Hebenneka

Nurpedia.org - İman ve İslam Hakikatlerine Dair Nur Ansiklopedisi sitesinden

Hebenneka Araplar’da ahmaklığıyle şöhret bulmuş gerçek ya da hayali bir kişi[1] ya da Batılıların Doğu dünyasını hicvetmek için kullandığı anonim bir ad[2] olup ahmak olduğu halde kendisini zeki sananlar, kendi ahmaklığından bile habersiz olanlar için kullanılır. Bediüzzaman, bu kadar delile rağmen Allah'ı ya da ahireti inkar edenler için kullanır. Hebenneka'nın ahmaklığını gösteren bir hikaye: Hebenneka kaybolmamak için boynuna bir gerdanlık takmış. Uyurken kardeşi gerdanlığı alıp kendi boynuna geçirmiş. Uyanınca şaşırmış: ‘Kardeşim’, demiş, ‘sen ben olmuşsun anladım ama, acaba ben kimim?’.

Şahsi Bilgiler[değiştir]

Diğer İsimleri:

Doğum Yeri ve Tarihi:

Vefat Yeri ve Tarihi:

Kabrinin Yeri:

Eserleri[değiştir]

Bediüzzaman Said Nursi ile Görüşmeleri[değiştir]

Risale-i Nur'da Nerede ve Nasıl Bahsedildiği[değiştir]

Bir kitapta yazılı bir harf, yalnız bir cihetle kendisini gösterir ve kendisine delâlet eder. Fakat o harf, kâtibine çok cihetlerle delâlet eder ve nakkaşını tarif eder.

Kezalik kitab-ı kâinatta mücessem olarak yazılan her bir kelime, kendi miktarınca kendini gösterirse de pek çok cihetlerden münferiden ve müctemian Sâni’ini gösterir, esmasını izhar eder. Ve kendi evsafıyla, eşkâliyle, nakışlarıyla âdeta Sâni’ini medih için yazılmış bir kasidedir. Buna binaen meşhur Hebenneka gibi ahmaklaşan bir adam dahi Sâni’-i Zülcelal’in inkârına gitmemek gerektir.

(Mesnevi Nuriye, Lemalar, 5. Lema)


Demek hakikat-ı haşriyeyi tasdik ve kabul etmeyen kimse, sofestaî gibidir ki; kendi nefsinden başka kimseyi tanımayan ve kendini de ancak külâhıyla tanıyan, hattâ kalensüvetini başkasının başında gördüğü zaman, onu kendisidir diye zanneden meşhur Hebenneka‘dan daha ahmaktır. Demek ki, münkirlerin fikri Hebenneka'nın külahı gibidir.

(Mesnevi Nuriye (A. Badıllı), Lasiyyemalar, 22. Lasiyyema)

Risale-i Nur'daki Diğer Alakalı Yerler[değiştir]

İlgili Resimler/Fotoğraflar[değiştir]

İlgili Maddeler[değiştir]

Kaynakça[değiştir]