Hud (as)

Nurpedia.org - İman ve İslam Hakikatlerine Dair Nur Ansiklopedisi sitesinden
(Hz. Hud sayfasından yönlendirildi)

Bu isimdeki sure için Hud Suresi sayfasına, Hud ve Hut ile ilgili diğer maddeler için Hut (Tavzih) sayfasına gidin

Hz. Hud (as) Kur'an'da bahsi geçen ve Nûh kavminden sonra gelen ve Ahkāf bölgesinde yaşamış olan Âd kavmine gönderilmiş peygamberdir. Her yüksek yere alâmetler diken, temelli kalmayı düşünerek sağlam yapılar yapan, mallara ve sürülere, eşsiz bağ ve bahçelere sahip olan bu kavim servetlerine ve güçlerine güvenerek gurur ve kibire kapılmışlar, putperestliğe sapmışlardır. Hz. Hûd kendisinin Allah’ın elçisi olduğunu söyleyerek putları bırakıp tevhide çağırmış ama onu kavmi onu dinlememiştir. Bunun üzerine Allah üzerlerine korkunç bir kasırga göndermiş, sadece Hz. Hûd ve ona iman edenler kurtulmuştur. Bir rivayete göre Bâbil’de yaşamıştır.[1]

Risale-i Nur'da peygamberlere hârika bir tarzda gaybî imdat gelmesinin ve düşmanları olan münkirlerin başına semavî musibet inmesinin bu kainatta Hakîm ve Âdil olan Cenab-ı Allah'ı gösterdiği izah edilirken misal olarak Hz. Hud ve Âd kavmi verilmiştir.

Bilgiler[değiştir]

Diğer İsimleri: Eber (Eski Ahitte)

Doğum Yeri ve Tarihi: -

Annesi: -

Babası: -

Kardeşleri: -

Soyu: Hz. Nuh

Vefat Yeri ve Tarihi: -

Kabrinin Yeri: Hicr, Mekke veya Şam’da Emeviyye Camii, Şam veya Berehût (Barhut) vadisi, Hadramut veya Filistin'de olduğuna dair rivayetler vardır. Humus’ta da Hz. Hûd’a nisbet edilen bir makam-kabir vardır.

Harita Konumu: -

Hanımları: -

Çocukları: -

Peygamberlikle Görevlendirildiği Yer ve Tarih: -

Peygamber Olarak Gönderildiği Kavim: Âd Kavmi

Kur'an'da İsminin Geçtiği Yerler[değiştir]

Hz. Hud'un ismi Kur'an'da 7 ayette toplam 7 defa geçer. Ayrıca Ahkaf suresinde ismi geçmeden kıssası anlatılır.

Hud Peygamberin (AS) İsmi Geçen Ayetler

Risale-i Nur'da Nerede ve Nasıl Bahsedildiği[değiştir]

Sırat-ı müstakim ehli olan peygamberlere (aleyhimüsselâm) binler vakıatta istimdadlarına hârika bir tarzda gaybî imdat gelmesi ve onların istedikleri aynen verilmesi ve düşmanları olan münkirlere yüzer hâdisatta aynı zamanda gazap gelmesi ve semavî musibet başlarına inmesi kat’î, şeksiz gösterir ki bu kâinatın ve içindeki nev-i beşerin Hakîm ve Âdil ve Muhsin ve Kerîm ve Aziz ve Kahhar bir Mutasarrıfı, bir Rabb’i var ki Nuh ve İbrahim, Musa ve Hud ve Salih gibi (aleyhimüsselâm) çok nebilere pek hârika bir surette tarihî ve geniş hâdiselerle muzafferiyet ve necatları vermiş. Ve Semud ve Âd ve Firavun kavimleri gibi çok zalimlere ve münkirlere dahi peygamberlere isyanlarına mukabil dünyada dahi bir ceza olarak başlarına dehşetli, semavî musibetler indirmiş.

(15. Şua)


Hem madem gözümüzle, gündüz gibi hem nefsimizde hem etrafımızda bir rahmet-i âmme ve bir hikmet-i şâmile ve bir inayet-i daime müşahede ediyoruz ve dehşetli bir saltanat-ı rububiyet ve dikkatli bir adalet-i âliye ve izzetli icraat-ı celaliyenin âsârını ve cilvelerini görüyoruz. Hattâ bir ağacın meyveleri ve çiçekleri sayısınca o ağaca hikmetler takan bir hikmet ve her bir insanın cihazatı ve hissiyatı ve kuvveleri adedince ihsanları, in’amları ona bağlamış bir rahmet ve kavm-i Nuh ve Hud ve Salih aleyhimüsselâm ve kavm-i Âd ve Semud ve Firavun gibi âsi milletlere tokat vuran ve en küçük bir zîhayatın hakkını muhafaza eden izzetli ve inayetli bir adalet ve وَمِنْ اٰيَاتِهٖٓ اَنْ تَقُومَ السَّمَٓاءُ وَالْاَرْضُ بِاَمْرِهٖ ثُمَّ اِذَا دَعَاكُمْ دَعْوَةً مِنَ الْاَرْضِ اِذَٓا اَنْتُمْ تَخْرُجُونَ âyeti, azametli bir îcaz ile der:

(11. Şua)


Sarsar-ı ilhaddan inkaz eden,

Şule-i Hûd-u hidayettir sözün.

...

Ahmed Galib

(Barla L.)

Risale-i Nur'daki Diğer Alakalı Yerler[değiştir]

İlgili Resimler/Fotoğraflar[değiştir]

İlgili Maddeler[değiştir]

  • Ad Kavmi: Hz. Hud'un peygamberlik vazifesiyle gönderildiği kavim.
  • Hud Suresi: Hz. Hud'un kıssasından bahseden Kur'an-ı Kerim'in 11. suresi.
  • Ahkaf Suresi: Hz. Hud'un kıssasından bahseden Kur'an-ı Kerim'in 46. suresi.

Kaynakça[değiştir]