Yusuf Ziya Sönmez

Nurpedia.org - İman ve İslam Hakikatlerine Dair Nur Ansiklopedisi sitesinden

Yusuf Ziya Sönmez Üstad'ın ilk avukatı olup 1943 Denizli hapsinde fahri avukatlığını yapmıştır. 1945 yılında Denizli mahkemesinin beraet kararı onaylanınca Üstad'ın vekili olarak emanette tutulan Risale-i Nur kitaplarını teslim almış ve Üstad'a götürmesi için Denizlili tüccar Mustafa Hilmi Kocayaka'ya teslim etmiştir. Osmanlı Devleti döneminde hakim yetiştiren “Mekteb-i Kuzat” (Kadılar Medresesi) mezunudur. Cumhuriyetten önce kadılık, sonrasında ise önce hakimlik, emekli olduktan sonra da avukatlık yapmıştır.[1] Üstad'ın Dört Ziya'mdan (Ziya Sönmez, Ziya Dilek, Ziya Nur, Ziya Arun) biri dediği nur talebelerindendir. Üstad hz. onun Risale-i Nur'un müdafaası için yaptığı hizmetleri çok takdir etmiştir.[2]

Şahsi Bilgiler[değiştir]

Diğer İsimleri:

Doğum Yeri ve Tarihi: Fatsa, 1876[1]

Vefat Yeri ve Tarihi: İzmir, 10 Ocak 1949[1]

Kabrinin Yeri: İzmir Karşıyaka Mezarlığı[3]

Risale-i Nur ile Nasıl Tanıştığı[değiştir]

Bediüzzaman Said Nursi ile Görüşmeleri[değiştir]

Risale-i Nur'da Nerede ve Nasıl Bahsedildiği[değiştir]

Aziz kardeşim!

Risale-i Nur’un avukatı Ziya’yı bizim tarafımızdan hem çok teşekkür hem tebrik ediniz. Çoktan beri ruhuma ihtar edilmiş ki Ziya namında birisi, Risale-i Nur namına büyük bir hizmet edecek. Bu mesele gösterdi ki o Ziya, bu Ziya’dır. Bizleri ebede kadar minnettar eyledi. Mahkemede zabıt kâtibi ve azadan Hasnâ Hanım ve sorgu hâkimi gibi vicdanlı zatlara teşekkür ederiz. Ve onları unutmayacağımı bilhassa başta Müftü Osman, Hasan Feyzi olarak çok ehemmiyetli kardeşlerime selâmımızı ve minnettarlığımızı bildiriniz. Ve hâkim-i âdil olan zata, Risale-i Nur’un ekser eczalarını ona hediye etmek için yazdırmayı karar verdiğimi söyleyiniz. Ve Risale-i Nur’un fahrî avukatı Ziya’ya; kısm-ı mühimmini yazdırıp ona hediye etmek niyetindeyim.

(Emirdağ Lahikası 1)


Feyzi’nin mektubunda isimleri bulunan ve bilhassa hâkim-i âdil ile beraber hakiki adalete çalışanlar (M.H.A.) ve Avukat Ziya gibi bütün o zatlar, değil yalnız bizi belki Anadolu’yu ve âlem-i İslâm’ı manen minnettar eylemişler. Onlar, bizim gibi Risale-i Nur’a sahiptirler. Eğer lüzum olsa elime teslim edilen bir kısım mecmuaları da onlara emaneten okutmak için göndereceğim. Orada kalan kitaplar, lüzumu varsa muattal kalmamak şartıyla kalabilirler. Büyük mecmua elinde bulunan (SVK), muattal bırakmamak ve okutmak ve mümkün ise hapishaneyi teşrik etmek şartıyla onun elinde kalsın. Daha isterse daha başkaları da ona ve oraya göndereyim.

(Emirdağ Lahikası 1)

Risale-i Nur'daki Diğer Alakalı Yerler[değiştir]

İlgili Resimler/Fotoğraflar[değiştir]

Üstadı'ın Ziya Sönmez'e verdiği vekaletname

İlgili Maddeler[değiştir]

Kaynakça[değiştir]