William Shakespeare

Nurpedia.org - İman ve İslam Hakikatlerine Dair Nur Ansiklopedisi sitesinden

William Shakespeare (okunuşu: Şekspir) İngiliz oyun yazarı, şair ve aktördür. İngiliz dilinin en büyük yazarı ve dünyanın önde gelen dram yazarı olarak kabul edilir. 52 yıllık ömründe yüzlerce eser vermiş, oyunları hemen hemen tüm dillere çevrilmiş ve diğer oyun yazarlarınınkinden daha sık sahnelenmiştir. Ebediyat çevrelerinde İngiliz dilinin tartışmasız en etkili yazarı olarak kabul edilir. Bediüzzaman, Şekspir medhinde yapılan ifratı bir hocanın Şeyh-i Geylanî hakkında yapması durumunda tekfir olunacağını misal olarak verir. Bediüzzaman'ın bir talebesinin Bediüzzaman ve Risale-i Nur hakkında verdiği ve Sözler'in sonuna derc edilen bir konferansta merhum Mehmed Âkif'in “Viktor Hügolar, Şekspirler, Dekartlar edebiyatta ve felsefede, Bedîüzzaman’ın bir talebesi olabilirler.” sözü aktarılır.[1]

Şahsi Bilgiler[değiştir]

Diğer İsimleri:

Doğum Yeri ve Tarihi: Stratford-upon-Avon, İngiltere, 1564 civarı[1]

Vefat Yeri ve Tarihi: Stratford-upon-Avon, İngiltere, 23 Nisan 1616[1]

Kabrinin Yeri: Stratford-upon-Avon, İngiltere[1]

Eserleri[değiştir]

Yüzlerce eser vermiştir.

Risale-i Nur'da Nerede ve Nasıl Bahsedildiği[değiştir]

Mutaassıplara hücum eden Avrupa’nın kâselisleri her biri yüz mutaassıp kadar meslek-i sakîminde mutaassıptır. Bunlardan birisi Şekspir medhinde ettiği ifratı, şayet bir hoca o ifratı Şeyh-i Geylanî medhinde etse idi tekfir olunacaktı.

(Sünuhat)


Büyük şairimiz, edebiyatımızın medar-ı iftiharı merhum Mehmed Âkif, bir üdeba meclisinde “Viktor Hügolar, Şekspirler, Dekartlar; edebiyatta ve felsefede, Bedîüzzaman’ın bir talebesi olabilirler.” demiştir.

(Konferans)

Risale-i Nur'daki Diğer Alakalı Yerler[değiştir]

İlgili Resimler/Fotoğraflar[değiştir]

İlgili Maddeler[değiştir]

Kaynakça[değiştir]