Risale-i Nur'un Matbaada Basılması

Nurpedia.org - İman ve İslam Hakikatlerine Dair Nur Ansiklopedisi sitesinden
16.41, 27 Kasım 2020 tarihinde Turker (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 14045 numaralı sürüm ("Kategori:Hadise Kategori:Eksik Kategori:Risale-i Nur Risale-i Nur tefsirinin maatbaalarda yeni yazıyla (Latin harfleriyle) ilk defa basılan kita..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
(fark) ← Önceki sürüm | Güncel sürüm (fark) | Sonraki sürüm → (fark)

Risale-i Nur tefsirinin maatbaalarda yeni yazıyla (Latin harfleriyle) ilk defa basılan kitabı Gençlik Rehberidir. 1951 yılında Bediüzzaman'ın talebesi Muhsin Alev tarafından İstanbul'da bastırıldı. Külliyatın büyük kitapları ise 1956-1959 yılları arasında tamamıyla basılmıştır. Bediüzzaman ilk olarak Diyanet İşleri Başkanlığı eliyle basılması arzu etmişti. Nur talebesi ve Isparta milletvekili Tahsin Tola Başbakan Adnan Menderes'i ziyaret ederek durumu anlattı ve Menderes uygun bularak Diyanet İşleri Başkanına yönlendirdi. Fakat Başbakanlık müsteşarı Ahmet Salih Kor'un muhalefet ederek araya girmesiyle bu iş akim kaldı. Bunun üzerine Atıf Ural, Cahit Türkmenoğlu, Said Özdemir, Tahsin Tola ve Salih Özcan'ın da dahil olduğu nur talebeleri Sözler mecmuasından başlayarak Ankara'da Yıldız ve Doğuş matbaalarında risaleleri bastırdılar. Sözler mecmuasını Lemalar, Mektubat ve diğerleri takip etti. Tarihçe-i Hayata Bediüzzaman'ın onayıyla üstad'ın resimleri de eklendi. Her birkaç formada bir, basılan numuneler Üstad'a gönderilir, Üstad tarafından tashih edilir ve bu tashihlere göre gerekli düzeltmeler yapılarak formaların basımına geçilirdi. Büyük risalelerin yanı sıra Gençlik Rehberi, Küçük Sözler ve Zühretünnur gibi küçük risaleler de Üstad'ın tashihinden geçerek basıldı. Risaleler baskıya hazırlanırken Osmanlıca hattından latin harflerine çevriliyor ve baskıya hazırlayan talebeler imla kurallarına göre noktalama işaretlerini koyuyor ve bazı önemli yerleri vurgulamak için koyu veya italik yazıyla yazıyorlardı. Risaleler daha sonra İstanbul, Samsun ve Antalya'da basıldı ve günümüze kadar matbaalarda basılmaya devam etmiştir.[1]

Diğer İsimleri[değiştir]

Gerçekleştiği Tarih ve Yer[değiştir]

1956-1959, Ankara

Harita konumu[değiştir]

Hadiseye Dahil Olanlar[değiştir]

Bediüzzaman ve başta Muhsin Alev, Atıf Ural, Cahit Türkmenoğlu, Said Özdemir, Tahsin Tola, Salih Özcan ve üniversiteli genç talebeler olmak üzere nur talebeleri.

Risale-i Nur'da Nerede ve Nasıl Bahsedildiği[değiştir]

Bazı üniversiteli gençler, gençliğin iman ve ahlâkına hizmet maksadıyla 'Gençlik Rehberi’ni İstanbul’da bastırdılar'. Bunun üzerine müddeiumumîlik tarafından, 163’üncü maddeye istinaden eser laikliğe aykırı olarak, devletin temel nizamlarını dinî esaslara uydurmak maksadıyla yazıldığı, propaganda ve telkin mahiyetinde olduğu iddiasıyla Üstad, İstanbul Birinci Ağır Ceza Mahkemesine sevk olunmuştu.

(Tarihçe-i Hayat, Isparta Hayatı)


Fakat mahkeme heyeti, Risale-i Nur eserlerinin beraetine karar vermedi, müsaderesine karar verdi. Bu karar 1956 tarihine kadar devam etti. Mahkeme iki defa Nur Risalelerine müsadere kararı verdi. Temyiz Mahkemesi bu iki kararı da bozdu. Afyon Mahkemesi, Temyiz’in kararına uyarak Nurların beraetine karar verdi. Bu sefer Temyiz, usûlde noksanlık yüzünden bozdu ve eserlerin Diyanet İşlerince tetkikini istedi. Diyanet İşleri Müşavere Kurulunca bütün eserler tetkik ettirildi. Neticede Nurların hakikatini bir derece belirten bir rapor verildi. Ehl-i vukufun mezkûr raporuna istinaden Afyon Mahkemesi, Haziran 1956 tarihinde ittifakla Nurların beraetine ve serbestiyetine karar verdi. Karar kat’îleşti. Artık bu tarihten sonra merkez-i hükûmette Risale-i Nur mecmuaları matbaalarda tabedilmeye başladı.

(Tarihçe-i Hayat, Isparta Hayatı)

Risale-i Nur'daki Diğer Alakalı Yerler[değiştir]

İlgili Resimler/Fotoğraflar[değiştir]

1951'de İstanbul'da matbaada ilk defa basılan Gençlik Rehberi

İlgili Maddeler[değiştir]

Kaynakça[değiştir]

  1. Ömer Özcan, Ağabeyler Anlatıyor, Cilt: 1 ve 7