Zehraveyn (Tavzih)

Nurpedia.org - İman ve İslam Hakikatlerine Dair Nur Ansiklopedisi sitesinden

Zehrâveyn veya Zehrâvân, iki "zehrâ" (parlak beyaz, nurlu) demektir. Hadiste Bakara ile Âl-i İmrân surelerine birlikte "parlak, ziyadar iki sûre anlamında" bu isim verilmiştir.

Risale-i Nur'da Nerede ve Nasıl Bahsedildiği[değiştir]

Sure-i El-Bakara'da Lafzullah iki yüz seksen iki (282), âyetleri iki yüz seksen altıdır (286). Dört adet farkları var. Dört yerde Lafzullah yerinde dört Hüve var. Demek Lafzullah'ın adedi, âyetleriyle tam tevafuk ediyor.

Hem Sure-i Âl-i İmran'da Lafzullah iki yüz dokuz (209), âyetleri iki yüzdür (200). Demek âyetten dokuz fazla kalır, El-Bakara'daki noksanı tekmil eder. İki surenin âyetleriyle Lafzullah'ın adedi tam tevafuktadır. Zehraveyn nam-ı âlîsiyle tabir edilen iki sure-i muazzamada Lafzullah'ın tekrar ve tevafuku, azîm bir nükteyi gösterir.

(Rumuzat-ı Semaniye)


(Zehraveyn'den)[1]

Birinci Sûre

BAKARA SÛRESİ

(İ.İ. Badıllı)

Nurpedia'da ilgili sayfalar[değiştir]

  1. Hadis-i sahih-i şerifte, "Bakara ve Âl-i İmran" sûrelerine [ZEHRAVEYN], (Yani: Parlak, ziyadar iki sûre) diye isimlendirilmiştir. Sahih olan bu hadis-i şerif'in bir çok mehazleri için bak: "Risale-i Nur'un Kudsi Kaynakları" eserimiz 2. Baskı sh: 810, Sıra no: 832 ye. Mütercim