-perest

Nurpedia.org - İman ve İslam Hakikatlerine Dair Nur Ansiklopedisi sitesinden
08.54, 4 Ekim 2022 tarihinde Turker (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 22401 numaralı sürüm ("Kategori:Farsça Ekler '''-perest''', sonuna geldiği kelimeye tapan, taparcasına seven anlamı katarak Farsça usulüyle birleşik sıfat yapan Farsça..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
(fark) ← Önceki sürüm | Güncel sürüm (fark) | Sonraki sürüm → (fark)

-perest, sonuna geldiği kelimeye tapan, taparcasına seven anlamı katarak Farsça usulüyle birleşik sıfat yapan Farsça bir sonektir.

Bilgiler[değiştir]

Kökeni olan Farsça fiil ve anlamı: Perestiden (tapmak)

Risale-i Nur'da Bu Eki Taşıyan Kelimeler, Anlamları ve Örnek Cümleler[değiştir]

  • Hakikatperest, Hakperest: Hakikatı takip eden; hakka tapan, haktan ayrılmayan

Hem nev-i insanın humsu, belki kısm-ı a’zamı, göz önündeki o Kur’an’a müncezibane ve dindarane irtibatı ve hakikat-perestane ve müştakane kulak vermesi ve çok emarelerin ve vakıaların ve keşfiyatın şehadetiyle, cin ve melek ve ruhanîler dahi tilaveti vaktinde pervane gibi etrafında hakperestane toplanmaları, Kur’an’ın kâinatça makbuliyetine ve en yüksek bir makamda bulunduğuna bir imzadır. (25. Söz)

  • Hevaperest: Nefsin (hevasının) isteklerine uyan

İnsanın hevaî, heva-perestane, vâhî, heves-perverane elfazı nerede? (19. Söz)

  • Tabiatperest: Tabiate tapan

Ya fakdü’l-ahbaptan gelir, yani ahbapsızlıktan, sahipsizlikten gelen karanlıklı bir hüzündür ki dalalet-âlûd, tabiat-perest, gaflet-pîşe olan medeniyetin edebiyatının verdiği hüzündür. (25. Söz)

İlgili Maddeler[değiştir]

Kaynakça[değiştir]