Said Nursi'nin Ailesi: Revizyonlar arasındaki fark

Nurpedia.org - İman ve İslam Hakikatlerine Dair Nur Ansiklopedisi sitesinden
Değişiklik özeti yok
Değişiklik özeti yok
5. satır: 5. satır:
==Bediüzzaman'ın Kardeşleri==
==Bediüzzaman'ın Kardeşleri==


Durriyye: Bediüzzaman'ın en büyük ablası olan Durriyye hanım Nurs'dan evlendi. 1. Dünya savaşından önce Nurs deresinde boğularak vefat etmiştir. Oğlu [[Ubeyd]], amcası Bediüzzaman'a talebe olmuş ve 1. Dünya savaşında amcası bedeline şehid olmuştur.
#Durriyye: Bediüzzaman'ın en büyük ablası olan Durriyye hanım Nurs'dan evlendi. 1. Dünya savaşından önce Nurs deresinde boğularak vefat etmiştir. Oğlu [[Ubeyd]], amcası Bediüzzaman'a talebe olmuş ve 1. Dünya savaşında amcası bedeline şehid olmuştur.


[[Hanım (Bediüzzaman'ın Kardeşi)|Hânım]] (? - 1944 veya 1945): Bediüzzaman'ın diğer bir ablası Hânım, âlime bir zat olup Molla Said ile evlendi. Çocukları olmadı. Şam'da yaşadılar. Karı-koca 1944 veya 1945 yılında hacda tavaf ederken beraber vefat ettiler.
#[[Hanım (Bediüzzaman'ın Kardeşi)|Hânım]] (? - 1944 veya 1945): Bediüzzaman'ın diğer bir ablası Hânım, âlime bir zat olup Molla Said ile evlendi. Çocukları olmadı. Şam'da yaşadılar. Karı-koca 1944 veya 1945 yılında hacda tavaf ederken beraber vefat ettiler.


[[Abdullah|Molla Abdullah]] (? - 1914): Bediüzzaman'ın ağabeyi olan Abdullah küçük yaşta önce kardeşine ders vermiş, sonra ondan ders almaya başlamıştır. 1914'te Nurs'da vefat etti. Bedia (? - 1970) adında bir kızı ve Abdurrahman (1903 - 1928) adında oğlu vardı. Abdurrahman, Bediüzzaman'ın hem yeğeni hem talebesi idi. Eski Said döneminde 1918-1923 yılları arasında beraber kaldılar. Daha sonra Bediüzzaman Ankara'daki hükümet ile uyuşamayıp Van'a gittiğinde Abdurrahman Ankara'da kalıp memur oldu, 5-6 yıl sonra vefat etti. Vahdeti Suad Sipahioğlu (1928 - ?) adından bir oğlu, onun da Abdurrahman Sipahioğlu (d. 1956) adında bir oğlu vardır.
#[[Abdullah|Molla Abdullah]] (? - 1914): Bediüzzaman'ın ağabeyi olan Abdullah küçük yaşta önce kardeşine ders vermiş, sonra ondan ders almaya başlamıştır. 1914'te Nurs'da vefat etti. Bedia (? - 1970) adında bir kızı ve Abdurrahman (1903 - 1928) adında oğlu vardı. Abdurrahman, Bediüzzaman'ın hem yeğeni hem talebesi idi. Eski Said döneminde 1918-1923 yılları arasında beraber kaldılar. Daha sonra Bediüzzaman Ankara'daki hükümet ile uyuşamayıp Van'a gittiğinde Abdurrahman Ankara'da kalıp memur oldu, 5-6 yıl sonra vefat etti. Vahdeti Suad Sipahioğlu (1928 - ?) adından bir oğlu, onun da Abdurrahman Sipahioğlu (d. 1956) adında bir oğlu vardır.


[[Said Nursi]] (1877 - 1960): Kabri Isparta taraflarında bilinmeyen bir yerdedir.
#[[Said Nursi]] (1877 - 1960): Kabri Isparta taraflarında bilinmeyen bir yerdedir.


[[Mehmed (BEdiüzzaman'ın Kardeşi)|Mehmed]] (Muhammed) (? - 1951): Nurs camiinin imamlığını yaptı. Çocuğu olmadı. Müslüman olup Zübeyr adını alan yetim bir gayrı müslim çocuğu evlad edindi.
#[[Mehmed (BEdiüzzaman'ın Kardeşi)|Mehmed]] (Muhammed) (? - 1951): Nurs camiinin imamlığını yaptı. Çocuğu olmadı. Müslüman olup Zübeyr adını alan yetim bir gayrı müslim çocuğu evlad edindi.


[[Abdülmecid Ünlükul]] (1884 - 1967): Bediüzzaman'ın küçük erkek kardeşi Abdülmecid efendi âlim bir zat idi. Müftülük ve Arapça hocalığı görevlerinde bulundu. Rabia hanımla evlendi. Küçük yaşlarda vefat eden Salahaddin ve Nihad isimli oğulları, genç yaşta vefat eden Fuad isminde bir oğlu, çocuğu olmayan Saadet isimde bir kızı ve Semra, Seyda (d. 1959) ve Serkan isimli evlatları olan Suad (1929 - 1993) isimli bir oğlu oldu. Kabri Konya Üçler mezarlığındadır.
#[[Abdülmecid Ünlükul]] (1884 - 1967): Bediüzzaman'ın küçük erkek kardeşi Abdülmecid efendi âlim bir zat idi. Müftülük ve Arapça hocalığı görevlerinde bulundu. Rabia hanımla evlendi. Küçük yaşlarda vefat eden Salahaddin ve Nihad isimli oğulları, genç yaşta vefat eden Fuad isminde bir oğlu, çocuğu olmayan Saadet isimde bir kızı ve Semra, Seyda (d. 1959) ve Serkan isimli evlatları olan Suad (1929 - 1993) isimli bir oğlu oldu. Kabri Konya Üçler mezarlığındadır.


Mercan: Bediüzzaman'ın küçük kız kardeşi olan Mercan hanım, Feke İbrahim ile evlendi. Bişar ve Nazife isimli evlatları ve bunlardan 7 torunu oldu. Nerede ve ne zaman vefat ettiği bilinmemektedir.
#Mercan: Bediüzzaman'ın küçük kız kardeşi olan Mercan hanım, Feke İbrahim ile evlendi. Bişar ve Nazife isimli evlatları ve bunlardan 7 torunu oldu. Nerede ve ne zaman vefat ettiği bilinmemektedir.


==Risale-i Nur'da Nerede ve Nasıl Bahsedildiği==
==Risale-i Nur'da Nerede ve Nasıl Bahsedildiği==

18.36, 6 Mayıs 2018 tarihindeki hâli

Bediüzzaman Said Nursi, Mirza Efendi (? - 1920) ve Nuriye (? - 1913) Hanımın Durriyye, Hânım, Molla Abdullah, Said, Mehmed (Muhammed), Abdülmecid ve Mercan isimli yedi çocuğundan dördüncüsüdür. Hiç evlenmemiştir. Baba tarafından ataları sırasıyla Mirza (babası), Ali, Hızır, Mirza Hâlid ve Mirza Reşan'dır. İsimleri bilinen 10 yeğeni vardır. Yapılan araştırmalarda hem Mirza Efendi hem de Nuriye Hanımın Peygamberimizin soyundan geldiğine dair belgeler bulunmuştur.[1] Resmi kayıtlarda ismi Said Okur olarak geçmektedir. Nurs köyü mezarlığında Sofi Mirza, Nure (Nuriye) Hanım, oğulları Molla Mehmed ve Molla Abdullah yanyana yatmaktadır.

Bediüzzaman'ın Kardeşleri[değiştir]

  1. Durriyye: Bediüzzaman'ın en büyük ablası olan Durriyye hanım Nurs'dan evlendi. 1. Dünya savaşından önce Nurs deresinde boğularak vefat etmiştir. Oğlu Ubeyd, amcası Bediüzzaman'a talebe olmuş ve 1. Dünya savaşında amcası bedeline şehid olmuştur.
  1. Hânım (? - 1944 veya 1945): Bediüzzaman'ın diğer bir ablası Hânım, âlime bir zat olup Molla Said ile evlendi. Çocukları olmadı. Şam'da yaşadılar. Karı-koca 1944 veya 1945 yılında hacda tavaf ederken beraber vefat ettiler.
  1. Molla Abdullah (? - 1914): Bediüzzaman'ın ağabeyi olan Abdullah küçük yaşta önce kardeşine ders vermiş, sonra ondan ders almaya başlamıştır. 1914'te Nurs'da vefat etti. Bedia (? - 1970) adında bir kızı ve Abdurrahman (1903 - 1928) adında oğlu vardı. Abdurrahman, Bediüzzaman'ın hem yeğeni hem talebesi idi. Eski Said döneminde 1918-1923 yılları arasında beraber kaldılar. Daha sonra Bediüzzaman Ankara'daki hükümet ile uyuşamayıp Van'a gittiğinde Abdurrahman Ankara'da kalıp memur oldu, 5-6 yıl sonra vefat etti. Vahdeti Suad Sipahioğlu (1928 - ?) adından bir oğlu, onun da Abdurrahman Sipahioğlu (d. 1956) adında bir oğlu vardır.
  1. Said Nursi (1877 - 1960): Kabri Isparta taraflarında bilinmeyen bir yerdedir.
  1. Mehmed (Muhammed) (? - 1951): Nurs camiinin imamlığını yaptı. Çocuğu olmadı. Müslüman olup Zübeyr adını alan yetim bir gayrı müslim çocuğu evlad edindi.
  1. Abdülmecid Ünlükul (1884 - 1967): Bediüzzaman'ın küçük erkek kardeşi Abdülmecid efendi âlim bir zat idi. Müftülük ve Arapça hocalığı görevlerinde bulundu. Rabia hanımla evlendi. Küçük yaşlarda vefat eden Salahaddin ve Nihad isimli oğulları, genç yaşta vefat eden Fuad isminde bir oğlu, çocuğu olmayan Saadet isimde bir kızı ve Semra, Seyda (d. 1959) ve Serkan isimli evlatları olan Suad (1929 - 1993) isimli bir oğlu oldu. Kabri Konya Üçler mezarlığındadır.
  1. Mercan: Bediüzzaman'ın küçük kız kardeşi olan Mercan hanım, Feke İbrahim ile evlendi. Bişar ve Nazife isimli evlatları ve bunlardan 7 torunu oldu. Nerede ve ne zaman vefat ettiği bilinmemektedir.

Risale-i Nur'da Nerede ve Nasıl Bahsedildiği[değiştir]

Risale-i Nur'daki Diğer Alakalı Yerler[değiştir]

İlgili Resimler/Fotoğraflar[değiştir]

İlgili Maddeler[değiştir]

Kaynakça[değiştir]