Zilmecaz

Nurpedia.org - İman ve İslam Hakikatlerine Dair Nur Ansiklopedisi sitesinden

Zilmecaz veya Zülmecaz İslam'dan önce Arafat yakınlarında yapılan ve Peygamber’imizin Kureyş dışındaki Arap kabilelerine İslâm’ı tebliğ etme fırsatı bulduğu panayır ve bu panayırın yapıldığı yerdir. Zilhicce ayının 1. -8. günleri arasında yapılırdı. Mekke tâcirleri için Ukâz’dan sonra ikinci önemli panayırdı. Peygamberimiz Nübüvvetin dördüncü yılında İslâm’ı açıkça tebliğ etmeye başladıktan sonra diğer Arap kabilelerine de ulaşabilmek için her yıl Mekke yakınlarında kurulan Ukâz, Mecenne ve Zülmecâz panayırlarına gitmekteydi. Zülmecâz panayırında insanlara Müslümanlığı anlatırken Ebû Leheb kendisini takip ederek onu yalanlar, hatta vücudu kanayıncaya kadar üzerine taş atardı. Resûlullah, Zülmecâz’da da her kabilenin yanına ayrı ayrı giderek İslâm’a davet faaliyetini sürdürmesine rağmen bundan olumlu bir sonuç alamadı.[1]

Bilgiler[değiştir]

İnşa/Kuruluş Tarihi: Cahiliye döneminde yapılırdı, 747 yıllarında son bulmuştur.

Niteliği: Panayır alanı

Yüzölçümü (km2):

Diğer İsimleri: Zülmecaz

Kıta: Asya

Ülke: Suudi Arabistan

Vilayet/Eyalet: Mekke

İlçe/Kasaba: -

Mahalle/Köy: -

Harita konumu:

Risale-i Nur'da Nerede ve Nasıl Bahsedildiği[değiştir]

Meşhur Abdullah İbn-i Amr İbni’l-Âs’ın hafidi ve dört imamın ona itimat edip ve ondan tahric-i hadîs ettikleri Amr İbn-i Şuayb’dan nakl-i sahih ile haber veriyorlar ki demiş: Nübüvvetten evvel, Resul-i Ekrem aleyhissalâtü vesselâm amcası Ebu Talib ile deveye binip Arafa civarında Zilmecaz nam mevkiye geldikleri vakit Ebu Talib demiş: “Ben susadım.” Resul-i Ekrem aleyhissalâtü vesselâm inmiş, yere ayağını vurmuş, su çıkmış; Ebu Talib içmiştir.

Muhakkikînden birisi demiş ki: Şu hâdise nübüvvetten evvel olduğundan irhasat kabîlinden olmakla beraber, bin sene sonra aynı yerde Arafat çeşmesi çıkması, o hâdiseye binaen bir keramet-i Ahmediye (asm) sayılabilir.

(19. Mektup)

Risale-i Nur'daki Diğer Alakalı Yerler[değiştir]

İlgili Resimler/Fotoğraflar[değiştir]

İlgili Maddeler[değiştir]

  • Arafat: Zilmecaz panayırı Arafat yakınında kurulurdu
  • Ebu Leheb: Bu panayırda Peygamberimiz'in tebliğine engel olmayan çalışan amcası

Kaynakça[değiştir]