İmam-ı Busiri

Nurpedia.org - İman ve İslam Hakikatlerine Dair Nur Ansiklopedisi sitesinden
16.18, 6 Temmuz 2024 tarihinde Turker (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 45022 numaralı sürüm ("Kategori:Kabri Bağdat'ta Olanlar Kategori:Şahıs ''Bu zatın kurucusu olduğu tarikat için Şazeliyye maddesine bakın'' '''İmam-ı Azam Ebu Hanife''' ya da '''İmam-ı Azam''' ya da '''Ebu Hanife''' (Arapça: {{Arabi|أبو حنيفة}}) ya da tam adıyla '''Ebû Hanîfe Nu‘mân b. Sâbit b. Zûtâ b. Mâh''' Hanefi mezhebinin imamı ve büyük bir müçtehiddir. Ticaretle uğraşan varlıklı bir ailenin çocuğudur. Devrinin seçki..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
(fark) ← Önceki sürüm | Güncel sürüm (fark) | Sonraki sürüm → (fark)

Bu zatın kurucusu olduğu tarikat için Şazeliyye maddesine bakın


İmam-ı Azam Ebu Hanife ya da İmam-ı Azam ya da Ebu Hanife (Arapça: أبو حنيفة) ya da tam adıyla Ebû Hanîfe Nu‘mân b. Sâbit b. Zûtâ b. Mâh Hanefi mezhebinin imamı ve büyük bir müçtehiddir. Ticaretle uğraşan varlıklı bir ailenin çocuğudur. Devrinin seçkin âlimlerinin pek çoğu ile görüşme ve onlardan ilmî yönden faydalanma imkânı bulmuştur. Derslerine o günkü İslâm ülkesinin her tarafından öğrenciler katılmış ve etrafında geniş bir ders halkası oluşmuştur. Yetiştirdiği öğrencilerin sayısının birkaç bini bulduğu, bunlardan kırkının ictihad edecek dereceye ulaştığı belirtilir. 100’e yakın tâbiîn âlimiyle görüştüğü ve birçok kimseden hadis dinlediği rivayet edilir. Kûfe kadılığı veya beytülmâl eminliği teklif edilmiş, her türlü baskıya rağmen kabul etmeyince de hapsedilmiş ve dövülmüştür. Daha sonra yeni kurulan Bağdat şehrinin kadılığını da kabul etmemiş, bunun sonucu olarak Bağdat’ta hapse atılmış, işkence edilmiş ve dövülmüştür.[1]

Şahsi Bilgiler[değiştir]

Diğer İsimleri:

Doğum Yeri ve Tarihi: Kufe, 80 (699)[1]

Vefat Yeri ve Tarihi: Bağdat, Şaban 150 (Eylül 767)[1]

Kabrinin Yeri: Azamiye, Bağdat

Eserleri[değiştir]

El-Müsned, Fıkh-ı Ekber vb.[1]

Risale-i Nur'da Nerede ve Nasıl Bahsedildiği[değiştir]

İmam-ı Beyhakî ve İmam-ı İbn-i Adiyy gibi bazı mühim imamlar, Hazret-i Enes İbn-i Mâlik’ten haber veriyorlar ki Enes demiş: Bir ihtiyare kadının bir tek oğlu vardı, birden vefat etti. O saliha kadın çok müteessir oldu, dedi: “Yâ Rab! Senin rızan için Resul-i Ekrem aleyhissalâtü vesselâmın biatı ve hizmeti için hicret edip buraya geldim. Benim hayatımda istirahatimi temin edecek tek evlatçığımı, o Resul’ün hürmetine bağışla.” Enes der: “O ölmüş adam kalktı, bizimle yemek yedi.”

İşte şu hâdise-i acibeye işaret ve ifade eden, İmam-ı Busayrî’nin Kaside-i Bürde’de şu fıkrasıdır:

لَوْ نَاسَبَتْ قَدْرَهُ اٰيَاتُهُ عِظَمًا § اَحْيَى اسْمُهُ حٖينَ يُدْعٰى دَارِسَ الرِّمَمِ

Yani “Eğer alâmetleri, onun kadrine muvafık derecesinde azametini ve makbuliyetini gösterse idiler; değil yeni ölmüşler, belki onun ismiyle çürümüş kemikler de ihya edilebilirdi.”

(19. Mektup)

Risale-i Nur'daki Diğer Alakalı Yerler[değiştir]

İlgili Resimler/Fotoğraflar[değiştir]

İlgili Maddeler[değiştir]

Kaynakça[değiştir]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 İslam Ansiklopedisi, Ebu Hanife maddesi