Hunnes ve Kunnes

Nurpedia.org - İman ve İslam Hakikatlerine Dair Nur Ansiklopedisi sitesinden

Tekvir suresinin 15. ve 16. ayetlerinde geçen Hunnes ifadesi ile bir görüşe göre sinen veya dönen veya görünmeyen yıldız ve gezegenler; Kunnes ifadesi ile süpüren, akıp giden yıldız ve gezegenler kast edilmektedir. Bazılarınca gündüz kaybolup gece ortaya çıkan yıldızlara denir. Ekseriyetle Zuhal, Müşteri, Merih, Zühre, Utarid, Uranüs ve Neptün için kullanılmıştır. Ya da Güneş çıkınca hünüs (sinen), Güneş batınca künüs edenler (ortaya çıkan) kastedilmektedir. Bediüzzaman yıldızlara dair bir tefekkürünü derc ettiği 3. Mektupta tüm bunların Cenab-ı Hakk'ın haşmet-i rububiyetini ve şaşaa-i saltanat-ı uluhiyetini gösterdiğini ifade eder.[1]

Bilgiler[değiştir]

Diğer İsimleri:

Türü: Gök Cismi

Risale-i Nur'da Nerede ve Nasıl Bahsedildiği[değiştir]

Evet şu seyyareler, kumandanları olan güneşin dairesinden çıkıyorlar, sabit yıldızlar dairesine girerek semada yeni yeni nakışları ve sanatları gösteriyorlar. Bazen kendileri gibi parlak bir yıldıza omuz omuza verir güzel bir vaziyet gösteriyorlar. Bazen küçük yıldızlar içine girip bir kumandan suretini gösteriyorlar. Hususuyla bu mevsimde, akşamdan sonra ufukta Zühre yıldızı ve fecirden evvel diğer parlak bir arkadaşı, gayet şirin ve güzel bir vaziyet gösteriyorlar. Sonra vazife-i teftişiyelerini ve nakş-ı sanatta mekiklik hizmetini îfadan sonra yine dönüp sultanları olan güneşin şaşaalı dairesine girip gizleniyorlar.

Şimdi şu “Hunnes, Künnes” tabir edilen seyyarelerle şu zeminimizi kâinat fezasında birer gemi, birer tayyare suretinde kemal-i intizamla döndüren ve seyr ü seyahat ettiren Zat’ın haşmet-i rububiyetini ve şaşaa-i saltanat-ı uluhiyetini güneş gibi parlaklığıyla gösteriyorlar. Bak bir saltanatın haşmetine ki gemileri ve tayyareleri içinde öyleleri var ki bin defa küre-i arz kadar bir cesamette ve bir saniyede sekiz saat mesafeyi kateden sürattedir.

İşte böyle bir sultana ubudiyet ve imanla intisap etmek ve şu dünyada ona misafir olmak ne kadar âlî bir saadet, ne derece büyük bir şeref olduğunu kıyas et.

(Mektubat, 3. Mektup)

Risale-i Nur'daki Diğer Alakalı Yerler[değiştir]

İlgili Resimler/Fotoğraflar[değiştir]

İlgili Maddeler[değiştir]

Kaynakça[değiştir]