Ömer Hayyam

Nurpedia.org - İman ve İslam Hakikatlerine Dair Nur Ansiklopedisi sitesinden

Ömer Hayyam İranlı âlim, şair ve filozoftur. Bediüzzaman'ın da belirttiği gibi, nefs-i emmareyi okşayan hüzün dolu rubailerinden dolayı İslam alimlerince tahkir ve tekfire maruz kalmıştır. Kendini bilimsel araştırmalara adamış, bilim ve sanat merkezlerinde dolaşmıştır. İbn Sînâ ekolüne mensuptur. Cebir, geometri, astronomi, fizik ve tıpla ilgilenmiş, güneş yılının uzunluğunu büyük bir doğrulukla hesaplamış, genelde matematiğin ve özelde analitik geometrinin gelişimi üzerindeki büyük etkisi olmuştur. Batı dünyasında Doğu’nun en fazla hayranlık duyulan şairi ve en tanınmış âlimlerinden biridir. Felsefî yönü ağır basan pek çok rubâîsinde insanın yokluktan gelip yokluğa gittiği ve bu sebeple içinde bulunulan anın iyi değerlendirilmesi gerektiği düşüncesi hâkimdir. Hayyâm varlığı bir muamma olarak görmekte ve bu muammayı çözmeye çalışmanın boşuna olduğunu söylemektedir. Başka şairlere ait pek çok rubai ona atfedildiğinden hangi eserlerin tam olarak ona ait olduğu kesin olarak bilinememektedir.[1]

Şahsi Bilgiler[değiştir]

Diğer İsimleri: Ebü’l-Feth Gıyâsüddîn Ömer b. İbrâhîm el-Hayyâm[1]

Doğum Yeri ve Tarihi: Nişabur, Horasan 430-439 (1039-1048)[1]

Vefat Yeri ve Tarihi: Nişabur, Horasan, 517-526 (1123-1132)[1]

Kabrinin Yeri: Horasan eyaletinin merkezi Nîşâbur

Harita Konumu: [1]

Eserleri[değiştir]

Kendi özgün üslûbunu yansıtan rubâîlerin sayısı 100 civarındadır. Matematik, geometri, astronomi ve felsefe alanında çok sayıda eseri vardır.[1]

Risale-i Nur'da Nerede ve Nasıl Bahsedildiği[değiştir]

İşte felsefenin şu esasat-ı fâsidesinden ve netaic-i vahîmesindendir ki:

İslâm hükemasından İbn-i Sina ve Farabi gibi dâhîler, şaşaa-i surîsine meftun olup, o mesleğe aldanıp, o mesleğe girdiklerinden âdi bir mü’min derecesini ancak kazanabilmişler. Hattâ İmam-ı Gazalî gibi bir Hüccetü’l-İslâm, onlara o dereceyi de vermemiş.

Hem mütekellimînin mütebahhirîn ulemasından olan Mutezile imamları, ziynet-i surîsine meftun olup, o mesleğe ciddi temas ederek, aklı hâkim ittihaz ettiklerinden ancak fâsık, mübtedi bir mü’min derecesine çıkabilmişler.

Hem üdeba-yı İslâmiyenin meşhurlarından, bedbinlikle maruf Ebu’l-Alâ-i Maarrî ve yetimane ağlayışıyla mevsuf Ömer Hayyam gibilerin, o mesleğin nefs-i emmareyi okşayan zevkiyle zevklenmesi sebebiyle, ehl-i hakikat ve kemalden bir sille-i tahkir ve tekfir yiyip “Edepsizlik ediyorsunuz, zındıkaya giriyorsunuz, zındıkları yetiştiriyorsunuz.” diye zecirkârane te’dib tokatlarını almışlar.

(30. Söz)

Risale-i Nur'daki Diğer Alakalı Yerler[değiştir]

İlgili Resimler/Fotoğraflar[değiştir]

Nişabur'daki kabri

İlgili Maddeler[değiştir]

  • İbn-i Sina: Ömer Hayyam'ın ekolünü takip ettiği alim

Kaynakça[değiştir]