Şükrü Kazak

Nurpedia.org - İman ve İslam Hakikatlerine Dair Nur Ansiklopedisi sitesinden

Şükrü Kazak ya da Şükrü Efe, Isparta'nın Sav köyündeki nur talebelerindendir. Sav köyünün efesi olarak bilinirdi. 40 yaşında Risale-i Nurları tanıdıktan sonra kötü alışkanlıklarını bırakarak hayatında yeni bir sayfa açmış ve özellikle Risalelerin teksir makinesiyle çoğaltılmasında hizmet etmiştir. 40-45 yaşından sonra okuma yazma öğrenip sürekli Risale-i Nur'u yazmakla meşgul olmuş, iki tane hafız bile yetiştirmiştir.[1]

Şahsi Bilgiler[değiştir]

Diğer İsimleri: Efe Şükrü[1]

Doğum Yeri ve Tarihi: Isparta, Sav, 1898[1] veya 1895[2]

Vefat Yeri ve Tarihi: 1977[1] veya 1974[2]

Kabrinin Yeri: Sav köyü yukarı mezarlığı[2]

Risale-i Nur ile Nasıl Tanıştığı[değiştir]

Bediüzzaman Said Nursi ile Görüşmeleri[değiştir]

Risale-i Nur'da Nerede ve Nasıl Bahsedildiği[değiştir]

Medrese-i Nuriye kahramanlarından Şükrü Efe’nin, kuşların ve serçelerin alâkadarlıklarını gösteren mektubu, kahraman Marangoz’un teyidini teyid etti, bizi de memnun etti.

(Emirdağ Lahikası-1)


Hem bu hal gösteriyor ki Risale-i Nur kökleşiyor. İnşâallah onu hiçbir şey koparamayacak, ensal-i âtiyede de devam edip gidecek. Aynen bu masum küçük şakirdler gibi Risale-i Nur’un cazibedar dairesine giren bu ümmi ihtiyarların, kısmen çobanların ve yörük ve efelerin bu zamanda, bu acib şerait içinde her şeye tercihen Risale-i Nur’a bu surette çalışmaları gösteriyor ki bu zamanda Risale-i Nur’a ekmekten ziyade ihtiyaç var ki çiftçiler, çobanlar, yörük efeler (Hâşiye[3]) hâcat-ı zaruriyeden ziyade bir hâcat-ı zaruriyeyi, Risale-i Nur’un hakaikini görüyorlar.

(Kastamonu Lahikası)


Sâniyen: Benim son hayatımı Isparta havalisinde geçirmek büyük bir arzumdur. Ve Nur Efesinin dediği gibi demiştim: Isparta, taşıyla toprağıyla benim için mübarektir. Hattâ yirmi beş seneden beri beni işkence ile tazip eden eski hükûmete kalben ne vakit hiddet etmişsem, hiçbir zaman Isparta hükûmetine hiddet etmeyip o mübarek vatandaki hükûmetin hatırı için ötekileri de unutuyordum.

(Emirdağ Lahikası-2)

Risale-i Nur'daki Diğer Alakalı Yerler[değiştir]

İlgili Resimler/Fotoğraflar[değiştir]

İlgili Maddeler[değiştir]

Kaynakça[değiştir]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 http://www.cevaplar.org/index.php?content_view=5718&ctgr_id=91
  2. 2,0 2,1 2,2 Isparta kahramanları, Himmet Koçoğlu
  3. Bilhassa Risale-i Nur kahramanlarından Şükrü Efe ve bilhassa dağ kumandanı Çoban Veli’nin ve yörük aşiretlerinden Bahadır Süleyman’ın ve emsalinin gayretlerine işarettir.