Bakara Suresi

Nurpedia.org - İman ve İslam Hakikatlerine Dair Nur Ansiklopedisi sitesinden
21.15, 5 Ağustos 2024 tarihinde Turker (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 46630 numaralı sürüm

Önceki Sure: FâtihaKur'ânÂl-i İmrân: Sonraki Sure

Bakara suresini Bakara suresi okuma sayfasında mealiyle beraber okuyabilirsiniz

Bu addaki hayvan için İnek sayfasına gidin

El-Bakara (البقرة) Suresi Kur'ân-ı Kerim'in 2. suresi olup Fâtiha ve Âl-i İmrân sureleri arasında yer alır. Kur'an'ın en uzun suresidir. Sure, hacim itibarıyla Kur’an’ın 1/12’sini teşkil eder. Verdiği mesajlar (1) İman esasları ve tevhid inancı, (2) Kur’an'ın hidayetinin ne olduğunu ve (3) Müslümanların başka dinlerin mensuplarından ayrı nasıl bir ümmet olduğu şeklinde 3 ana başlıkta toplanabilir.

Mısır toprakları Büyük Sahra Çölü'nün bir parçası olduğundan dolayı Nil Nehri, kum denizi hükmündeki bu topraklara hayat vermektedir. Böyle verimsiz ve çorak bir çölün yanı başında Nil Nehri'nin sularıyla hayat bulan son derece verimli, cennet gibi yerlerin bulunması, Musa zamanında çiftçilik ve ziraat uygulamalarını Mısır halkı için son derece cazip bir hâle getirmişti. Çiftçilik ve ziraat, oranın halkının karakterlerinin bir parçası hâline gelmiş; o devirde Mısır halkı ziraatı, ziraat vasıtası olan "bakar"ı (sığır) ve öküzü kutsal saymış, hatta ona tapacak kadar bir kutsiyet vermişlerdi.[14] O zamanlar İsrailoğulları kabilesi de o kıtada yaşıyor ve aynı inanışın tesirinde kalıyordu.

İsrailoğulları, Firavun'dan kurtulup Sina Çölü'ne yerleştikleri zaman, bu buzağı hadisesi yaşanmıştır. Musa, Sina Dağı'na çıkmış ve orada bir süre kalmıştı. İsrailoğulları da bu esnada Sâmirî'nin yaptığı altından bir buzağıya tapmaya başlamışlardı.

Bakara Suresi, Musa'nın, peygamberliğiyle İsrailoğullarının tabiatına işlemiş olan ineğe tapma inancını kesip öldürdüğünü, bir sığırın boğazlanması hadisesiyle anlatmıştır.



Kur'an'ın en uzun ayetiBorç ve alacakların miktarıyla ödeme zamanlarının yazılmasını (Bakara 282), Kur’ân-ı Kerîm’in en son nâzil olduğu rivayet edilenIn particular, verse 281 in this chapter is believed to be the last verse of the Quran to be revealed, on the 10th day of Dhu al-Hijja 10 A.H., when Muhammad was in the course of performing his last Hajj, 80 or 90 days before he died “vetteḳū yevmen” (وَاتَّقُوا يَوْمًا) âyeti (Bakara 281) Kur’an âyetlerinin en yücesiAyetül Kürsi (Bakara 255) Amenerrasulu 164

yine bu sûrededir.

Fâtiha sûresinden sonra en faziletli sûre


[1]

Risale-i Nur'da Bakara Suresi hakkındaki dersler:

Bilgiler[değiştir]

İsminin Anlamı ve Kaynağı: Bakara; sığır, inek anlamına gelir ama surede tek inek anlamında kullanılmıştır ve sure ismini 67-71. ayetlerinde geçen ve Yahudilere kesmeleri emredilen sığırdan almıştır. Hz. Mûsâ devrinde, İsrâiloğulları arasında fâili bulunamayan bir cinayetten dolayı diyet olarak kurban edilmesi gereken bu ineğin bazı özellikleri vardı. Peygamberlere ayrıntılı sorular sormanın uygun olmadığı yolunda birtakım uyarıları da ihtiva eden bu kıssa Kur’ân-ı Kerîm’de yalnızca bu sûrede geçmektedir (âyet 67-71).

Diğer İsimleri: El-Bakara Bakara sûresine ayrıca içindeki Âyetü’l-kürsî’den (âyet 255) dolayı Sûretü’l-kürsî, ihtiva ettiği hükümlerin çokluğu sebebiyle Füstâtü’l-Kur’ân adları da verilmiştir. Sûrenin biri “senâm” (zirve), diğeri “zehrâ” (parlak beyaz, nurlu) olmak üzere iki de lakabı vardır. Nitekim üçüncü sûre olan Âl-i İmrân ile birlikte bu iki sûreye “Zehrâvân” denilmiştir. Türkçe’de “hatim başı” veya “büyük elif-lâm-mîm” diye de adlandırılır.

Kur'ân'daki Sırası: 2

Kur'ân'daki Yeri: 1. cüz, 1. sayfa

Mekkî/Medenî: Medenî[1]

Nuzül (İnme) Sırası: 87

Kendisinden Önce Nazil Olan Sure: Mutaffifîn

Kendisinden Sonra Nazil Olan Sure: Enfâl

Nuzülü (İnme) Hakkındaki Bilgiler: Sûrenin ilk âyetlerinin hicretten sonra Medine’de ilk nâzil olan âyetler olduğu kabul edilir. Buna göre hicretten sonra inmeye başlayan sûrenin nüzûlü 9-10 yıl sürmüş ve bütün Medine devri boyunca devam etmiştir.[1]

Uzunluğu: 48,0 sayfa

Ayet Sayısı: 286

Satır Sayısı: 712

Kelime Sayısı: 3.900[2], 6.121[3]

Harf Sayısı: 25.500[4], 25.613[5]

Fasıla Harfleri: Be, Dal, Ra, Kaf, Lam, Min ve Nun

Bölüm (Ayn Durakları) Sayısı: 40

Secde Ayeti: -

Allah lafzı sayısı: 299

Rahman ismi sayısı: 2

Rahim ismi sayısı: 12

Rab ismi sayısı: 49

Kur'an kelimesi geçen ayetler: 1 (Bakara 185)

Hizb-ül Kur'an'da Geçen Ayetler Listesi: Bakara Suresindeki Hizb-ül Kur'an Ayetleri (17 ayet)

Bu ayetleri okumak için: Hizb-i Azam-ı Kur'an, Bakara Kısmı

Münâcât-ül Kur'an'da İktibas Edilen Ayetler: 22., 29., 31., 116-117., 222. ve 255. ayetler (7 ayet)

Risale-i Nur'da Geçen Ayet Sayısı: 97 (Bakara Suresinin Risale-i Nur'da Geçen Ayetleri)

Risale-i Nur'da Tamamı Geçen Ayet Sayısı: 1.-33., 74., 154., 156., 164. ve 256. ayetler (38 ayet)

Risale-i Nur'da Nerede ve Nasıl Bahsedildiği[değiştir]

Bediüzzaman İşarat-ül İ'caz adlı kitabında Bakara suresinin 1.-33. ayetlerinin tefsirini yapmıştır



([[|]])

Risale-i Nur'daki Diğer Alakalı Yerler[değiştir]

İlgili Resimler/Fotoğraflar[değiştir]

İlgili Maddeler[değiştir]

İlgili Kategoriler/Sayfalar[değiştir]

Kaynakça[değiştir]