Lloyd George

Nurpedia.org - İman ve İslam Hakikatlerine Dair Nur Ansiklopedisi sitesinden

David Lloyd George 1. Dünya savaşı dönemini de içine alan 1916-1922 yılları arasında Birleşik Krallık Başbakanlığı yapmış bir siyasetçidir. I. Dünya Savaşı boyunca ülkesini yönetti, savaş sonrasında Avrupa'nın yeniden şekillenmesinde baş rolü oynadı. Sevr Antlaşması, Yunan ordusunun Anadolu'ya sürülmesi, 1921 Londra Konferansı'nda Sevr Antlaşması'ndan taviz verilmemesinde ısrarcı olması, 1922 yazında Yunan başbakanı Gounaris'in Anadolu'dan çekilme teklifinin reddi, Eylül 1922'de Çanakkale Boğazı nedeniyle Türkiye ile savaş noktasına kadar tırmanan gerilim hep Lloyd George'un şahsen yönettiği politikaların ürünüdür. Osmanlı İmparatorluğu'nu parçalama siyasetini destekledi, Türk Kurtuluş Savaşı süresince Britanya hükûmetini idare etti. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasına neden olan Türklere karşı açılmış savaşın baş mimarı oldu. Sağladığı destek ile Yunanistan 1920 yılında Türkiye ile savaşa girdi. Yapılan gizli anlaşmaya göre İngiltere elli bin kişilik Yunan ordusunun donatacak ve bu ordu ile Anadolu toprakları işgal edilecekti. Saldırıya çok kısa bir gün kala bu haberi öğrenen ve çok müteessir olan Bediüzzaman bir Cuma gecesi "Ya Rabb! Senin askerin daha çoktur. Bu mel'unlara fırsat verme!" diye dua etti. Ertesi gün Genç Yunan Kralı Aleksandr 30 Nisan 1920’de sarayının bahçesinde gezinirken bir maymun tarafından ısırıldı ve 25 Ekim’de öldü. Onu ısıran maymun ise öldürüldü. İngiltere Başbakanı Lloyd George'un bu şok olayı, "Tarihin akışını değiştiren bir hadise." olarak değerlendirdi ve Anadolu’yu istila planları suya düştü. Winston Churchil bu konuda “Bu maymunun ısırması sonunda, çeyrek milyon insanın öldüğünü söylemek belki de abartma değildir.” demiştir. Gazetede bu haberi gören Bediüzzaman çok sevindi ve bu hayvanın arkasından bir mersiye yazdı.[1] 1922 Eylül'ünde çıkan Çanakkale Krizi sonucu Lloyd George'un başbakanlığı sona erdi. Son yıllarını itibarını kaybetmiş bir siyasetçi olarak geçirdi. Bediüzzaman Wilson, Loyd George ve Venizelos gibi Avrupa büyüklerinin papaz gibi dinlerine mutaassıp olmalarını Avrupa'nın dinine sahip, belki bir cihette mutaassıp olduğuna delil olarak gösterir.

[2]

Şahsi Bilgiler[değiştir]

Diğer İsimleri: Loyd (veya Loid) Corc

Doğum Yeri ve Tarihi: İngiltere, 17 Ocak 1863[2]

Vefat Yeri ve Tarihi: Galler, 26 March 1945[2]

Kabrinin Yeri: Galler

Eserleri[değiştir]

Risale-i Nur'da Nerede ve Nasıl Bahsedildiği[değiştir]

Mücahid Bir Hayvan Mersiyesi

ﻭَﻣَﺎ ﻳَﻌْﻠَﻢُ ﺟُﻨُﻮﺩَ ﺭَﺑِّﻚَ ﺍِﻟﺎَّ ﻫُﻮَ

İşte o cünûddan bir gâzi, şehid.

Nev'i hayvandaki meymûn, saîd.

Ey maymûn-ü meymûn!

Mü'minleri memnun, kâfirleri mahzûn, Yunanı da mecnun eyledin.

Öyle bir tokat vurdun ki, siyaset çarkını bozdun.

Loyd Corcu kudurttun, Venizelosu geberttin!..

Mizan-ı siyasette pek ağır oturdun ki; Küfrün ordularını, zulmün leşkerlerini bir hamlede havaya fırlattın.

Başlarındaki maskelerini düşürüp, maskara ederek bütün dünyayı güldürdün!

Cennetle mübeşşer olan hayvanların isrine gittin!

Cennette saîdsin, çünkü gâzi hem şehidsin!...

(Rumuz)


Hakiki Hristiyanlık değil belki şimdiki Hristiyan dininin esasıyla İslâmiyet’in esası, mühim bir noktadan ayrıldığından sâbık farklar gibi çok cihetlerle ayrı ayrı gidiyorlar. O mühim nokta şudur:

İslâmiyet, tevhid-i hakiki dinidir ki vasıtaları, esbabları ıskat ediyor. Enaniyeti kırıyor, ubudiyet-i hâlisa tesis ediyor. Nefsin rububiyetinden tut, tâ her nevi rububiyet-i bâtılayı katediyor, reddediyor. Bu sır içindir ki havastan bir büyük insan, tam dindar olsa enaniyeti terk etmeye mecbur olur. Enaniyeti terk etmeyen, salabet-i diniyeyi ve kısmen de dinini terk eder.

Şimdiki Hristiyanlık dini ise “velediyet akidesi”ni kabul ettiği için vesait ve esbaba tesir-i hakiki verir. Din namına enaniyeti kırmaz, belki Hazret-i İsa aleyhisselâmın bir mukaddes vekili diye o enaniyete bir kudsiyet verir. Onun için dünyaca en büyük makam işgal eden Hristiyan havasları, tam dindar olabilirler. Hattâ Amerika’nın esbak Reisicumhuru Wilson ve İngilizlerin esbak Reis-i Vükelası Loid George gibi çoklar var ki mutaassıp birer papaz hükmünde dindar oldular.

(29. Mektup)


Sâniyen: Din-i İslâm’ı Hristiyan dinine kıyas edip Avrupa gibi dine lâkayt olmak, pek büyük bir hatadır. Evvela: Avrupa, dinine sahiptir. Başta Wilson, Loid George, Venizelos gibi Avrupa büyükleri, papaz gibi dinlerine mutaassıp olmaları şahittir ki Avrupa dinine sahiptir, belki bir cihette mutaassıptır.

(26. Mektup)

Risale-i Nur'daki Diğer Alakalı Yerler[değiştir]

İlgili Resimler/Fotoğraflar[değiştir]

İlgili Maddeler[değiştir]

Kaynakça[değiştir]