Ümeyye Bin Halef

Nurpedia.org - İman ve İslam Hakikatlerine Dair Nur Ansiklopedisi sitesinden

Umeyye Bin Halef kardeşi Übeyy ile beraber Peygamberimize en fazla düşmanlık yapan Mekke ileri gelenlerinden biridir. Resûl-i Ekrem’in amcası Ebû Tâlib’in yanına farklı zamanlarda giderek yeğenini bu davadan vazgeçirmesini isteyen Kureyş heyeti içerisinde ve Resûlullah’a Safâ tepesini altın yaparak bir mûcize gösterirse iman edeceklerini söyleyen müşrikler arasında ye aldı. Kâbe civarında namaz kılan Hz. Peygamber'in üstüne içlerinde Ümeyye b. Halef’in de olduğu müşriklerin teşviğiyle pislik atıldığında Peygamberimizin Allah'a havale edip beddua ettiği müşrikler arasında onun da adı vardı. Kâfirûn sûresinin Ümeyye b. Halef, Esved b. Muttalib, Velîd b. Mugīre ve Âs b. Vâil’in Kâbe’yi tavaf etmekte olan Resûlullah’a, “Ey Muhammed! Biz senin taptığına tapalım, sen de bizim taptığımıza tap, seninle ortaklık yapalım” demeleri üzerine indiği bildirilmektedir. Hz. Peygamber’in müslüman olmalarını istediği Utbe b. Rebîa, Ebû Cehil, Abbas b. Abdülmuttalib ve Ümeyye ile konuştuğu bir sırada yanına gelen âmâ İbn Ümmü Mektûm ile ilgilenememesi üzerine Abese sûresinin nâzil olduğuna, Hümeze sûresinin de Resûl-i Ekrem’in ardından kaş göz işaretleriyle alay etmeleri yüzünden Cemîl b. Âmir, Ahnes b. Şerîk, Velîd b. Mugīre veya Ümeyye b. Halef hakkında indiğine dair rivayetler vardır. Yine Leyl sûresinin cimrilik yaparak malını ihtiyaç sahiplerinden esirgeyen Ümeyye b. Halef hakkında nâzil olduğu bildirilmektedir. Ümeyye b. Halef, kölesi Bilâl-i Habeşî’ye İslâm’ı kabul ettiği işkence ederdi. Hicretten hemen önce Hz. Peygamber’in öldürülmesine karar verilen Dârünnedve’deki toplantıya katılmış ve hicret esnasında sığındığı Sevr mağarasının önüne kadar takip etmişti. Hz. Peygamber’in kendisinin öldürüleceğine dair sözünü duyduğu ve onun sözlerinin hep doğru çıktığını bildiği için yer almaktan kaçındığı Bedir Gazvesi’nde öldürüldü. Oğlu Safvân, Tâif Seferi dönüşü müslüman olmuştur.[1]

Şahsi Bilgiler[değiştir]

Diğer İsimleri: Ümeyye b. Halef b. Vehb el-Kureşî el-Cumahî[1]

Künyesi:

Lakapları:

Kabilesi: Benî Cumah’a, Kureyş

Doğum Yeri ve Tarihi:

Vefat Yeri ve Tarihi: 2 (m.624)[1]

Kabrinin Yeri:

Risale-i Nur'da Nerede ve Nasıl Bahsedildiği[değiştir]

Ve keza harf-i tarif olan اَلْ in ifade ettiği beş manayı اَلَّذٖينَ de ifade ediyor. O manaların en meşhuru, “ahd”dir. Yani gerek اَلْ den gerek اَلَّذٖينَ den ma’hud ve malûm bir şey kasdedilir. Binaenaleyh Ebucehil, Ebu Leheb, Ümeyye İbn-i Halef vesaire gibi ma’hud ve meşhur büyük kâfirlere اَلَّذٖينَ ile işaret edilmiş olduğu ihtimali pek kavîdir. Bu ihtimale binaen şu âyet, gaybdan ihbar eden âyetlerden biri olur. Çünkü onlar küfür üzerine ölmüşlerdir. Ve aynı zamanda i’caz-ı manevînin dört nevinden bir nev’i, şu gaybî ihbarlardan tezahür eder.

(İşarat-ül İ'caz, Bakara Suresi 6. âyet)


Hem –nakl-i sahih-i kat’î ile– Gazâ-i Bedir’den evvel ferman etmiş:

هٰذَا مَصْرَعُ اَبٖى جَهْلٍ، هٰذَا مَصْرَعُ عُتْبَةَ، هٰذَا مَصْرَعُ اُمَيَّةَ، هٰذَا مَصْرَعُ فُلَانٍ وَ فُلَانٍ

deyip müşrik Kureyş reislerinin her biri nerede katledileceğini göstermiş ve demiş: “Ben kendi elimle Übeyy İbn-i Halef’i öldüreceğim.” Haber verdiği gibi çıkmış.

(Mektubat, 19. Mektup, 5. İşaret)

Risale-i Nur'daki Diğer Alakalı Yerler[değiştir]

İlgili Resimler/Fotoğraflar[değiştir]

İlgili Maddeler[değiştir]

  • Safvan Bin Ümeyye: Mekke'nin fethinden sonra Müslüman olmuş sahabi oğlu
  • Übeyy Bin Halef: Mekke'de Peygamberimizin (sav) en şiddetli düşmanlarından olan kardeşi
  • Umeyr Bin Vehb: Peygamberimizin bir mucizesi üzerine Müslüman olan yeğeni
  • Kafirun Suresi: İçinde Ümeyye'nin de olduğu kafirlerin Resûlullah’a, “Ey Muhammed! Biz senin taptığına tapalım, sen de bizim taptığımıza tap, seninle ortaklık yapalım” demeleri üzerine inen sure.
  • Abese Suresi: Peygamberimiz içinde Ümeyye'nin de olduğu kafirlerle ilgilenirken âmâ İbn Ümmü Mektûm ile ilgilenememesi üzerine inen sure.
  • Leyl Suresi: Ümeyye'nin cimrilik yaparak malını ihtiyaç sahiplerinden esirgemesinden bahseden sure.
  • Hümeze Suresi: İçinde Ümeyye'nin bulunduğu kafirlerin Resûl-i Ekrem’in ardından kaş göz işaretleriyle alay etmeleri üzerine inen sure.
  • Bilal-i Habeşi: Ümeyye'nin Müslümanlıktan vazgeçirmek için işkenceler ettiği kölesi olan sahabi.
  • Bedir Gazvesi: Ümeyye'nin öldürüldüğü savaş.

Kaynakça[değiştir]