Süleyman Paşa

Nurpedia.org - İman ve İslam Hakikatlerine Dair Nur Ansiklopedisi sitesinden

Süleyman Paşa, Osmanlı padişahlarından Orhan Gazi’nin büyük oğludur. Babasının yanında savaşlarda yer aldı. Gelibolu yarımadasında birçok yeri fethetti ve Osmanlı tarihinde Rumeli fâtihi diye bilinir. Bir ara Anadolu’daydı ve Ankara’yı ele geçirdi. Cesur ve cömert bir kumandan idi. Sınır boylarındaki Rumeli gazilerince büyük bir askerî ve mânevî önder, hatta veli olarak kabul edilirdi. Zengin vakıflar kurdu ve Özellikle Bursa, İznik ve Gelibolu’da hayrat yaptı. Bediüzzaman, El-Kevser'in makam-ı ebcedîsinin 757 (m. 1356) olduğunu, Sultan Orhan zamanında Süleyman Paşa kumandasında "Erler" tabir edilen 40 kahramanın şahit olmasıyla İstanbul'u, Hükûmet-i İslâmiye akdi altına girmeye zorladığını ve fatihasını o tarihte 757'de muhasara ile okuduğu beyan eder.[1]

Şahsi Bilgiler[değiştir]

Diğer İsimleri: Gazi Süleyman Paşa

Doğum Yeri ve Tarihi: 716 (1316) veya 1310'dan önce[1]

Vefat Yeri ve Tarihi: Bolayır, Çanakkale, 1357 sonbaharı veya 1359[1]

Kabrinin Yeri: Bolayır Mezarlığı, Çanakkale

Harita Konumu: [1]

Risale-i Nur'da Nerede ve Nasıl Bahsedildiği[değiştir]

Dördüncüsü: Madem El-Kevser bir küllîdir, bir ferdi de İstanbul'dur.

Ve madem bu sure, fütuhat-ı İslâmiyeyi ve Resul-i Ekrem aleyhissalâtü vesselâma ihsan edilen atiye-i İlahiyeyi haber veriyor.

Ve madem El-Kevser'in makam-ı ebcedîsi 757 olup Sultan Orhan zamanında Süleyman Paşa kumandasında "Erler" tabir edilen 40 kahramanın şahit olmasıyla İstanbul'u, Hükûmet-i İslâmiye akdi altına girmeye ve fatihasını o tarihte 757'de muhasara ile okumuştur.

(29. Mektup, 8. Kısım, 6. Remiz)

Risale-i Nur'daki Diğer Alakalı Yerler[değiştir]

İlgili Resimler/Fotoğraflar[değiştir]

İlgili Maddeler[değiştir]

Kaynakça[değiştir]