Togo Heihachiro

Nurpedia.org - İman ve İslam Hakikatlerine Dair Nur Ansiklopedisi sitesinden

Togo Heihachiro Japon İmparatorluk Donanmasında gensui veya filo amirali olarak görev yapmış Mareşal-Amiraldir ve Japonya'nın en büyük deniz kahramanlarından biridir. 1904-1905 Rus-Japon Savaşı sırasında Birleşik Filo Başkomutanı olarak, Mayıs 1905'te Tsushima'da bir kurtarma filosuna karşı kesin bir zafer kazanmadan önce Rus Pasifik deniz kuvvetlerini Port Arthur'a başarıyla hapsetmiştir. Bediüzzaman, hadis rivayetlerinde Deccal gibi şahısların dehşetli iktidarından olan bahislerin o dehşetli zatların temsil ettikleri manevî şahsiyetin azametinden kinaye olduğuna misal olarak Rusya’yı mağlup eden Japon Başkumandanının suretinin bir ayağı Bahr-i Muhit’te, diğer ayağı Port Artür Kalesi’nde gösterilmesini örnek olarak verir. Aynı kumandanın İslâmiyetin hakkaniyetine şehâdetini de bir eserinden bahseder.[1]

Şahsi Bilgiler[değiştir]

Diğer İsimleri:

Doğum Yeri ve Tarihi: 27 Ocak 1848[1]

Vefat Yeri ve Tarihi: 30 Mayıs 1934[1]

Kabrinin Yeri: Harajuku'da türbesi vardır, Tokyo, Japonya

Risale-i Nur'da Nerede ve Nasıl Bahsedildiği[değiştir]

Rivayetlerde eşhas-ı âhir zamanın fevkalâde iktidarlarından bahsedilmiş.

وَ الْعِلْمُ عِنْدَ اللّٰهِ‌ bunun tevili şudur ki: O şahısların temsil ettikleri manevî şahsiyetin azametinden kinayedir. Bir vakit Rusya’yı mağlup eden Japon Başkumandanının sureti; bir ayağı Bahr-i Muhit’te, diğer ayağı Port Artür Kalesi’nde olarak gösterildiği gibi şahs-ı manevînin dehşetli azameti, o şahsiyetin mümessilinde hem o mümessilin büyük heykellerinde gösteriliyor.

Amma fevkalâde ve hârika iktidarları ise ekser icraatları tahribat ve müştehiyat olduğundan fevkalâde bir iktidar görünür. Çünkü tahrip kolaydır, bir kibrit bir köyü yakar. Müştehiyat ise nefisler taraftar olduğundan çabuk sirayet eder.

(5. Şua)


Sual: Rivayetlerde gelmiş ki: “Deccal’ın bir yalancı cenneti var, kendine tabi olanları ona atar. Hem yalancı bir cehennemi var, tabi olmayanları ona atar. Hattâ o, kendi merkebinin de bir kulağını cennet gibi bir kulağını da cehennem gibi yapmış. Azamet-i bedeniyesi bu kadardır, şu kadardır…” diye tarifat var?

Elcevap: Deccal’ın şahs-ı surîsi insan gibidir. Mağrur, firavunlaşmış, Allah’ı unutmuş olduğundan surî, cebbarane olan hâkimiyetine, uluhiyet namını vermiş bir şeytan-ı ahmaktır ve bir insan-ı dessastır. Fakat şahs-ı manevîsi olan dinsizlik cereyan-ı azîmi, pek cesîmdir. Rivayetlerde Deccal’a ait tavsifat-ı müthişe ona işaret eder. Bir vakit Japonya’nın Başkumandanının resmi, bir ayağı Bahr-i Muhit’te, diğer ayağı on günlük mesafedeki Port Artur Kalesinde tasvir edilmiş. O küçük Japon Kumandanının bu surette tasviriyle, ordusunun şahs-ı manevîsi gösterilmiş.

(15. Mektup)


Biliniz; Hakikî vukuâtı kaydeden tarih, hakikata en doğru şahiddir. İşte tarih bize gösteriyor; hattâ Rus'u mağlub eden Japon başkumandanının İslâmiyetin hakkaniyetine şehâdeti aynen şu ki:

[Hakikat-ı İslâmiyetin kuvveti nisbetinde, Müslümanlar o kuvvete göre hareket etmeleri derecesinde ehl-i İslâm temeddün edip terakki ettiğini tarih gösteriyor. Ve ehl-i İslâm'ın hakikat-ı İslâmiye'de za'fiyeti derecesinde tevahhuş ettiklerini, vahşete ve tedenniye düştüklerini ve herc ü merc içinde belalara, mağlubiyetlere düştüklerini tarih gösteriyor. Sair dinler ise bilakistir. Yani salabet ve taassublarının za'fiyeti nisbetinde temeddün ve terakki ettikleri gibi, dinlerine salabet ve taassublarının kuvveti derecesinde de tedenni ve ihtilallere maruz kaldıklarını tarih gösteriyor. Şimdiye kadar zaman böyle geçmiş.]

(Hutbe-i Şamiye)

Risale-i Nur'daki Diğer Alakalı Yerler[değiştir]

İlgili Resimler/Fotoğraflar[değiştir]

Amiral Togo Japon İmparatorluk Donanması'nı temsilen Port Arthur'da Pasifik Filosu'nun enkazı arasında elinde sopasıyla duruyor, uzakta ise Baltık Filosu yaklaşmaktadır.

İlgili Maddeler[değiştir]

  • Port Arthur: Amiral Togo'nun Rusları mağlup ettiği mevki

Kaynakça[değiştir]