A'raf Suresi: Revizyonlar arasındaki fark

Nurpedia.org - İman ve İslam Hakikatlerine Dair Nur Ansiklopedisi sitesinden
Değişiklik özeti yok
103. satır: 103. satır:


==İlgili Maddeler==
==İlgili Maddeler==
*[[Huruf-u Mukattaa]]: Kur’an’da A'raf dahil 29 sûrenin başında 30 ayette yer alan ve isimleriyle telaffuz edilen harflerin ortak adı.


==İlgili Kategoriler==
==İlgili Kategoriler==

08.06, 18 Ağustos 2024 tarihindeki hâli

Önceki Sure: En'âmKur'ânEnfâl: Sonraki Sure

Bu sureyi A'râf suresi okuma sayfasında mealiyle beraber okuyabilirsiniz

A'râf (الاعراف) Suresi Kur'ân-ı Kerim'in 7. suresi olup En'âm ve Enfâl sureleri arasında yer alır. Mekke devrinde nâzil olan en uzun sûredir. Bakara Suresi (282 ayet) ile Şu'ara Suresi'nden (227 ayet) sonra en fazla ayet (206 ayet) içeren üçüncü suredir. Surede İslam dini itikadına (din esaslarına) ve diğer dini hükümlere ait birçok temel bilgi ve emir bildirilmektedir. Ayrıca bazı peygamberlerin kıssaları ve topluluklarının durumlarına dair tasvirler içerir.[1]

Risale-i Nur'da A'raf Suresi ve ayetleri hakkındaki dersler:

  • A'raf suresinin 4. ayetinde geçen "Gündüz istirahat ederlerken" mealindeki ibareye dair 28. Lema'da izahat vardır.
  • Bediüzzaman A'raf suresinin 31. ayetinde geçen "Yeyin, için, fakat israf etmeyin" mealindeki ibare hakkında 19. Lema'da doktorların üstadı İbn-i Sina'nın "Yediğin vakit az ye. Yedikten sonra dört beş saat kadar daha yeme." düsturunu zikreder. Ayrıca iktisat noktasında izahına dair Emirdağ Lahikası 2'de bir mektup vardır.
  • A'raf suresinin 43. ayetinde geçen Cennetliklerin "Hidayetiyle bizi (bu nimete) kavuşturan Allah'a hamdolsun! Allah bizi doğru yola iletmeseydi kendiliğimizden doğru yolu bulacak değildik. Hakikaten Rabbimizin elçileri gerçeği getirmişler." mealindeki dua Risale-i Nur'un birçok yerinde geçer.
  • A'raf suresinin 54. ayetinde geçen "Altı günde gökleri ve yerleri yarattık" mealindeki ibarenin 14. Söz'de izahı vardır. Yine aynı ayete dair bir nükte 25. Söz'de okunabilir.
  • A'raf suresinin 128. ayetinde geçen "Sonuç (Allah'tan korkup günahtan) sakınanlarındır." mealindeki ibarenin kapsamlı bir izahı 13. Lema'dadır.
  • A'raf suresinin 151. ayetinde ve daha başka ayetlerde geçen geçen "Allah doğru hüküm verenlerinen hayırlısıdır", "Allah yapıp-yaratanların en güzelidir", "Allah merhametlilerin en merhametlisidir" mealindeki ibarelerin kapsamlı bir izahı 32. Söz'dedir.
  • A'raf suresinin 156. ayetinde geçen "Rahmetim ise her şeyi kuşatır." mealindeki ibarenin Risale-i Nur'da geçen iktibas edilmiş şekli ve ilgili dersler için A'raf 156 sayfasına bakın.
  • A'raf suresinin 158. ayetinin baş kısmının bir izahı 33. Söz'de ve son kısmının bir izahı 24. Söz'de okunabilir.
  • Bediüzzaman 2. Şua'da haşirde ruhların cesetlerine gelmesine misal olarak gayet muntazam bir ordunun efradı istirahat için dağılmış iken yüksek sadâlı bir boru sesiyle toplanmalarını verir. İsrafil’in borusu olan Sûr’unun ordunun borazanından geri olmadığı gibi, ebedler tarafında ve zerreler âleminde iken ezel canibinden gelen اَلَسْتُ بِرَبِّكُمْ hitabını işiten ve قَالُوا بَلٰى ile cevap veren ervahlar, elbette ordunun neferatından binler derece daha musahhar ve muntazam ve mutîdirler, der. (Bu ibareler A'raf suresinin 172. ayetinde geçer).
  • A'raf suresinin 179. ayetinde geçen "Onlar hayvanlar gibidir, hatta onlar yolca daha da sapıktırlar." mealindeki ibarenin izahı hakkındaki dersleri okumak için A'raf suresinin 179. ayeti sayfasına bakın.
  • A'raf suresinin 185. ayetinde geçen "Göklerin ve yerin hükümranlığına, Allah'ın yarattığı her şeye ve ecellerinin yaklaşmış olabileceğine bakmadılar mı?" mealindeki ibarenin bir izahı 33. Söz'dedir.
  • A'raf suresinin 200. ayetinde geçen "Eğer şeytanın fitlemesi seni dürterse hemen Allah'a sığın." mealindeki ibarenin bir izahı 13. Lema'dadır. Ayrıca bu konuda 26. Mektup'ta uzunca bir ders vardır.
  • A'raf suresinin "Kur'an okunduğu zaman onu dinleyin ve susun ki size merhamet edilsin." mealindeki 204. ayetine dair Risale-i Nur'daki dersleri topluca A'raf suresinin 204. ayeti sayfasında okuyabilirsiniz.

Bilgiler[değiştir]

İsminin Anlamı ve Kaynağı: A'râf, yüksek mevki anlamına gelir ve 46. ve 48. âyetlerde A'râf'ta yani cennet ve cehennem ehli arasındaki yüksek bir yerde bulunan insanlardan söz edildiği için sûre bu ismi almıştır. Sevapları ile günahları eşit olan bu kişiler Allah'ın dilediği bir zamana kadar burada kalacaklar; daha sonra Allah'ın affına nâil olarak onlar da cennete gireceklerdir.

Diğer İsimleri: Elif-Lâm-Mîm-Sâd sûresi, Mîkat (âyet 143), Mîsâk (âyet 169).

Kur'ân'daki Sırası: 7

Kur'ân'daki Yeri: 8. cüz, 150. sayfa

Mekkî/Medenî: Mekkî[1]

Nuzül (İnme) Sırası: 39

Kendisinden Önce Nazil Olan Sure: Sad (A'raf suresi bir görüşe göre En'am suresinden sonra nazil olmuştur[1])

Kendisinden Sonra Nazil Olan Sure: Cin

Nuzülü (İnme) Hakkındaki Bilgiler: A'raf Suresi Mekke'de indirildiğine inanılmaktadır. İbn Abbas ve Mukatil'den yapılan zayıf bir rivayete göre 163-172 ayetleri Medine'de inmiştir.[1]

Uzunluğu: 25,9 sayfa

Ayet Sayısı: 206 (Bazı alimler sûrenin başındaki الٓمٓصٓ harflerini ayrı bir âyet saymayıp tüm sureyi 205 âyet olarak kaydederler)

Satır Sayısı: 388

Kelime Sayısı: 3.605[2], 3.341[3]

Harf Sayısı: 14.310[4], 14.435[5]

Fasıla Harfleri: Dal, Nun, Mim ve Lam (Dal sadece ilk ayet olan الٓمٓصٓ'da yer alır)

Bölüm (Ayn Durakları) Sayısı: 24

Secde Ayeti: A'raf 206

Allah lafzı sayısı (Besmele hariç): 61

Rahman ismi sayısı (Besmele hariç): -

Rahim ismi sayısı (Besmele hariç): 2

Rab ismi sayısı: 65

İçinde Kur'an kelimesi geçen ayetler: 1 (A'raf 204)

Hizb-ül Kur'an'da Geçen Ayetler Listesi: A'raf Suresindeki Hizb-ül Kur'an Ayetleri (20 ayet)

Bu ayetleri okumak için: Hizb-i Azam-ı Kur'an, A'raf Kısmı

Münâcât-ül Kur'an'da İktibas Edilen Ayetler: 33., 54. ve 143. ayetler (3 ayet)

Risale-i Nur'da Geçen Ayet Sayısı: 21 (Bkz. A'raf Suresinin Risale-i Nur'da Geçen Ayetleri listesi)

Risale-i Nur'da Tamamı Geçen Ayetler: 54. 158. ve 204. ayetler (Toplam 3 ayet)

Risale-i Nur'da Nerede ve Nasıl Bahsedildiği[değiştir]

Sureler itibarıyladır. Onun dahi çok nükteleri var. Bir intizam, bir kasd ve bir iradeyi gösterir bir tarzda tevafukatı vardır.

Sure-i Bakara’da, âyâtın adediyle lafz-ı Celal’in adedi birdir. Fark dörttür ki Allah lafzı yerinde dört Hû lafzı var. Mesela, Lâ İlahe İllâ Hû’daki Hû gibi. Onunla muvafakat tamam olur.

Âl-i İmran’da yine âyâtıyla lafz-ı Celal tevafuktadır, müsavidirler. Yalnız lafz-ı Celal, iki yüz dokuzdur, âyet iki yüzdür. Fark dokuzdur. Böyle meziyat-ı kelâmiyede ve belâgat nüktelerinde küçük farklar zarar vermez, takribî tevafukat kâfidir.

Sure-i Nisa, Maide, En’am üçünün mecmu-u âyetleri, mecmuundaki lafz-ı Celal’in adedine tevafuktadır. Âyetlerin adedi dört yüz altmış dört, lafz-ı Celal’in adedi dört yüz altmış bir; Bismillah’taki lafzullah ile beraber tam tevafuktadır.

Hem mesela, baştaki beş surenin lafz-ı Celal adedi; Sure-i A’raf, Enfal, Tevbe, Yunus, Hud’daki lafz-ı Celal adedinin iki mislidir. Demek bu âhirdeki beş, evvelki beşin nısfıdır. Sonra gelen Sure-i Yusuf, Ra’d, İbrahim, Hicr, Nahl surelerindeki lafz-ı Celal adedi, o nısfın nısfıdır. Sonra Sure-i İsra, Kehf, Meryem, Tâhâ, Enbiya, Hac (Hâşiye[6]) o nısfın nısfının nısfıdır. Sonra gelen beşer beşer, takriben o nisbetle gidiyor; yalnız bazı küsuratla fark var. Öyle farklar, böyle makam-ı hitabîde zarar vermez. Mesela, bir kısım yüz yirmi bir, bir kısmı yüz yirmi beş, bir kısmı yüz elli dört, bir kısmı yüz elli dokuzdur.

Sonra Sure-i Zuhruf’tan başlayan beş sure, o nısf-ı nısf-ı nısfın nısfına iniyor. Sure-i Necm’den başlayan beş, o nısf-ı nısf-ı nısf-ı nısfın nısfıdır fakat takribîdir. Küçük küsuratın farkları, böyle makamat-ı hitabiyede zarar vermez. Sonra gelen küçük beşler içinde, üç beşlerin yalnız üçer adet lafz-ı Celal’i var.

İşte bu vaziyet gösteriyor ki lafz-ı Celal’in adedine tesadüf karışmamış, bir hikmet ve intizam ile adetleri tayin edilmiş.

(29. Mektup)

Risale-i Nur'daki Diğer Alakalı Yerler[değiştir]

İlgili Resimler/Fotoğraflar[değiştir]

İlgili Maddeler[değiştir]

  • Huruf-u Mukattaa: Kur’an’da A'raf dahil 29 sûrenin başında 30 ayette yer alan ve isimleriyle telaffuz edilen harflerin ortak adı.

İlgili Kategoriler[değiştir]

Kaynakça[değiştir]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 https://islamansiklopedisi.org.tr/araf-suresi
  2. https://nurpedia.org/wiki/Risale:29._Mektubun_8._K%C4%B1sm%C4%B1_(Rumuzat-%C4%B1_Semaniye)#Birinci_Par%C3%A7as%C4%B1
  3. https://en.wikipedia.org/wiki/Al-A%27raf
  4. https://nurpedia.org/wiki/Risale:29._Mektubun_8._K%C4%B1sm%C4%B1_(Rumuzat-%C4%B1_Semaniye)#Birinci_Par%C3%A7as%C4%B1
  5. https://en.wikipedia.org/wiki/Al-A%27raf
  6. Bu beşer taksimat üzere bir sır inkişaf etmişti. Hiçbirimizin haberi olmadan şurada altı sure kaydolmuş. Şüphemiz kalmadı ki gaibden, ihtiyarımızın haricinde altıncısı girmiş; tâ bu nısfiyet sırr-ı mühimmi kaybolmasın.