Mü'minun Suresi: Revizyonlar arasındaki fark

Nurpedia.org - İman ve İslam Hakikatlerine Dair Nur Ansiklopedisi sitesinden
Değişiklik özeti yok
 
78. satır: 78. satır:


'''Risale-i Nur'da Geçen Ayet Sayısı:''' 8 (Bkz. [[:Kategori:Mü'minun Suresinin Risale-i Nur'da Geçen Ayetleri|Mü'minun Suresinin Risale-i Nur'da Geçen Ayetleri listesi]])
'''Risale-i Nur'da Geçen Ayet Sayısı:''' 8 (Bkz. [[:Kategori:Mü'minun Suresinin Risale-i Nur'da Geçen Ayetleri|Mü'minun Suresinin Risale-i Nur'da Geçen Ayetleri listesi]])
(Not: Mü'minun 'dan bir ifade [[:Kategori:Risale-i Nur'da İktibas Edilen Ayetler|iktibas]] suretinde geçer)


'''Risale-i Nur'da Tamamı Geçen Ayetler:''' 12., 13., 14., 80., 97. ve 98. ayetler (Toplam 6 ayet)
'''Risale-i Nur'da Tamamı Geçen Ayetler:''' 12., 13., 14., 80., 97. ve 98. ayetler (Toplam 6 ayet)

16.18, 30 Eylül 2024 itibarı ile sayfanın şu anki hâli

Önceki Sure: Hacc SuresiKur'ânNûr Suresi: Sonraki Sure

Bu sureyi Mü'minun suresi okuma sayfasında mealiyle beraber okuyabilirsiniz

İman edenler hakkındaki madde için Mü'min sayfasına gidin

Mü'minun (المؤمنون) Suresi Kur'ân-ı Kerim'in 23. suresi olup Hacc ve Nur sureleri arasında yer alır. Birinci bölümde, Hz. Nûh’tan başlamak üzere peygamberler tarihi boyunca devam eden hak-bâtıl mücadelesi anlatılmaktadır. Sûrenin ikinci bölümünde Hz. Peygamber döneminde mevcut inkârcılar konu edilmiştir. Üçüncü bölüm âhiret hayatına ayrılmış olup burada inkârcıların âhirette karşılaşacakları azap anlatılmaktadır. [1]

Risale-i Nur'da Mü'minun Suresi ve ayetleri hakkındaki dersler:

  • Kur'an'ın Kadir gecesinde indiğini söyleyen Kadir suresinin 120 (okunmayan hemze sayılmazsa 114) harfi vardır. 10 surenin harf sayısına, 10 surenin kelime sayısına ve içinde Mü'minun suresinin de olduğu 10 surenin ayet sayısı tevafuk eder. Küsurat (küçücük farklar) münasebat-ı tevafukiyeyi elbette bozmaz.
  • İhlas Suresinin harflerinin ebcedî makamı 1003'tür. İçinde Mü'minun suresinin de olduğu 14 veya 15 surenin her birinin 1000 küsur kelime sayısına tevafuk eder.
  • Kur’an'da bazı ayetlerde Cenab-ı Allah'ın mahlukları bir tertiple zikredildikten sonra o mahlukat içinde bir nizam ve mizan olduğunu ve onun semereleri olduğunu gösterilerek güya bir şeffafiyet, bir parlaklık verilir ve sonra o ayna gibi tertipte tecelli eden Allah'ın ismi ile bağlanır. 25. Söz'de buna misal olarak Mü'minun suresinin 12., 13. ve 14. ayetleri verilir. Bu ayetlerde insanın yaratılışı muntazam bir tertip ile sıralanmış ve en sonda فَتَبَارَكَ اللّٰهُ اَحْسَنُ الْخَالِقٖينَ (Meali: Yapıp-yaratanların en güzeli olan Allah pek yücedir.) cümlesi ile bağlanmıştır. Hattâ vahyin bir kâtibi şu âyeti yazarken daha şu kelime gelmezden evvel şu kelimeyi söylemiştir. “Acaba bana da mı vahiy gelmiş?” zannında bulunmuş. Halbuki evvelki kelâmın kemal-i nizam ve şeffafiyetidir ve insicamıdır ki o kelâm gelmeden kendini göstermiştir.
  • Mü'minun suresinin 14. ayetinde ve daha başka ayetlerde geçen geçen "Allah doğru hüküm verenlerin en hayırlısıdır", "Allah yapıp-yaratanların en güzelidir", "Allah merhametlilerin en merhametlisidir" mealindeki ibarelerin kapsamlı bir izahı 32. Söz'dedir.
  • Bediüzzaman Şemme risalesinde hiçbir insanın Cenab-ı Hakk’a karşı itiraz hakkı olmadığını, her şeyde Allah'ın çok hikmetleri olduğunu ve bir ferdi razı etmek için bin hikmet feda edilseydi Mü'minun suresinin 71. ayetinde ifade edildiği üzere dünyanın nizam ve intizamının fesada gideceğini ders verir.
  • Cenab-ı Allah bu kadar hadsiz nimetlerle kendisini canlılara bildirip sevdirmesine karşılık o nimetlere karşı teşekkür, sevdirmesine mukabil sevmelerini, kıymettar sanatlarına mukabil medh ü sena etmelerini ve emirlerine karşı itaat etmelerini ister. Bu yüzden Kur'an ibadetin Cenab-ı Hakk’a mahsus olduğunu çok tekrarlıyor. Buna bir numune "Ve O, yaşatan ve öldürendir; gecenin ve gündüzün değişmesi O'nun eseridir. Hâla aklınızı kullanmaz mısınız!" mealindeki Mü'minun suresinin 80. ayetidir. Bu ders 30. Lema'da okunabilir.
  • Kur'an'da Mü'minun suresinin 80. ayetinin ve daha pek çok ayetin sonunda akla havale eder ve araştırmaya sevk eder. Bu hususta Risale-i Nur'da geçen dersleri topluca bu sayfada okuyabilirsiniz.
  • 33. Söz'de her şeyin her hususta tek bir Hâlık-ı Zülcelal’e muhtaç olduğu dersi Mü'minun suresinin 88. ayeti dahil 4 ayetle izah edilir.
  • Risale-i Nur'da 21. Söz'ün 2. Makamı namında ayrı bir risalede vesvesenin tedavisine dair beş merhem Mü'minun suresinin 97. ve Mü'minun suresinin 98. ayetleri tefsir edilerek izah edilir.
  • Risale-i Nur'da 13. Lem'a namında ayrı bir risalede Mü'minun suresinin 97. ve Mü'minun suresinin 98. ayetleri tefsir edilerek Şeytandan Allah'a sığınmaya ve desiselerinden korunmaya dair dersler verilir.
  • Nurların birinci talebesi Hulusi Bey Barla Lahikasındaki bir mektubunda 13. Lema'nın başında zikredilen Felak ve Nas sureleri ile Mü'minun suresinin 97. ve 98. ayetlerinin toplam 13 ayet ederek bu risalenin hem adına hem bu risaledeki 13 işaretin sayısına hem de Fatiha sayılmazsa Kur'an'ın 113 ayetinin sayısına tevafuk ettiğini söyler.

Bilgiler[değiştir]

İsminin Anlamı ve Kaynağı: Sûre ismini, “İnananlar mutlaka kurtuluşa erecektir” meâlindeki ilâhî beyanla başlayıp müminlerin (mü’minûn) vasıflarını anlatan giriş kısmından almıştır.

Diğer İsimleri: -

Kur'ân'daki Sırası: 23

Kur'ân'daki Yeri: 18. cüz, 340. sayfa

Mekkî/Medenî: Mekkî[1]

Nuzül (İnme) Sırası: 74

Kendisinden Önce Nazil Olan Sure: Enbiya

Kendisinden Sonra Nazil Olan Sure: Secde

Nuzülü (İnme) Hakkındaki Bilgiler: Mekke döneminin sonlarında nâzil olmuştur.[1]

Uzunluğu: 7,9 sayfa

Ayet Sayısı: 118

Satır Sayısı: 118

Kelime Sayısı: 1.140[2]

Harf Sayısı: 4.800[3]

Fasıla Harfleri: Mim, Nun

Bölüm (Ayn Durakları) Sayısı: 6

Secde Ayeti: -

Allah lafzı sayısı (Besmele hariç): 13

Rahman ismi sayısı (Besmele dahil): 1

Rahim ismi sayısı (Besmele dahil): 1

Rab ismi sayısı: 23

İçinde Kur'an kelimesi geçen ayetler: -

Hizb-ül Kur'an'da Geçen Ayetler Listesi: Mü'minun Suresindeki Hizb-ül Kur'an Ayetleri (38 ayet)

Bu ayetleri okumak için: Hizb-i Azam-ı Kur'an, Mü'minun Kısmı

Münâcât-ül Kur'an'da İktibas Edilen Ayetler: 80., 116. ve 118. ayetler (3 ayet)

Risale-i Nur'da Geçen Ayet Sayısı: 8 (Bkz. Mü'minun Suresinin Risale-i Nur'da Geçen Ayetleri listesi)

Risale-i Nur'da Tamamı Geçen Ayetler: 12., 13., 14., 80., 97. ve 98. ayetler (Toplam 6 ayet)

Risale-i Nur'da Nerede ve Nasıl Bahsedildiği[değiştir]

Sure-i Kadr'ın yüz yirmi hurufu var. Gayr-ı melfuz hemze sayılmazsa yüz on dörttür. En evvel nâzil olan Sure-i Alak küsuratından kat'-ı nazar nısf-ı evvelin hurufatı ve tam surenin kelimat-ı nahviyesi yüz küsur olmakla; Sure-i Duha, Sure-i Elem Neşrah Leke ve Sure-i Zilzal ve Sure-i Tekâsür ve Sure-i El-Maun ve Sure-i El-Alak'ın nısf-ı evveli ve Sure-i Vettîn ve Sure-i El-Karia ve Sure-i Hümeze'nin her birinin yüz aded-i hurufuna tevafuku ve o on surenin küsuratından kat'-ı nazar birbiriyle manidar muvafakatı tesadüfî olamaz.

Aynen öyle de: Sure-i El-Kadr'in mütevafıkları olan o on surelerin her biri yüz adet hurufu ise, kelimat noktasında da Sure-i Fecr, Sure-i Abese, Sure-i El-Mürselât, Sure-i El-Buruc, Sure-i El-Mutaffifîn, Sure-i El-İnşikak, Sure-i En-Naziat, Sure-i Nebe', Sure-i Münafikûn ve Sure-i Cumua'nın her birinin yüz küsur örfî aded-i kelimatına yüzlükte manidar tevafukları tesadüfî olmadığı gibi...

Evvelki huruf cihetinde de on adet sure-i mütevafıkanın ve kelimat cihetinde son on adet suver-i mütevafıkanın küsurattan kat'-ı nazar tevafuklarıyla beraber o iki kabile olan onar adet sureler müttefikan âyet nokta-i nazarında Sure-i İsra, Sure-i Kehf, Sure-i Tâhâ, Sure-i Yusuf, Sure-i Hûd, Sure-i Yunus, Sure-i Nahl, Sure-i Enbiya, Sure-i Mü'minûn, Sure-i Tevbe, Sure-i Maide her birinin yüz küsur adet âyetlerine manidar tevafukları elbette bir hikmeti var. Ve her halde şuursuz, hikmetsiz tesadüfün işi değildir.[4]

Küsuratlarının farkları cüz'îdir.

Mesela: Tenvirü'l-Mikbas tefsirinin gösterdiği adede binaen Sure-i Yunus'un kesri dokuz, Kehf'ın on, İsra'nın on bir, Hûd'un on iki, Mü'minûn'un on dokuz, Maide yirmi, Alak'ın nısf-ı evveli yirmi bir, El-Kadr yirmi iki, Nahl yirmi sekiz, Tevbe otuz, Tîn elli, El-Karia elli iki ve hâkeza... İşte böyle kesirlerin küçücük farkları, münasebat-ı tevafukiyeyi elbette bozmaz.

Hem Sure-i Kadr yüz on dört (114) harfiyle, yüz on üç (113) surelerin adedine bir fark ile tevafuku manidardır. Güya benden başka yüz on iki (112) sure ile bir de küçük bir Kur'an olan Fatiha geleceğine bir îmadır.

Bu surelerin âyât cihetindeki tevafukatta bir letafeti şudur ki:

ألف isminin ebcedî makamı olan yüz on bir (111) ki üç eliftir yani ااا Hem Sure-i İsra, hem Sure-i Yusuf, hem bir kavle göre Sure-i Kehf aynen yüz on bir (111) olması ve o üç eliften ikisi bir çizgi üstüne konulsa, bu suret olur الل ki Lafzullah'tır.

Sure-i Kevser ve Kadr ve Alak bahsi münasebetiyle Sure-i İhlas'ın bu nevi tevafukatta bir küçük nüktesini beyan etmek münasiptir. Şöyle ki:

İhlas'ın ebcedî makam-ı hurufîsi bin üçtür (1003). Küsurdan kat'-ı nazar Sure-i Nur, Sure-i Hacc, Enfal, Nahl ve İsra ve Kehf ve Enbiya ve Mü'minûn ve Zümer ve Yusuf ve Hûd ve Yunus ve Neml ve Şuara ve Tâhâ surelerinin her birinin bin küsur kelimat adetlerine tevafukuyla beraber;

Huruf cihetinde Sure-i Sebe' ve El-Hàkka ve Mümtehine ve İnsan ve Tûr ve Secde ve ve'z-Zariyat ve Rahman ve Tahrim ve Talak ve Duhan surelerinin her birinin bin adet küsur hurufuna manidar tevafuku elbette bir sülüs-ü Kur'an addedilen Sure-i İhlas'ın hikmettar bir nüktesidir ve bir sırr-ı azîmi var ve şuursuz ve hikmetsiz tesadüfün işi değildir.

(Rumuzat-ı Semaniye)


Sure-i Kadr'in 120 harfi var. Gayr-ı melfuz hemze sayılmazsa, 114 suver-i Kur'aniyeye tevafukla işaret eden 114'tür. İşte bu adetle اِنَّٓا اَنْزَلْنَاهُ kendiyle beraber 10 surenin hurufatının adetlerine ve 10 surenin kelimatının adetlerine ve 10 surenin âyetlerinin adetlerine tevafuku, her halde şuursuz, hikmetsiz tesadüfün işi olamaz. Belki manevî ve lafzî bir i'caz-ı Kur'anînin bir şuaı hurufata aksedip tanzim ile yaldızlanmış.

Evet اِنَّٓا اَنْزَلْنَاهُ ile beraber Duha, Elem Neşrah Leke, Zilzal, Tekâsür, El-Maun, en evvel nâzil olan nısf-ı evvel-i Alak, Ve't-tîn, El-Karia ve Hümeze olan 10 surenin -tevafuku bozmayan küçük küsurattan kat'-ı nazar- 100 adedinde tevafukları olduğu gibi; yine Sure-i اِنَّٓا اَنْزَلْنَاهُ El-Fecr, Abese, El-Mürselât, El-Buruc, El-Mutaffifîn, El-İnşikak, En-Naziat, En-Nebe', El-Münafıkûn, Cumua olan 10 surenin 100 küsur aded-i kelimatına yüzlükte manidar tevafuk etmekle beraber; yine اِنَّٓا اَنْزَلْنَاهُ hurufatı Sure-i İsra, Kehf, Tâhâ, Yusuf, Hud, Yunus, Nahl, Enbiya, Mü'minûn, Tevbe, Maide olan 10 surenin her birinin 100 küsur adet âyetlerine manidar tevafukları ve bu surelerin de bu tevafuk-u acibe zımnında birbiriyle tevafukları içinde binler tevafuk bulunduğu halde hiç mümkün olur mu ki, tesadüf içine girebilsin? Hiç mümkün müdür ki, bu ittifakın uçlarında mühim nükteler, işaretler bulunmasın?

(Rumuzat-ı Semaniye)

Risale-i Nur'daki Diğer Alakalı Yerler[değiştir]

İlgili Resimler/Fotoğraflar[değiştir]

İlgili Maddeler/Sayfalar[değiştir]

İlgili Kategoriler[değiştir]

Kaynakça[değiştir]

  1. 1,0 1,1 1,2 https://islamansiklopedisi.org.tr/muminun-suresi
  2. https://nurpedia.org/wiki/Risale:29._Mektubun_8._K%C4%B1sm%C4%B1_(Rumuzat-%C4%B1_Semaniye)#Birinci_Par%C3%A7as%C4%B1
  3. https://nurpedia.org/wiki/Risale:29._Mektubun_8._K%C4%B1sm%C4%B1_(Rumuzat-%C4%B1_Semaniye)#Birinci_Par%C3%A7as%C4%B1
  4. Elhasıl: Sure-i Kadr harfleri ve Sure-i Alak'ın kelimat-ı nahviyesi ve en evvel nâzil olan nısf-ı evvelin hurufatı yüz küsur hurufuyla, on surenin hurufatına manidar tevafuk ediyor. Ve diğer on surenin kelimatına manidar tevafuk ediyor, hem uzun diğer on surenin âyâtına gayet manidar tevafuk ediyor. Demek bu otuz sureden her birisi yirmi dokuz sureye tevafuk ediyor. Demek bu küçük tevafuk-u Kur'aniyede dokuz yüz tevafuk var. Küsurattan kat'-ı nazar edilmiş. Çünkü münasebat-ı tevafukiyeyi bozmaz. Bu tarzdaki tevafuka hiç mümkün müdür ki tesadüf içine karışsın? Hem hiç mümkün müdür ki mühim hikmetleri bulunmasın?