Şuayb (as)
Şuayb isimli diğer şahıslar için Şuayb (Tavzih) sayfasına gidin
Hz. Şuayb Medyen ve Eyke halkına gönderilmiş bir peygamberdir. Kavmini Allah’tan başka tanrı olmadığına inanmaya, kendisinin peygamberliğini benimseyip sadece Allah’a kulluk etmeye, ölçü ve tartıyı doğru yapmaya, insanlar arasında adaleti gözetmeye, haksızlıkta bulunmamaya, bozgunculuk yaparak yeryüzünde karışıklık çıkarmamaya davet etmiş ve uyarıları dikkate almadıkları takdirde Nûh, Hûd, Sâlih ve Lût peygamberlerin kavimlerinin başına gelenlerin kendi başlarına da gelebileceği konusunda onları uyarmıştır. Allah’ın emirlerini kavmine tebliğindeki tatlı üslûbu ve güzel anlatımından dolayı “hatîbü’l-enbiyâ” diye nitelendirilir. İrşadını dinlemeyen Medyen ve Eyke kavmi şiddetli bir deprem, şiddetli bir ses ve “gölge günü” azabı ile yok edilmiş, sadece Şuayb’a inananların kurtulmuştur.
Hz. Musa bir İbranî'ye kavgada yardım ederken yanlışlıkla hasmını öldürmüş, öldürülmemek için Medyen'e gitmiştir. Orada Hz. Şuayb'ın kızıyla evlenip 10 yıl kalmıştır. Daha sonra oradan ayrılınca Tur vadisinde Hz. Musa'ya Peygamberlik görevi verilmiştir.[1]
Bediüzzaman Hz. Şuayb'ın suhufunda Peygamberimizden Muhammed manasında “Müşeffah” ismiyle haber verildiğini beyan eder.
Bilgiler[değiştir]
Diğer İsimleri: Hatîbü’l-enbiyâ (Peygamberlerin hatibi), Jethro (Batı dünyasında)
Doğum Yeri ve Tarihi: -
Annesi: -
Babası: -
Kardeşleri: -
Soyu: Bir görüşe göre Hz. İbrâhim’e inanan ve kendisiyle Şam’a hicret eden birinin soyundan gelmiştir veya Lût’un kızının oğlu yahut torunudur
Vefat Yeri ve Tarihi: -
Kabrinin Yeri: -
Harita Konumu: -
Hanımları: -
Çocukları: -
Peygamberlikle Görevlendirildiği Yer ve Tarih: Hûd ve Sâlih peygamberlerin yurdu gibi Kuzeybatı Arabistan ve Akabe körfezinin doğu kıyıları.
Peygamber Olarak Gönderildiği Kavim: Medyen ve Eyke
Kur'an'da İsminin Geçtiği Yerler[değiştir]
Hz. Şuayb'ın ismi Kur'an'da 10 ayette toplam 11 defa geçer (A'raf 92'de 2 defa geçer)
Şuayb Peygamberin (AS) İsmi Geçen Ayetler
Risale-i Nur'da Nerede ve Nasıl Bahsedildiği[değiştir]
Hem kütüb-ü enbiyada, Resul-i Ekrem aleyhissalâtü vesselâmın Muhammed, Ahmed, Muhtar manasında Süryanî ve İbranî isimleri var.
İşte Hazret-i Şuayb’ın suhufunda ismi, Muhammed manasında “Müşeffah”tır. Hem Tevrat’ta yine Muhammed manasında “Münhamenna” hem Nebiyyü’l-Harem manasında “Hımyata” Zebur’da “El-Muhtar” ismiyle müsemmadır. Yine Tevrat’ta “El-Hâtemü’l-Hâtem” hem Tevrat’ta ve Zebur’da “Mukîmü’s-Sünne” hem Suhuf-u İbrahim ve Tevrat’ta “Mazmaz”dır. Hem Tevrat’ta “Ahyed”dir.
Serteser mizan-ı hikmetle rasîn,
Çün Şuayb-ı emn ü adalettir sözün.
...
Ahmed Galib
(Barla L.)
Risale-i Nur'daki Diğer Alakalı Yerler[değiştir]
İlgili Resimler/Fotoğraflar[değiştir]
İlgili Maddeler[değiştir]
- Musa (as): Uzun süre yanında kalan ve kızıyla evlendirdiği Peygamber.
- Hud Suresi: Hakkında en çok bahislerin geçtiği Kur'an'ın 11. suresi.