Safvan Bin Ümeyye

Nurpedia.org - İman ve İslam Hakikatlerine Dair Nur Ansiklopedisi sitesinden

Kabri Adıyaman Samsat'ta olan sahabi Safvan bin Muattal ile karıştırılmamalıdır

Safvan Bin Umeyye Mekke'nin fethine kadar İslam'a şiddetli düşmanlık etmiş ve fetihten sonra Peygamberimizin ona eman ve mühlet vermesi ve cömert yaklaşımı sonucu müslüman olmuş sahabelerdendir. Mekke döneminde Peygamberimizin azılı düşmanlarından Ümeyye b. Halef'in oğludur. Çok zengin ve cömert bir aileden geliyordu. Babası Bedir Gazvesi’nde öldürülünce amcasının oğlu Umeyr b. Vehb, Safvân’a borçlarını ödemesi ve ailesinin bakımını üstlenmesi karşılığında Medine’ye gidip Peygamberimizi öldürebileceğini söyledi ama Medine’de Resûlullah Umeyr'e Safvân ile olan macerasını ve planını anlatınca onun vahiy aldığına anlayarak müslüman oldu. Safvân babasının intikamını almak için sahabeden Zeyd b. Desine’yi öldürttü. Bedir’in intikamını için başlatılan savaş hazırlıklarına katıldı. Uhud Gazvesi’nin ardından Kureyş ordusu Mekke’ye yola çıktığında Ebû Süfyân’ı geri dönüp müslümanları tamamıyla imha etme düşüncesinden Uhud’da bulunmayan müslümanların da savaşa katılabileceğini söyleyerek vazgeçirdi. Mekke’nin fetih gününde Safvân, İkrime b. Ebû Cehil ve Süheyl b. Amr birlikte şehirdeki tek direniş hareketini gerçekleştirdiler. Fetihten sonra kaçtı. Amcasının oğlu Umeyr aracılığıyla Peygamberimizden müslüman olmak için iki ay mühlet istedi; Hz. Peygamber dört ay süre verdi. Müslüman olmadığı halde Huneyn Gazvesi’ne katıldı. Tâif kuşatmasına sonrasında Resûlullah’ın cömertliği karşısında İslâm’a girdi. Peygamberimiz onu müellefe-i kulûbdan sayıp 100 deve verdi. Müslüman olduktan Yermük Savaşı’na katıldı. 13 hadis rivayet etmiştir. Risale-i Nur'da Ebu Süfyan ile beraber risalet-i Ahmediyeyi haber veren bir kurt ile hadiseleri anlatılır.[1]

Şahsi Bilgiler[değiştir]

Diğer İsimleri: Ebû Vehb (Ebû Ümeyye) Safvân b. Ümeyye b. Halef b. Cumah el-Kureşî el-Cumahî el-Mekkî [1]

Künyesi:

Lakapları:

Kabilesi: Benî Cumah’a, Kureyş

Peygamberimizin Kendisiyle Kardeşlik Bağı Kurduğu Sahabi: -

Doğum Yeri ve Tarihi:

Vefat Yeri ve Tarihi: 655 veya 661[1]

Kabrinin Yeri:

Nasıl ve Ne Zaman Müslüman Olduğu[değiştir]

Mekke'nin fethinden sonra Peygamberimizin ona eman ve mühlet vermesi ve cömert yaklaşımı sonucu müslüman oldu.[1]

Risale-i Nur'da Nerede ve Nasıl Bahsedildiği[değiştir]

Hem –nakl-i sahih ile– Umeyr ve Safvan Müslüman olmadan evvel, mühim bir mala mukabil, Peygamber’in (asm) katline karar verip Umeyr ise Peygamber’in (asm) katlini niyet ederek Medine’ye gelmiş. Resul-i Ekrem aleyhissalâtü vesselâm Umeyr’i gördü, yanına çağırdı. Dedi: “Safvan ile maceranız budur.” Elini Umeyr’in göğsüne koydu; Umeyr “Evet” dedi, Müslüman oldu.

(Mektubat, 19. Mektup, 6. İşaret)


Bir tarîkte: Rüesa-yı Kureyş’ten Ebu Süfyan ile Safvan bir kurdu gördüler, bir ceylanı takip edip Harem-i Şerif’e girdi. Kurt dönmüş, sonra taaccüb etmişler. Kurt konuşmuş, risalet-i Ahmediyeyi haber vermiş. Ebu Süfyan, Safvan’a demiş ki: “Bu kıssayı kimseye söylemeyelim, korkarım Mekke boşalıp onlara iltihak edecekler.”

(Mektubat, 19. Mektup, 15. İşaret, 1. Şube, 2. Hadise)

Risale-i Nur'daki Diğer Alakalı Yerler[değiştir]

İlgili Resimler/Fotoğraflar[değiştir]

İlgili Maddeler[değiştir]

  • Ebu Süfyan: Cahiliye döneminde İslam aleyhinde beraber çalışmıştır
  • Ümeyye Bin Halef: Mekke'de Peygamberimizin (sav) en şiddetli düşmanlarından olan babası
  • Übeyy Bin Halef: Mekke'de Peygamberimizin (sav) en şiddetli düşmanlarından olan amcası
  • Umeyr Bin Vehb: Peygamberimizin bir mucizesi üzerine Safvan'dan önce Müslüman olan amca oğlu

Kaynakça[değiştir]