Kategori:Lehu/Lillahi Mülküssemevati Vel Ard Ayetleri

Nurpedia.org - İman ve İslam Hakikatlerine Dair Nur Ansiklopedisi sitesinden
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Bu kategoride içinde "Lehu/Lillahi Mülküssemevati Vel Ard" (Semavat ve arzın mülkü/hükümranlığı Ona/Allah'a aittir) ifadesi geçen ayetler listelenmiştir.

Bakara 107, Maide 40, A'raf 158, Tevbe 116, Furkan 2, Zümer 44, Zuhruf 85, Hadid 2, Hadid 5 ve Buruc 9 ayetlerinde (toplam 10 ayet) "Lehu Mülküssemevati Vel Ard" ifadesi geçer.

Fetih 14, Casiye 27, Şura 49, Nur 42, Maide 120, Maide 18, Maide 17 ve Al-i İmran 189 ayetlerinde ise (toplam 8 ayet) "Lillahi Mülküssemevati Vel Ard" ifadesi geçer.

Bu kategoriye dahil edilmeyen Sad 10 ayetinde kafirlere tariz suretinde "Semavat ve arzın mülkü yoksa onlara mı aittir" mealindeki ifade geçer.

Risale-i Nur'da Nerede ve Nasıl Bahsedildiği

Bu mühim mecmuanın cümle-i mukaddimatından olan bir “İ’lem”de:

“Bu Risale, bazı âyât-ı Kur’aniyenin şuhudî bir nevi tefsiridir. Ve ondaki meseleler Kur’an-ı Hakîm’in bahçesinden koparılmış çiçeklerdir. Bu risalenin ibaresindeki icmal ve îcaz ve fehmindeki zahirî müşkülat, sana tevahhuş vermesin. Tekrar tekrar mütalaa et, tâ ki لَهُ مُلْكُ السَّمٰوَاتِ وَ الْاَرْضِ ve emsali tekrarat-ı Kur’aniyenin sırrı sana açılsın.

(Münderecat Hakkında, Mesnevi-i Nuriye)


Malûm olsun ki; şu Risale, "Katre risalesi ve Mesnevî-i Arabî'deki umum risaleler" bazı âyât-ı Kur'aniyenin birer şuhudî tefsiridirler ve o risalelerdeki (ilmî) mes'eleler ise, Furkan-ı Hakîm'in bahçelerinden koparılmış çiçeklerdir. Onların ibarelerindeki icmal, îcaz ve işkâl, sakın seni ürkütmesin, belki mütalaasını tekrar et. Tâ ki Kur'an'ın

لَهُ مُلْكُ السَّمٰوَاتِ وَ الْاَرْضِ

gibi âyetlerinin sırr-ı tekrarları sana açılsın. Hem nefsin temerrüdünden de korkma! Çünki benim mütemerrid, mütecebbir ve tâgî nefs-i emmarem, şu risalelerin içindeki hakaikin satveti altında zelilane inkıyada geldi. Hattâ şeytan-ı racîmim dahi müsket ve mülzem kalıp, teslim-i silah etti. Sen ise, kim olursan ol, ne nefsin benimkinden daha tâgî, daha âsidir; ne de şeytanın, şeytanımdan daha azgın ve daha şakidir.

(Mesnevi-i N. (Badıllı))

"Lehu/Lillahi Mülküssemevati Vel Ard Ayetleri" kategorisindeki sayfalar

Bu kategoride yer alan toplam 18 sayfanın 18 adedi aşağıdadır.