Şeyh Fehim Arvasi

Nurpedia.org - İman ve İslam Hakikatlerine Dair Nur Ansiklopedisi sitesinden

Şeyh Fehim Arvasi Nakşibendiliğin Halidiye kolu şeyhi olup Bediüzzaman'ın silsile-i ilimde en mühim üstadım dediği bir zattır. Osmanlı'nın son döneminde Arvasiler adlı seyyid bir nesilden gelir. Üstad. hz. gençliğinde dersine nail olmuştu ve çok severdi. Tasavvuf konusunda Seyyid Tâhâ-yı Hakkâri'den icazet aldı. Van ve havalisinden dine çok büyük hizmetler yaptı.[1]

Şahsi Bilgiler[değiştir]

Diğer İsimleri: Şeyh Fehim

Doğum Yeri ve Tarihi: Arvas (Bugünkü adıyla Doğanyayla), Müküs (bugünü adıyla Bahçesaray), Van, 1825[2]

Vefat Yeri ve Tarihi: Arvas, 1895[3]

Kabrinin Yeri: Arvas

Eserleri[değiştir]

2 temel eseri vardır.

Bediüzzaman Said Nursi ile Görüşmeleri[değiştir]

Risale-i Nur'da Nerede ve Nasıl Bahsedildiği[değiştir]

Molla Said Şark’ın büyük ulema ve meşayihinden olan Seyyid Nur Mehmed, Şeyh Abdurrahman-ı Tağî, Şeyh Fehim ve Şeyh Mehmed Küfrevî gibi zevat-ı âliyenin her birisinden ilim ve irfan hususunda ayrı ayrı derslere nâil olduğundan, onları fevkalâde severdi. Ulemadan Şeyh Emin Efendi, Molla Fethullah ve Şeyh Fethullah Efendilere de ziyade muhabbeti vardı.

(Tarihçe-i Hayat, İlk Hayatı)


Benim şahsım için mûcib-i hayrettir ki: O itiraz eden zat, benim silsile-i ilimde en mühim üstadım olan Şeyh Fehim’in (ks) bir tilmizi ve en ziyade merbut olduğum İmam-ı Rabbanî’nin (ra) bir talebesi olduğu halde; herkesten ziyade, kusurlarıma, eski karışık hayatlarıma, taşkınlıklarıma bakmayarak bütün kuvvetiyle imdadıma koşmak lâzım iken maatteessüf ondan tereşşuh eden bir itiraz, bazı zayıf arkadaşlarımıza fütur ve ehl-i dalalete bir senet hükmüne geçtiğini çok teessüfle işittik.

(Kastamonu Lahikası)

Risale-i Nur'daki Diğer Alakalı Yerler[değiştir]

İlgili Resimler/Fotoğraflar[değiştir]

İlgili Maddeler[değiştir]

Kaynakça[değiştir]