Sidre Tepesi
Sidre Tepesi Isparta'nın güney batısında yer alan ve Isparta şehir merkezinin en güzel izlenebileceği bir mevki ve buradaki 1.750 rakımlı tepedir. Bediüzzaman hazretleri Isparta'da kalırken bu tepeye bazen tenezzüh ve tefekküre giderdi ve talebelerinin günde iki defa buradan getirdiği suyu içiyordu. Evliya-yı meşhureden olan ve imanı kurtaran bir müceddidin (Bediüzzaman) Isparta'ya ayak basacağını talebelerine kerametkarane önceden haber veren Osman-ı Halidi Sidre tepesinde itikaf yapmıştı.
Bilgiler[değiştir]
İnşa/Kuruluş Tarihi: -
Niteliği: Tepe
Yüzölçümü (km2):
Diğer İsimleri:
Kıta: Asya
Ülke: Türkiye
Vilayet/Eyalet: Isparta
İlçe/Kasaba: Merkez
Mahalle/Köy: -
Harita konumu: [1]
Risale-i Nur'da Nerede ve Nasıl Bahsedildiği[değiştir]
Müşarün-ileyh Osman-ı Hâlidî Hazretlerinin müstesna tesbihat ve tahmidatının biri وَ اَنْ لَيْسَ لِلْاِنْسَانِ اِلَّا مَا سَعٰى âyet-i kerîmesinin fazl u tevfikine sığınarak Isparta’nın cenubunda, dağda Sidre nam mevkide erbaîn eyyam-ı mübarekesini tes’id ve hasr-ı tesbihata niyetle kırk günlük iaşeye tahsis ettiği ki her bir gün için elli dirhem miktarında bir bezdirme ekmeğinden kırk tane olan bir tahsisatı bir iki günde yer ve kırk günde daha yemek yemeden o mevki-i mahsusada imrar-ı evkat ve tesbihatta bulunurlar. İkmalinde, geri avdetlerinde mübarek dudakları birbirine yapışır, bıçakla tekrar açarlar. Biraz ileride şu asr-ı hazırın uğradığı ve uğrayacağı kaviyyen me’mul ve melhuz olan sefahet ve atalete rağmen düstur-u şüyuhatını tahdid ve ancak anâsır-ı mecruha cerrahını unutmayıp ve ihmal dahi etmeyerek şehadet-i kat’iyesini gösterip sahife-i hayatını bin iki yüz doksan ikide (1292) imzalamıştır.
Risale-i Nur'daki Diğer Alakalı Yerler[değiştir]
İlgili Resimler/Fotoğraflar[değiştir]
Sidre'nin Isparta'dan görünüşü
İlgili Maddeler[değiştir]
- Osman-ı Halidi: İmanı kurtaran bir müceddidin (Bediüzzaman) Isparta'ya ayak basacağını talebelerine kerametkarane söyleyen ve Sidre tepesinde itikaf yapmış bir evliya.