Mahmut Kamil Toker

Nurpedia.org - İman ve İslam Hakikatlerine Dair Nur Ansiklopedisi sitesinden

Mahmut Efendi Urfa'da yetişmiş din âlimlerindendir. İstanbul'daki Mekteb-i Kuzzat'ı bitirip hukukçu oldu. İstanbul’da yıllarca vaazlar etti. Yaptığı vaazleri küçük kitapçıklar halinde basıldı. 1952'de Üstad'ı İstanbul'da ziyaret etti. Ömrünün sonuna kadar her yerde ve herkese karşı Üstâd Bediüzzaman'ı ve Risale-i Nur'u müdafaa etti. Risale-i Nur’un ehemmiyetini tam takdir ettiğini Üstad el yazma Emirdağ Lahikasında geçen bir mektupta sitayişle beyan etmiştir. 1954'te Urfa müftülüğüne atandı ve o sırada Urfa'da hizmet eden nur talebelerine fevkalade sahip çıktı. 4 ay sonra vefat etti.[1][2][3][4]

Şahsi Bilgiler[değiştir]

Diğer İsimleri:

Doğum Yeri ve Tarihi: Urfa, 1305 (H), 1888 (M)

Vefat Yeri ve Tarihi: Urfa 13/07/1954

Kabrinin Yeri: Şanlıurfa Dergah camii kabristanı

Harita Konumu:

Risale-i Nur ile Nasıl Tanıştığı[değiştir]

Bediüzzaman Said Nursi ile Görüşmeleri[değiştir]

1952'de Üstad Gençlik Rehberi mahkemesi için İstanbul'a geldiğinde Sirkeci'de Akşehir Palas'ta Üstad'ı ziyaret etti. Sohbet esnasında Mahmud Kâmil, "Efendim, ben sizin Van'da bulunduğunuz sırada Urfa'da talebeydim, sizden ilm-i beyan hususunda ders almak istiyordum" dedi. Üstad ona iltifat ederek, Hüve Nüktesini okuttu. Mahmud Bey, "Bize âlim demezler; işte âlim bu eserin sahibine derler" diyerek mukabele etti.

Risale-i Nur'da Nerede ve Nasıl Bahsedildiği[değiştir]

Sâlisen: İstanbul büyük âlimlerinden ve kıymetli vaizlerinden Risale-i Nur hesabına bir meded, bir yardım, bir takdir ve tahsin bekliyorduk. Başta merhum fetva emini Ali Rıza olarak bir kısım mübarek zâtlar takdir ve tahsinleriyle bizleri yani Risale-i Nur şakirdlerini ebedî minnetdar ve müteşekkir eylediler.Cenab-ı Hak onlardan ebeden razı olsun.Hususan yeniden haber aldık ki, meşhur ve hakikatlı ve kıymettar ve tesirli vaiz ve âlimlerden Mahmud Efendi ve Ali Haydar Efendi Risale-i Nur’un ehemmiyetini tam takdir ederek bizleri pek çok mesrur edip, bizi himaye eden merhum Ali Rıza Efendi’nin zevalindeki acıyı izale ettiler. Biz şakirdler dahi o zâtları bu mübarek günler ve gecelerdeki manevî kazançlarımıza hissedar edeceğiz.Bizim tarafımızdan o kıymetdar zâtlara çok arz-ı hürmet ve selâm ve selâmetlerine duamızı tebliğ ediniz. Oradaki o iki zâtın sisteminde Risale-i Nur’u takdir eden zâtların isimlerini bilmemiz lâzım ki, manevî kazancımıza hissedar edelim.

(Abdülkadir Badıllı Ağabey’den intikal el yazma Emirdağ Lahikası 458/112 numaralı mektub)

Risale-i Nur'daki Diğer Alakalı Yerler[değiştir]

İlgili Resimler/Fotoğraflar[değiştir]

İlgili Maddeler[değiştir]

Kaynakça[değiştir]