü'min'dedir]].
* [[Mü'min |Mü'min suresinin . ayetinde]] geçen "" mealindeki ibarenin kapsamlı bir izahı [[Mü'min'dedir]].
* [[Mü'min |Mü'min suresinin . ayetinde]] geçen "" mealindeki ibarenin kapsamlı bir izahı [[Mü'min'dedir]].
* [[Mü'min |Mü'min suresinin . ayetinde]] geçen "" mealindeki ibarenin kapsamlı bir izahı [[Mü'min'dedir]].
* [[Mü'min |Mü'min suresinin . ayetinde]] geçen "" mealindeki ibarenin kapsamlı bir izahı [[Mü'min'dedir]].
* [[Mü'min |Mü'min suresinin . ayetinde]] geçen "" mealindeki ibarenin kapsamlı bir izahı [[Mü'min'dedir]].
* [[Mü'min |Mü'min suresinin . ayetinde]] geçen "" mealindeki ibarenin kapsamlı bir izahı [[Mü'min'dedir]].
* [[Mü'min |'min suresinin . ayetinde]] geçen "" mealindeki ibarenin kapsamlı bir izahı [[Mü'min'dedir]].
* [[Mü'min |Mü'min suresinin . ayetinde]] geçen "" mealindeki ibarenin kapsamlı bir izahı [[Mü'min'dedir]].
* [[Mü'min |Mü'min suresinin . ayetinde]] ve daha pek çok ayette geçen "" ifadesi hakkında Risale-i Nur'da geçen bahisleri [[:Kategori:|bu sayfada]] topluca okuyabilirsiniz.


==Bilgiler==
==Bilgiler==


'''İsminin Anlamı ve Kaynağı:'''  
'''İsminin Anlamı ve Kaynağı:''' Adını, Firavun ailesinden inanan bir kişinin vasıflarının sayıldığı 28-45. âyetlerden alır.


'''Diğer İsimleri:'''  
'''Diğer İsimleri:''' Üçüncü âyetinde Allah’ı niteleyen iki kavramdan hareketle Gāfir ve Tavl sûresi olarak da adlandırılır.<ref name='a' />


'''Kur'ân'daki Sırası:''' 40
'''Kur'ân'daki Sırası:''' 40
168. satır: 54. satır:
'''Satır Sayısı:''' 146
'''Satır Sayısı:''' 146


'''Kelime Sayısı:''' 1.199 (Rumuzat-ı Semaniye)<ref>https://nurpedia.org/wiki/Risale:29._Mektubun_8._K%C4%B1sm%C4%B1_(Rumuzat-%C4%B1_Semaniye)#Birinci_Par%C3%A7as%C4%B1</ref>, 1.218 (Abbawi)<ref>https://binimad.com/wp-content/uploads/2020/11/Letters-and-Word-Count-of-The-Entire-Quran.pdf</ref>
'''Kelime Sayısı:''' 1.199 (Rumuzat-ı Semaniye)<ref>https://nurpedia.org/wiki/Risale:29._Mektubun_8._K%C4%B1sm%C4%B1_(Rumuzat-%C4%B1_Semaniye)#Birinci_Par%C3%A7as%C4%B1</ref>, 1.218<ref name='b'>https://binimad.com/wp-content/uploads/2020/11/Letters-and-Word-Count-of-The-Entire-Quran.pdf</ref>


'''Harf Sayısı:''' 4.960 (Rumuzat-ı Semaniye)<ref>https://nurpedia.org/wiki/Risale:29._Mektubun_8._K%C4%B1sm%C4%B1_(Rumuzat-%C4%B1_Semaniye)#Birinci_Par%C3%A7as%C4%B1</ref>, 5.041 (Abbawi)<ref>https://binimad.com/wp-content/uploads/2020/11/Letters-and-Word-Count-of-The-Entire-Quran.pdf</ref>
'''Harf Sayısı:''' 4.960 (Rumuzat-ı Semaniye)<ref>https://nurpedia.org/wiki/Risale:29._Mektubun_8._K%C4%B1sm%C4%B1_(Rumuzat-%C4%B1_Semaniye)#Birinci_Par%C3%A7as%C4%B1</ref>, 5.041<ref name='b' />


'''[[Fasıla Harfleri]]:''' Be, Dal, Ra, Ayn, Kaf, Lam, Mim, Nun
'''[[Fasıla Harfleri]]:''' Be, Dal, Ra, Ayn, Kaf, Lam, Mim, Nun
188. satır: 74. satır:
'''İçinde Kur'an kelimesi geçen ayetler:''' -
'''İçinde Kur'an kelimesi geçen ayetler:''' -


'''[[Hizb-i_Azam-ı Kur'an|Hizb-ül Kur'an]]'da Geçen Ayetler Listesi:''' [[:Kategori:Mü'min_Suresindeki_Hizb-ül_Kur%27an_Ayetleri|Mü'min Suresindeki Hizb-ül Kur'an Ayetleri ( ayet)]]
'''[[Hizb-i_Azam-ı Kur'an|Hizb-ül Kur'an]]'da Geçen Ayetler Listesi:''' [[:Kategori:Mü'min_Suresindeki_Hizb-ül_Kur%27an_Ayetleri|Mü'min Suresindeki Hizb-ül Kur'an Ayetleri (21 ayet)]]


Bu ayetleri okumak için: [[Risale:Hizb-i_Azam-ı_Kur%27anî#._Mü'min|Hizb-i Azam-ı Kur'an, Mü'min Kısmı]]
Bu ayetleri okumak için: [[Risale:Hizb-i_Azam-ı_Kur%27anî#40._Mü'min|Hizb-i Azam-ı Kur'an, Mü'min Kısmı]]


'''[[Münacat-ül Kur'an|Münâcât-ül Kur'an]]'da İktibas Edilen Ayetler:''' [[Risale:Münacat-ül_Kur%27an_(Hizb-ül_Hakaik)#Mü'min_Suresi|. ayetler ( ayet)]]
'''[[Münacat-ül Kur'an|Münâcât-ül Kur'an]]'da İktibas Edilen Ayetler:''' [[Risale:Münacat-ül_Kur%27an_(Hizb-ül_Hakaik)#Mü'min_Suresi|3. ve 19. ayetler (2 ayet)]]


'''Risale-i Nur'da Geçen Ayet Sayısı:'''  (Bkz. [[:Kategori:Mü'min Suresinin Risale-i Nur'da Geçen Ayetleri|Mü'min Suresinin Risale-i Nur'da Geçen Ayetleri listesi]])
'''Risale-i Nur'da Geçen Ayet Sayısı:'''  (Bkz. [[:Kategori:Mü'min Suresinin Risale-i Nur'da Geçen Ayetleri|Mü'min Suresinin Risale-i Nur'da Geçen Ayetleri listesi]])


(Not: Mü'min 'dan bir ifade [[:Kategori:Risale-i Nur'da İktibas Edilen Ayetler|iktibas]] suretinde geçer)
'''Risale-i Nur'da Tamamı Geçen Ayetler:''' 1., 2. ve 68. ayetler (Toplam 3 ayet)


'''Risale-i Nur'da Tamamı Geçen Ayetler:''' . ayetler (Toplam  ayet)
==Risale-i Nur'da Nerede ve Nasıl Bahsedildiği==


==Risale-i Nur'da Nerede ve Nasıl Bahsedildiği==
[[Zümer Suresi|Sure-i Zümer]], Câsiye, Ahkaf’ın başlarındaki [[Ahkaf 2|{{Arabi|تَنْزٖيلُ الْكِتَابِ مِنَ اللّٰهِ الْعَزٖيزِ الْحَكٖيمِ}}]] olan âyetler, sâbık ihtarın ikinci noktasında, münasebet-i maneviyesi beyan edildiğinden burada yalnız cifrî remzini beyan edeceğiz.


Şöyle ki: İki {{Arabi|ت}} sekiz yüz, iki {{Arabi|ن}} yüz, iki {{Arabi|م}} seksen, iki {{Arabi|ك}} kırk, üç {{Arabi|ز}} yirmi bir, üç {{Arabi|ى}} otuz, bir {{Arabi|ب}} bir {{Arabi|ح}} on “lafzullah” altmış yedi, bir {{Arabi|ع}} yetmiş, dört {{Arabi|ل}} dört {{Arabi|ا}} yüz yirmi dört olup yekûnü bin üç yüz kırk iki (1342) ederek bu asrın şu tarihine nazar-ı dikkati celbetmekle beraber, Kur’an’ın tenziliyle çok alâkadar bir Nur’a parmak basıyor.


([[|]])
Ve o tarihten az sonra Mu’cizat-ı Ahmediye (asm) Risalesi ve Yirminci ve Yirmi Dördüncü Mektuplar gibi Risaletü’n-Nur’un en nurani cüzleri meydan-ı intişara çıkmaları ve Kur’an’ın kırk vecihle i’cazını ispat eden Mu’cizat-ı Kur’aniye Risalesi’yle haşre dair Onuncu Söz’ün ikisinin kırk ikide intişarları ve kırk altıda fevkalâde iştiharları aynı tarihte olması bir kuvvetli emaredir ki bu âyet ona hususi bir iltifatı var.
----


Hem nasıl ki bu âyetler telif ve intişarına işaret ederler, öyle de yalnız [[Risale:1. Şua (Ayet-Hadis Mealleri)#52|{{Arabi|تَنْزٖيلُ الْكِتَابِ}}]] kelimesi Risaletü’n-Nur’un ismine –şeddeli “nun” bir “nun” sayılmak cihetiyle– gayet cüz’î bir farkla tevafuk edip remzen bakar, kendine kabul eder. Çünkü [[Risale:1. Şua (Ayet-Hadis Mealleri)#52|{{Arabi|تَنْزٖيلُ الْكِتَابِ}}]] kelimesi dokuz yüz elli bir (951) ederek Risaletü’n-Nur’un makamı olan dokuz yüz kırk sekize (948) sırlı üç farkla tevafuk noktasından bakar.


([[|]])
Birden hatıra geldi ki: Bu üç farkın sırrı ise Risaletü’n-Nur’un mertebesi üçüncüde olmasıdır. Yani vahiy değil ve olamaz. Hem umumiyetle dahi ilham değil belki ekseriyetle Kur’an’ın feyziyle ve medediyle kalbe gelen sünuhat ve istihracat-ı Kur’aniyedir.
----


Cây-ı dikkattir ki birinci [[Mü'min 1|{{Arabi|حٰمٓ}}]] olan Sure-i Mü’min’de [[Mü'min 2|{{Arabi|تَنْزٖيلُ الْكِتَابِ مِنَ اللّٰهِ الْعَزٖيزِ الْعَلٖيمِ}}]] makam-ı cifrîsi, bazı mühim âyetler gibi bin üç yüz yetmişe (1370) bakıyor. Acaba on beş yirmi sene sonra başka bir nur-u Kur’an zuhur mu edecek, yahut Resaili’n-Nur’un bir inkişaf-ı fevkalâde ile bir fütuhatı mı olacak bilmediğimden o kapıyı açamıyorum.


([[|]])
([[Risale:1._Şuâ#Yirmi_Dördüncü_Âyet_ve_Âyetler|1. Şua]])
----
----
İhlas'ın ebcedî makam-ı hurufîsi bin üçtür (1003). Küsurdan kat'-ı nazar [[Sure-i Nur]], [[Sure-i Hacc]], [[Enfal Suresi|Enfal]], [[Nahl Suresi|Nahl]] ve [[İsra Suresi|İsra]] ve [[Kehf Suresi|Kehf]] ve [[Enbiya Suresi|Enbiya]] ve [[Mü'minun Suresi|Mü'minûn]] ve [[Zümer Suresi|Zümer]] ve [[Yusuf Suresi|Yusuf]] ve [[Hud Suresi|Hûd]] ve [[Yunus Suresi|Yunus]] ve [[Neml Suresi|Neml]] ve [[Şuara Suresi|Şuara]] ve [[Taha Suresi|Tâhâ]] surelerinin her birinin bin küsur kelimat adetlerine tevafukuyla beraber;


Huruf cihetinde [[Sebe Suresi|Sure-i Sebe']] ve [[Hakka Suresi|El-Hàkka]] ve [[Mümtehine Suresi|Mümtehine]] ve [[İnsan Suresi|İnsan]] ve [[Tur Suresi|Tûr]] ve [[Secde Suresi|Secde]] ve [[Zariyat Suresi|ve'z-Zariyat]] ve [[Rahman Suresi|Rahman]] ve [[Tahrim Suresi|Tahrim]] ve [[Talak Suresi|Talak]] ve [[Duhan Suresi|Duhan]] surelerinin her birinin bin adet küsur hurufuna manidar tevafuku elbette bir sülüs-ü Kur'an addedilen [[İhlas Suresi|Sure-i İhlas'ın]] hikmettar bir nüktesidir ve bir sırr-ı azîmi var ve şuursuz ve hikmetsiz tesadüfün işi değildir.


([[|]])
([[Risale:29._Mektubun_8._Kısmı_(Rumuzat-ı_Semaniye)#İKİNCİ_REMZ'İN_MÜHİM_BİR_ZEYLİ|Rumuzat-ı Semaniye]])
----
----
[[Kadir Suresi|Sure-i Kadr]]'in 120 harfi var. Gayr-ı melfuz hemze sayılmazsa, 114 suver-i Kur'aniyeye tevafukla işaret eden 114'tür. İşte bu adetle {{Arabi|اِنَّٓا اَنْزَلْنَاهُ}} kendiyle beraber 10 surenin hurufatının adetlerine ve 10 surenin kelimatının adetlerine ve 10 surenin âyetlerinin adetlerine tevafuku, her halde şuursuz, hikmetsiz tesadüfün işi olamaz. Belki manevî ve lafzî bir i'caz-ı Kur'anînin bir şuaı hurufata aksedip tanzim ile yaldızlanmış.
Evet {{Arabi|اِنَّٓا اَنْزَلْنَاهُ}} ile beraber [[Duha Suresi|Duha]], [[İnşirah Suresi|Elem Neşrah Leke]], [[Zilzal Suresi|Zilzal]], [[Tekasür Suresi|Tekâsür]], [[Maun Suresi|El-Maun]], en evvel nâzil olan nısf-ı evvel-i [[Alak Suresi|Alak]], [[Tin Suresi|Ve't-tîn]], [[Karia Suresi|El-Karia]] ve [[Hümeze Suresi|Hümeze]] olan 10 surenin -tevafuku bozmayan küçük küsurattan kat'-ı nazar- 100 adedinde tevafukları olduğu gibi; yine Sure-i {{Arabi|اِنَّٓا اَنْزَلْنَاهُ}} [[Fecr Suresi|El-Fecr]], [[Abese Suresi|Abese]], [[Mürselat Suresi|El-Mürselât]], [[Buruc Suresi|El-Buruc]], [[Mutaffifin Suresi|El-Mutaffifîn]], [[İnşikak Suresi|El-İnşikak]], [[Naziat Suresi|En-Naziat]], [[Nebe Suresi|En-Nebe']], [[Münafikun Suresi|El-Münafıkûn]], [[Cumua Suresi|Cumua]] olan 10 surenin 100 küsur aded-i kelimatına yüzlükte manidar tevafuk etmekle beraber; yine {{Arabi|اِنَّٓا اَنْزَلْنَاهُ}} hurufatı [[Sure-i İsra]], [[Kehf Suresi|Kehf]], [[Taha Suresi|Tâhâ]], [[Yusuf Suresi|Yusuf]], [[Hud Suresi|Hud]], [[Yunus Suresi|Yunus]], [[Nahl Suresi|Nahl]], [[Enbiya Suresi|Enbiya]], [[Mü'minun Suresi|Mü'minûn]], [[Tevbe Suresi|Tevbe]], [[Maide Suresi|Maide]] olan 10 surenin her birinin 100 küsur adet âyetlerine manidar tevafukları ve bu surelerin de bu tevafuk-u acibe zımnında birbiriyle tevafukları içinde binler tevafuk bulunduğu halde hiç mümkün olur mu ki, tesadüf içine girebilsin? Hiç mümkün müdür ki, bu ittifakın uçlarında mühim nükteler, işaretler bulunmasın?


Üçüncü Misal: [[Sure-i İhlas]]'ın ebcedî makam-ı hurufîsi 1003'tür. Böyle büyük yekûndeki tevafuka zarar vermeyen küçük küsurattan kat'-ı nazar [[Sure-i Nur]], [[Hacc Suresi|Hacc]], [[Enfal Suresi|Enfal]], [[Nahl Suresi|Nahl]], [[İsra Suresi|İsra]], [[Kehf Suresi|Kehf]], [[Enbiya Suresi|Enbiya]], [[Mü'minun Suresi|Mü'minûn]], [[Zümer Suresi|Zümer]], [[Yunus Suresi|Yunus]], [[Yusuf Suresi|Yusuf]], [[Neml Suresi|Neml]], [[Şuara Suresi|Şuara]], [[Taha Suresi|Tâhâ]] olan 14 surelerin her birinin 1000 küsur kelimat adetlerine tevafuku ile beraber; huruf cihetinde [[Sure-i Sebe]]', [[Hakka Suresi|El-Hàkka]], [[Mümtehine Suresi|Mümtahine]], [[Sure-i İnsan]], [[Tur Suresi|Tûr]], [[Secde Suresi|Secde]], [[Zariyat Suresi|Ez-Zariyat]], [[Rahman Suresi|Rahman]], [[Tahrim Suresi|Tahrim]], [[Talak Suresi|Talak]], [[Duhan Suresi|Duhan]] surelerinin her birinin 1000 küsur aded-i huruflarına manidar tevafuk, elbette bir sülüs-ü Kur'an addedilen [[Sure-i İhlas]]'ın hikmettar bir nüktesidir. Ve bu tevafukun bir sırr-ı azîmi var ve şuursuz, hikmetsiz tesadüfün işi değildir. Belki şuaat-ı i'caziyenin in'ikasıdır.


([[Risale:Rumuzat-ı_Semaniye_Fihristi#İkinci_Remzin_mühim_bir_zeyli|Rumuzat-ı Semaniye]])


==Risale-i Nur'daki Diğer Alakalı Yerler==
==Risale-i Nur'daki Diğer Alakalı Yerler==
227. satır: 121. satır:


{| class="wikitable"
{| class="wikitable"
|+Mü'min Suresinin Ayetlerindeki Kelime ve Harf Sayısı (Abbawi)<ref>https://binimad.com/wp-content/uploads/2020/11/Letters-and-Word-Count-of-The-Entire-Quran.pdf</ref>
|+Mü'min Suresinin Ayetlerindeki Kelime ve Harf Sayısı<ref name='b' />
!Genel Ayet No
!Genel Ayet No
!Sure No
!Sure No
497. satır: 391. satır:
|align=center|12
|align=center|12
|align=center|50
|align=center|50
|-
|-
|-
|align=center|4178
|align=center|4178
757. satır: 649. satır:
*[[Risale:Münacat-ül_Kur%27an_(Hizb-ül_Hakaik)#Mü'min_Suresi|Mü'min Suresinin Münacat-ül Kur'an'da İktibas Edilen Ayetleri]]
*[[Risale:Münacat-ül_Kur%27an_(Hizb-ül_Hakaik)#Mü'min_Suresi|Mü'min Suresinin Münacat-ül Kur'an'da İktibas Edilen Ayetleri]]
*[[Huruf-u Mukattaa]]: Kur’an’da Mü'min dahil 29 sûrenin başında 30 ayette yer alan ve isimleriyle telaffuz edilen harflerin ortak adı.
*[[Huruf-u Mukattaa]]: Kur’an’da Mü'min dahil 29 sûrenin başında 30 ayette yer alan ve isimleriyle telaffuz edilen harflerin ortak adı.
*[[Mü'minun Suresi]]: Kur’an’ın benzer isimli 23. Suresi


==İlgili Kategoriler==
==İlgili Kategoriler==

23.21, 13 Ekim 2025 itibarı ile sayfanın şu anki hâli

Önceki Sure: Zümer SuresiKur'ânFussilet Suresi: Sonraki Sure

Bu sureyi Mü'min suresi okuma sayfasında mealiyle beraber okuyabilirsiniz

İman edenler hakkındaki madde için Mü'min sayfasına gidin

Mü'min (غافر) Suresi Kur'ân-ı Kerim'in 40. suresi olup Zümer ve Fussilet sureleri arasında yer alır. Mü’min sûresinin temel konusunun İslâm’a karşı direnmeyip ona samimiyetle bağlanmaya davet etmekten ibaret olduğunu söylemek mümkündür. Sûrenin faziletiyle ilgili olarak Ebû Hüreyre’den rivayet edilen hadiste Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur: “Âyetü’l-kürsî ve Mü’min sûresinin ilk üç âyetini sabahleyin okuyan kimse akşama kadar, akşam okuyan kimse sabaha kadar korunmuş olur”.[1]

Risale-i Nur'da Mü'min Suresi ve ayetleri hakkındaki dersler

  • حٰمٓ ile başlayan ilk sure olan Mü’min Suresinde 2. ayetin (تَنْزٖيلُ الْكِتَابِ مِنَ اللّٰهِ الْعَزٖيزِ الْعَلٖيمِ) cifir makamı bazı mühim âyetler gibi 1370 eder. Bediüzzaman bu tarihte başka bir Kur'an nurunun mu ortaya çıkacağını yoksa Risale-i Nur'un büyük bir inkişafla fetihleri mi olacağını bilemediğini söyler.
  • الٓمٓ, الٓرٰ ve حٰمٓ ile başlayan surelerin ilk ayetlerine bakılırsa Kur’an’ın Cenab-ı Hakk’ın yanında ehemmiyeti görülebilir.
  • Mü'min suresinin de içinde olduğu 29 surenin başında geçen kesik harfler (huruf-u mukattaa) hakkında tüm dersler ve izahlar için Huruf-u Mukattaa maddesine bakılabilir.
  • Kur'an'ın bir fihristesi olan ve bir cihette Kur'an içinde bulunan Fatiha suresinde 15 mim harfi geçer. Mukattaa harfleriyle başlayan mühim sureler, الٓمٓ ler ve الٓرٰ lar ve حٰمٓ lerdir. Mim harfi adıyla geçen 15 sure (7 Ha-mim, 8 Elif-Lam-Mim) mevcuttur.
  • Bediüzzaman İşaratül İ'caz'da (Badıllı Tercümesi) Bakara'nın 28. ayetini tefsir ederken kafir ve mübafıkların söylediği "Bizi iki defa öldürdün, iki defa dirilttin." mealindeki ibarenin geçtiği Mü'min suresinin 11. ayetini delil göstererek Bakara'nın 28. ayetinin hem kabir hayatına îma ettiğini hem de haşir hayatına delalet ettiğini söyler.
  • Mü'min suresinin 12. ayetinde geçen "Artık hüküm, yücelerin yücesi Allah'ındır." mealindeki ibare İslâmiyet’in bir şiarı olan "kazaya rıza, kadere teslim"i ifade eder. Özellikle çocuğu vefat edenlere bir taziye olarak yazılan 17. Mektup'ta bu ibare geçer.
  • Kur’an’da çok tekrar edilen kıssa-i Musa aleyhisselâmın her bir cümlesi ve parçası bir düstur-u küllînin ucu olarak gösterilmiştir. Bediüzzaman 25. Söz'de buna misal olarak Firavun'un veziri Hâmân'dan (güya Musa'nın rabbine ulaşmak için) kendisine yüksek bir kule yapmasını istediğinden bahseden Mü'min suresinin 36. ayetini verir ve dağsız bir çölde olduğundan dağları arzulayan Firavunların dağ-misal meşhur piramitleri inşa ettiğini hatırlatır.
  • Bediüzzaman 16. Mektup'ta kendisini gıybet edenleri Mü'min suresinin 44. ayetinde geçen "Ben işimi Allah'a havale ediyorum. Şüphesiz Allah, kullarını çok iyi görendir." mealindeki ibarenin dersiyle Allah'a havale ettiğini ve kalbinin böylece rahatladığını söyler.
  • Bediüzzaman Avrupa’nın şahs-ı manevîsi ile yaptığı muhavereyi anlattığı 17. Lema'da her şeyin yaratıcısını unutup, her şeyi tabiata ve sebeplere dayandıran kafirlerin musibete uğradığında çıkmaza girdiğini izah ederken Mü'min suresinin 50. ayetinde geçen "Halbuki kâfirlerin yalvarması boşunadır." mealindeki ibareyi zikreder.
  • Mü'min suresinin 60. ayetinde geçen "Bana dua edin, kabul edeyim." mealindeki ibare Risale-i Nur'da birçok yerde izah edilir. Bu konudaki tüm dersleri "Dua" sayfasında bulabilirsiniz.
  • Bediüzzaman 30. Lema'da "O, hem dirilten hem de öldürendir. O, herhangi bir işin olmasını dilediği zaman yalnız "Ol!" der, o da oluverir." mealindeki Mü'min suresinin 68. ayeti, "Ve O, yaşatan ve öldürendir; gecenin ve gündüzün değişmesi O'nun eseridir." mealindeki Mü'minun suresinin 80. ayeti ve "Gökten su indirip ölümünün ardından arzı onunla diriltiyor." mealindeki Rum suresinin 24. ayeti gibi âyetlerin pek sarîh bir surette vasıtaları nefyedip doğrudan doğruya hayatı Hayy-ı Kayyum’un dest-i kudretine münhasıran verdiğini beyan eder.
  • Mü'min suresinin 76. ayetinde ve daha pek çok ayette (Kur'an'da toplam 40 ayette) bazen cennetlikler bazen de cehennemlik için kullanılan "Hâlidîne Fîhâ (Ebedâ)" ([Orada] ebedi kalırlar) ifadesinin izahına ve ayrıca kafirlerin sınırlı dünya hayatını kafir olarak geçirmelerine karşılık cehennemde daimi kalmalarının Allah'ın hikmeti açısından uygun olduğu ve Allah'ın merhametine aykırı olmadığının izahına dair bahisleri topluca bu sayfada okuyabilirsiniz.
  • Bediüzzaman 13. Şua'daki bir mektubunda Mü'min suresinin 85. ayetinde geçen "İşte o zaman kâfirler hüsrana uğrayacaklardır." mealindeki ibarenin Asr suresinin 1. ve 2. ayetlerinin işaretine işaret ettiğini söyler ve bu ayetin cifir makamının Rumi tarih ile 1360 ederek bu senede münafıkların ve küfre düşenlerin Risale-i Nur’a ilişeceklerini ama hasarat edeceklerini beyan eder.

Bilgiler

İsminin Anlamı ve Kaynağı: Adını, Firavun ailesinden inanan bir kişinin vasıflarının sayıldığı 28-45. âyetlerden alır.

Diğer İsimleri: Üçüncü âyetinde Allah’ı niteleyen iki kavramdan hareketle Gāfir ve Tavl sûresi olarak da adlandırılır.[1]

Kur'ân'daki Sırası: 40

Kur'ân'daki Yeri: 24. cüz,466 . sayfa

Mekkî/Medenî: Mekkî[1]

Nuzül (İnme) Sırası: 60

Kendisinden Önce Nazil Olan Sure: Zümer Suresi

Kendisinden Sonra Nazil Olan Sure: Fussilet Suresi

Nuzülü (İnme) Hakkındaki Bilgiler: [1]

Uzunluğu: 9,7 sayfa

Ayet Sayısı: 85

Satır Sayısı: 146

Kelime Sayısı: 1.199 (Rumuzat-ı Semaniye)[2], 1.218[3]

Harf Sayısı: 4.960 (Rumuzat-ı Semaniye)[4], 5.041[3]

Fasıla Harfleri: Be, Dal, Ra, Ayn, Kaf, Lam, Mim, Nun

Bölüm (Ayn Durakları) Sayısı: 9

Secde Ayeti: -

Allah lafzı sayısı (Besmele hariç): 53

Rahman ismi sayısı (Besmele dahil): 1

Rahim ismi sayısı (Besmele dahil): 1

Rab ismi sayısı: 18

İçinde Kur'an kelimesi geçen ayetler: -

Hizb-ül Kur'an'da Geçen Ayetler Listesi: Mü'min Suresindeki Hizb-ül Kur'an Ayetleri (21 ayet)

Bu ayetleri okumak için: Hizb-i Azam-ı Kur'an, Mü'min Kısmı

Münâcât-ül Kur'an'da İktibas Edilen Ayetler: 3. ve 19. ayetler (2 ayet)

Risale-i Nur'da Geçen Ayet Sayısı: (Bkz. Mü'min Suresinin Risale-i Nur'da Geçen Ayetleri listesi)

Risale-i Nur'da Tamamı Geçen Ayetler: 1., 2. ve 68. ayetler (Toplam 3 ayet)

Risale-i Nur'da Nerede ve Nasıl Bahsedildiği

Sure-i Zümer, Câsiye, Ahkaf’ın başlarındaki تَنْزٖيلُ الْكِتَابِ مِنَ اللّٰهِ الْعَزٖيزِ الْحَكٖيمِ olan âyetler, sâbık ihtarın ikinci noktasında, münasebet-i maneviyesi beyan edildiğinden burada yalnız cifrî remzini beyan edeceğiz.

Şöyle ki: İki ت sekiz yüz, iki ن yüz, iki م seksen, iki ك kırk, üç ز yirmi bir, üç ى otuz, bir ب bir ح on “lafzullah” altmış yedi, bir ع yetmiş, dört ل dört ا yüz yirmi dört olup yekûnü bin üç yüz kırk iki (1342) ederek bu asrın şu tarihine nazar-ı dikkati celbetmekle beraber, Kur’an’ın tenziliyle çok alâkadar bir Nur’a parmak basıyor.

Ve o tarihten az sonra Mu’cizat-ı Ahmediye (asm) Risalesi ve Yirminci ve Yirmi Dördüncü Mektuplar gibi Risaletü’n-Nur’un en nurani cüzleri meydan-ı intişara çıkmaları ve Kur’an’ın kırk vecihle i’cazını ispat eden Mu’cizat-ı Kur’aniye Risalesi’yle haşre dair Onuncu Söz’ün ikisinin kırk ikide intişarları ve kırk altıda fevkalâde iştiharları aynı tarihte olması bir kuvvetli emaredir ki bu âyet ona hususi bir iltifatı var.

Hem nasıl ki bu âyetler telif ve intişarına işaret ederler, öyle de yalnız تَنْزٖيلُ الْكِتَابِ kelimesi Risaletü’n-Nur’un ismine –şeddeli “nun” bir “nun” sayılmak cihetiyle– gayet cüz’î bir farkla tevafuk edip remzen bakar, kendine kabul eder. Çünkü تَنْزٖيلُ الْكِتَابِ kelimesi dokuz yüz elli bir (951) ederek Risaletü’n-Nur’un makamı olan dokuz yüz kırk sekize (948) sırlı üç farkla tevafuk noktasından bakar.

Birden hatıra geldi ki: Bu üç farkın sırrı ise Risaletü’n-Nur’un mertebesi üçüncüde olmasıdır. Yani vahiy değil ve olamaz. Hem umumiyetle dahi ilham değil belki ekseriyetle Kur’an’ın feyziyle ve medediyle kalbe gelen sünuhat ve istihracat-ı Kur’aniyedir.

Cây-ı dikkattir ki birinci حٰمٓ olan Sure-i Mü’min’de تَنْزٖيلُ الْكِتَابِ مِنَ اللّٰهِ الْعَزٖيزِ الْعَلٖيمِ makam-ı cifrîsi, bazı mühim âyetler gibi bin üç yüz yetmişe (1370) bakıyor. Acaba on beş yirmi sene sonra başka bir nur-u Kur’an zuhur mu edecek, yahut Resaili’n-Nur’un bir inkişaf-ı fevkalâde ile bir fütuhatı mı olacak bilmediğimden o kapıyı açamıyorum.

(1. Şua)


İhlas'ın ebcedî makam-ı hurufîsi bin üçtür (1003). Küsurdan kat'-ı nazar Sure-i Nur, Sure-i Hacc, Enfal, Nahl ve İsra ve Kehf ve Enbiya ve Mü'minûn ve Zümer ve Yusuf ve Hûd ve Yunus ve Neml ve Şuara ve Tâhâ surelerinin her birinin bin küsur kelimat adetlerine tevafukuyla beraber;

Huruf cihetinde Sure-i Sebe' ve El-Hàkka ve Mümtehine ve İnsan ve Tûr ve Secde ve ve'z-Zariyat ve Rahman ve Tahrim ve Talak ve Duhan surelerinin her birinin bin adet küsur hurufuna manidar tevafuku elbette bir sülüs-ü Kur'an addedilen Sure-i İhlas'ın hikmettar bir nüktesidir ve bir sırr-ı azîmi var ve şuursuz ve hikmetsiz tesadüfün işi değildir.

(Rumuzat-ı Semaniye)


Sure-i Kadr'in 120 harfi var. Gayr-ı melfuz hemze sayılmazsa, 114 suver-i Kur'aniyeye tevafukla işaret eden 114'tür. İşte bu adetle اِنَّٓا اَنْزَلْنَاهُ kendiyle beraber 10 surenin hurufatının adetlerine ve 10 surenin kelimatının adetlerine ve 10 surenin âyetlerinin adetlerine tevafuku, her halde şuursuz, hikmetsiz tesadüfün işi olamaz. Belki manevî ve lafzî bir i'caz-ı Kur'anînin bir şuaı hurufata aksedip tanzim ile yaldızlanmış.

Evet اِنَّٓا اَنْزَلْنَاهُ ile beraber Duha, Elem Neşrah Leke, Zilzal, Tekâsür, El-Maun, en evvel nâzil olan nısf-ı evvel-i Alak, Ve't-tîn, El-Karia ve Hümeze olan 10 surenin -tevafuku bozmayan küçük küsurattan kat'-ı nazar- 100 adedinde tevafukları olduğu gibi; yine Sure-i اِنَّٓا اَنْزَلْنَاهُ El-Fecr, Abese, El-Mürselât, El-Buruc, El-Mutaffifîn, El-İnşikak, En-Naziat, En-Nebe', El-Münafıkûn, Cumua olan 10 surenin 100 küsur aded-i kelimatına yüzlükte manidar tevafuk etmekle beraber; yine اِنَّٓا اَنْزَلْنَاهُ hurufatı Sure-i İsra, Kehf, Tâhâ, Yusuf, Hud, Yunus, Nahl, Enbiya, Mü'minûn, Tevbe, Maide olan 10 surenin her birinin 100 küsur adet âyetlerine manidar tevafukları ve bu surelerin de bu tevafuk-u acibe zımnında birbiriyle tevafukları içinde binler tevafuk bulunduğu halde hiç mümkün olur mu ki, tesadüf içine girebilsin? Hiç mümkün müdür ki, bu ittifakın uçlarında mühim nükteler, işaretler bulunmasın?

Üçüncü Misal: Sure-i İhlas'ın ebcedî makam-ı hurufîsi 1003'tür. Böyle büyük yekûndeki tevafuka zarar vermeyen küçük küsurattan kat'-ı nazar Sure-i Nur, Hacc, Enfal, Nahl, İsra, Kehf, Enbiya, Mü'minûn, Zümer, Yunus, Yusuf, Neml, Şuara, Tâhâ olan 14 surelerin her birinin 1000 küsur kelimat adetlerine tevafuku ile beraber; huruf cihetinde Sure-i Sebe', El-Hàkka, Mümtahine, Sure-i İnsan, Tûr, Secde, Ez-Zariyat, Rahman, Tahrim, Talak, Duhan surelerinin her birinin 1000 küsur aded-i huruflarına manidar tevafuk, elbette bir sülüs-ü Kur'an addedilen Sure-i İhlas'ın hikmettar bir nüktesidir. Ve bu tevafukun bir sırr-ı azîmi var ve şuursuz, hikmetsiz tesadüfün işi değildir. Belki şuaat-ı i'caziyenin in'ikasıdır.

(Rumuzat-ı Semaniye)

Risale-i Nur'daki Diğer Alakalı Yerler

İlgili Resimler/Fotoğraflar

Ayetlerdeki Kelime ve Harf Sayıları

Mü'min Suresinin Ayetlerindeki Kelime ve Harf Sayısı[3]
Genel Ayet No Sure No Sure Ayet No Kelime Sayısı Harf Sayısı
4134 40 1 1 2
4135 40 2 6 28
4136 40 3 14 56
4137 40 4 13 50
4138 40 5 21 96
4139 40 6 10 41
4140 40 7 27 129
4141 40 8 16 74
4142 40 9 12 53
4143 40 10 15 66
4144 40 11 13 65
4145 40 12 15 62
4146 40 13 14 53
4147 40 14 8 36
4148 40 15 16 62
4149 40 16 15 57
4150 40 17 13 47
4151 40 18 15 66
4152 40 19 6 28
4153 40 20 15 62
4154 40 21 30 119
4155 40 22 13 62
4156 40 23 6 30
4157 40 24 7 30
4158 40 25 19 86
4159 40 26 18 69
4160 40 27 13 48
4161 40 28 39 144
4162 40 29 26 99
4163 40 30 10 41
4164 40 31 14 55
4165 40 32 6 26
4166 40 33 16 52
4167 40 34 30 104
4168 40 35 23 92
4169 40 36 9 36
4170 40 37 23 90
4171 40 38 8 37
4172 40 39 11 47
4173 40 40 23 87
4174 40 41 8 40
4175 40 42 15 60
4176 40 43 22 86
4177 40 44 12 50
4178 40 45 10 43
4179 40 46 13 62
4180 40 47 19 82
4181 40 48 12 45
4182 40 49 13 53
4183 40 50 16 70
4184 40 51 11 53
4185 40 52 10 45
4186 40 53 8 40
4187 40 54 4 19
4188 40 55 12 52
4189 40 56 23 90
4190 40 57 12 51
4191 40 58 13 68
4192 40 59 11 44
4193 40 60 13 62
4194 40 61 20 81
4195 40 62 12 40
4196 40 63 7 33
4197 40 64 21 96
4198 40 65 14 52
4199 40 66 20 74
4200 40 67 30 118
4201 40 68 12 43
4202 40 69 10 38
4203 40 70 9 43
4204 40 71 6 29
4205 40 72 6 23
4206 40 73 7 23
4207 40 74 17 60
4208 40 75 11 46
4209 40 76 8 40
4210 40 77 14 58
4211 40 78 32 124
4212 40 79 9 42
4213 40 80 12 58
4214 40 81 6 28
4215 40 82 25 104
4216 40 83 15 66
4217 40 84 12 52
4218 40 85 17 68
Toplam - 85 1.218 5.041

İlgili Maddeler/Sayfalar

İlgili Kategoriler

Kaynakça