Mehmed Vehbi Çelik

Nurpedia.org - İman ve İslam Hakikatlerine Dair Nur Ansiklopedisi sitesinden

Konyalı Hoca Vehbi Efendi 2. Meşrutiyetten sonra ve TBMM ilk açıldığında Konya mebusluğu yapmış ve Hülasatülbeyan isimli tefsirin sahibi Konyalı büyük bir alimdir. İngilizlerin İstanbul’u işgalinden sonra padişah ve Ankara ile görüşmek için seçilen heyette yer aldı. Sultan Vahdeddin'e düşmana karşı direnmeyi ve Anadolu’daki harekete destek vermeyi önerdi. Kuvâ-yi Milliye'de aktif olarak çalıştı. Bir ara Konya valisi olup Konya'yı İtalyanların işgalini önledi. Yeni açılan TBMM'de başkan vekilliği ve bir süre Şeriye ve Evkaf Vekilliği yaptı. Vahdeddin İngilizler’in himayesinde İstanbul’dan ayrıldıktan sonra onu padişahlıktan ve halifelikten azleden fetvayı verdi. 1923'te siyasetle iştigali bıraktı. Kendisini ilme vermesine rağmen zaman zaman baskılara uğradı ve gözetim altında bulunduruldu. Süleyman Kaya (Gaye) isimli bir nur talebesi 1940'lı yıllarda Vehbi Hocaya İhlas Risalesini okuttuktan sonra Vehbi Hocaefendi: “Allah senden razı olsun. Ben Müslümanlar arasındaki bu ihtilafları görüyordum. Acaba İslamiyet'te bir hakikatsizlik mi var diye şüpheye düşünüyordum. Bu İhlâs Risalesi beni kurtardı” demiştir.[1][2]

Şahsi Bilgiler[değiştir]

Diğer İsimleri: Hoca Vehbi

Doğum Yeri ve Tarihi: Hadim, Konya, 1862[1]

Vefat Yeri ve Tarihi: 27 Kasım 1949[1]

Kabrinin Yeri: Konya Musalla Mezarlığı[1]

Harita Konumu: [1]

Eserleri[değiştir]

Hülasatül Beyan adlı 15 ciltlik Türkçe tefsir başta olmak üzere muhtelif eserler.

Bediüzzaman Said Nursi ile Görüşmeleri[değiştir]

Risale-i Nur'da Nerede ve Nasıl Bahsedildiği[değiştir]

Dördüncüsü: Sâbık üç tevafuku yazdıktan sonra büyük Hâfız Ali’nin gayet güzel mektubuyla, Hulusi-i sâlis Abdullah Çavuş’un manidar mektubu ve Hulusi Bey’in ve Kâtip Osman’ın kıymetli mektuplarını aldım. Hâfız Ali’nin mektubunda yazdığı şu fıkra, Konya âlimlerinin Risale-i Nur’u yazmakta ve takdir etmekte olduklarını ve tefsir sahibi Hoca Vehbi’nin (rh) Risale-i İhlas karşısında mağlubiyetle beraber, Risale-i Nur’a karşı hayran ve takdirkâr olması münasebetiyle, Hâfız Ali demiş: “Risale-i Nur’un bir kerametidir, öküze et ve arslana ot atmaz. Öküze ot verir, arslana et verir. O arslan hocanın en evvel İhlas Risaleleri eline geçmiş.”

(Kastamonu Lahikası)


Başta, çok mübarek tefsirin çok muhterem ve kıymettar sahibi olan Hoca Vehbi Efendi olarak, Risale-i Nur’u takdir edip alâkadarlık gösteren bütün Konya ve civarı ulemalarını, bütün kazançlarıma ve dualarıma şerik ettim. Ve has kardeşlerim dairesi içinde isimlerini bildiğim zatları, isimleriyle dua vaktinde yâd ediyorum.

(Emirdağ Lahikası-1)


Sâniyen: Konyalı Sabri’nin Re’fet’e yazdığı mektubunu gördüm, ondan bildim ki bu Sabri, öteki Sabri gibi gayet hâlis ve samimi ve çalışkan bir Nurcudur. Bin bârekellah hem ona hem onu teşvik ve teşci eden ve hocaların yüzlerini ak eden Konya âlimlerine. Başta müfessir mübarek Hoca Vehbi olarak onlara ve oradaki Nur şakirdlerine çok selâm ederiz ve bu mübarek şuhur-u selâsede dualarını isteriz.

(Emirdağ Lahikası-1)


Üstadlarımdan birisi olan Mevlana Celaleddin-i Rumî’nin (ks) mensuplarından olduğu anlaşılan eczacı Hacı Abdüllatif’in mektubundan anlaşılıyor ki bilerek, tam takdir ederek Nurlara hizmet edecektir. Zaten ben bekliyordum ki Mevlevîlerden bazı Nur kahramanları çıksın. İnşâallah birisi bu olacak. Ona çok selâm ederim. Hususi mektup yazmaya halim müsaade etmediği için gücenmesinler. Orada, Sabri ve mahdumları ve Nur şakirdlerine ve başta Hoca Vehbi Hazretleri olarak hocalarına çok selâm eder ve dualarını bekleriz.

(Emirdağ Lahikası-1)


Sâlisen: Nur santralı Sabri’nin (rh) Lâhika’ya girecek güzel mektubu ve Ali Osman ve Çilingir Ali’nin Nurların neşrindeki kudsî hizmetleri ve İbrahim Edhem’in Balıkesir vesair taraflarda tesirli faaliyeti ve onun irşadıyla çokların Nur dairesine girmesi ve Ahmed Fuad’ın da Eflani havalisinde Hasan Feyzi gibi faaliyeti ve şiddetli alâkası ve Konyalı Sabri’nin genç mekteplilerin çoklukla Nur dairesine girmelerine çalışması ve başta müfessir hacı ve hoca Vehbi Efendi ve Konya ulemasının Nurlara karşı hüsn-ü teveccühleri ve tasdikkârane münasebetleri ve ...

(Emirdağ Lahikası-1)

Risale-i Nur'daki Diğer Alakalı Yerler[değiştir]

İlgili Resimler/Fotoğraflar[değiştir]

İlgili Maddeler[değiştir]

Kaynakça[değiştir]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 https://islamansiklopedisi.org.tr/mehmed-vehbi-efendi
  2. Ağabeyler Anlatıyor-6, Ömer Özcan