Rene Descartes

Nurpedia.org - İman ve İslam Hakikatlerine Dair Nur Ansiklopedisi sitesinden
21.15, 12 Mayıs 2023 tarihinde Turker (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 34145 numaralı sürüm ("Kategori:Şahıs Kategori:Kabri Fransa'da Olanlar thumb|left '''Rene Descartes''' (okunuşu: Dekart) Fransız filozof, bilim insa..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
(fark) ← Önceki sürüm | Güncel sürüm (fark) | Sonraki sürüm → (fark)

Rene Descartes (okunuşu: Dekart) Fransız filozof, bilim insanı ve matematikçi olup, modern felsefe ve bilimin ortaya çıkışında ufuk açıcı bir figür olarak kabul edilmektedir. Kendisini dindar bir Katolik olarak görüyordu. En iyi bilinen felsefi ifadesi "Düşünüyorum, öyleyse varım" cümlesidir. Felsefenin yanı sıra matematikte de çok bilgiliydi ve bilime büyük katkıda bulundu. Bediüzzaman'ın bir talebesinin Bediüzzaman ve Risale-i Nur hakkında verdiği ve Sözler'in sonuna derc edilen bir konferansta merhum Mehmed Âkif'in “Viktor Hügolar, Şekspirler, Dekartlar edebiyatta ve felsefede, Bedîüzzaman’ın bir talebesi olabilirler.” sözü aktarılır.[1]

Şahsi Bilgiler[değiştir]

Diğer İsimleri:

Doğum Yeri ve Tarihi: Fransa, 31 Mart 1596[1]

Vefat Yeri ve Tarihi: İsveç, 11 Şubat 1650[1]

Kabrinin Yeri: Paris, Fransa[1]

Eserleri[değiştir]

Risale-i Nur'da Nerede ve Nasıl Bahsedildiği[değiştir]

Büyük şairimiz, edebiyatımızın medar-ı iftiharı merhum Mehmed Âkif, bir üdeba meclisinde “Viktor Hügolar, Şekspirler, Dekartlar; edebiyatta ve felsefede, Bedîüzzaman’ın bir talebesi olabilirler.” demiştir.

(Konferans)


Hattâ benim gibi bir köylü adam, süreyya kadar ulvi olan idare-i umumîyi nazara alacak. Âmâl ve müyulatın filizlerini orada bağlayacak. Ve her bir fiil ve tavrının orada bir ihtizaz ile zîmedhal bulunacağından, himmeti Süreyya kadar teali ve ahlâkı o derece tekemmül ve efkârı memalik-i Osmaniye kadar tevessü edeceğinden Eflatunları, İbn-i Sinaları ve Bismarkları, Dekartları ve Taftazanîleri inşâallah geri bırakacak.

(Divan-ı Harb-i Örfî)

Risale-i Nur'daki Diğer Alakalı Yerler[değiştir]

İlgili Resimler/Fotoğraflar[değiştir]

İlgili Maddeler[değiştir]

Kaynakça[değiştir]