İsmail (as)

Nurpedia.org - İman ve İslam Hakikatlerine Dair Nur Ansiklopedisi sitesinden
(Hazret-i İsmail sayfasından yönlendirildi)

İsmail isimli diğer şahıslar için İsmail (Tavzih) sayfasına gidin

Hz. İsmail Hz. İbrâhim’in Hacer adlı eşinden oğlu olan peygamberdir ve Arapların ve Peygamber Efendimizin atasıdır. Babası Hz. İbrahim'in ileri yaşına kadar çocuğu olmaz. Allah’tan sâlih bir evlât ister ve eşi Sare cariyesi Hacer'i Hz. İbrahim'e verir. Hacer'den oğlu İsmâil doğar. Çocuğu Hz. İsmail'i kurban etmekle imtihan edilen Hz. İbrâhim bu imtihanı başarır ve mükâfat olarak geriden gelecekler arasında ismi ebedîleştirilir. İlk eşi Sâre’nin İsmâil’in doğmasıyla kıskançlığa kapılması üzerine Allah'ın emriyle Hâcer ile İsmâil’i Mekke’ye götürür ve zaman zaman onları ziyaret eder. Hâcer su ve erzakın tükenmesi üzerine çaresiz kalmış, nihayet mûcizevî bir şekilde kaynayan zemzem suyunu bulunca rahatlayıp Allah’a şükretmiştir. Suyun da olması üzerine oraya yerleşen Cürhümlülerden evlenen Hz. İsmail Hz. İbrâhim’in neslinden ilk Arapça konuşan kişidir. Hz. İbrahim'in Sare'den de ikinci oğlu İshak doğar. Hz. İbrahim'in ilk çocuğunu kurban etme imtihanını başarıyla verdiği için ikinci çocuğu olarak İshak'ın müjdelendiği ve onun peygamber kılındığı anlaşılmaktadır. Hz. İbrahim oğlu İsmail ile birlikte Beytullah’ın (Ka'be'nin) temellerini yükseltip onu bir olan Allah’a adanan ilk mâbed olarak inşa etmiş, bu kutsal mekânı temiz tutmakla görevlendirilmiş, insanlar arasında haccı ilân etmiştir ve böylece bu kutsal mekân bütün müslümanlar için hac yeri ve kıble yapılmıştır.

Hz. İsmail babası Hz. İbrâhim’in vefatından sonra gerek Kâbe gerekse hac işlerine dair hizmetleri yürütmeye devam etti. İlk olarak Kâbe’ye örtü koydu. Allah ona peygamberlik verdi ve elli yıl peygamberlik etti. Cebrâil’in hac menâsikini öğretmesinden sonra Hz. İsmâil bunu Hicaz halkına duyurmuş, Kâbe’nin hizmet ve nezâreti ömrünün sonuna kadar kendi uhdesinde kalmıştır.

Kur’an’da İbrâhim, İsmâil, İshak, Ya‘kūb ve esbâtın (neslinin) yahudi veya hıristiyan oldukları şeklinde yahudi ve hıristiyanlarca ileri sürülen iddia reddedilir. Dilinin Arapça oluşu ve Peygamberimizin ve Araplar’ın atası olması, Kâbe’nin inşasında Hz. İbrâhim’le birlikte çalışması, kurban edilme hadisesinde babası karşısındaki teslimiyet ve itaati, onun yerine kurban edilmek üzere bir koç gönderilmesi, Resûl-i Ekrem’in, “Ben iki kurbanlığın oğluyum” diyerek onunla iftihar etmesi gibi hususlara dayalı olarak müslümanlar Hz. İsmâil’e özel bir saygı duymuşlardır.[1]

Bediüzzaman Tevrat’ın bir âyetinde Benî-İshak’ın kardeşleri olan Benî-İsmail’den ve Hazret-i Musa’dan sonra gelen peygambere, yani Peygamberimize hitap edildiğini beyan eder. Yine Bediüzzaman Hz. İsmail'den sonra peygamberimizin atalarından peygamber geldiğine dair bir kesin hüküm olmadığını ve başka nebilerin gelmiş olmasının mümkün olduğunu söyler.

Bediüzzaman hayvanların ruhlarının bâki kalacağını ve Hz. Süleyman'ın Hüdhüd kuşu ile karıncası, Hz. Salih'in dişi devesi (naka), Ashab-ı Kehf'in köpeği ve Hz. İsmail'in yerine indirilen koç gibi istisnai hayvanların ise hem ruhu hem cesediyle ebedi âleme gideceği ve her bir nev’in ara sıra kullanmak için bir tek cesedi bulunacağını ifade eder.

Bilgiler[değiştir]

Diğer İsimleri: Ishmael (Batı dünyasında)

Doğum Yeri ve Tarihi: -

Annesi: Hacer

Babası: İbrahim

Kardeşleri: İshak

Soyu: Hz. Nuh'un (Sâm adlı oğlundan) 11. nesilden evladıdır.

Vefat Yeri ve Tarihi: -

Kabrinin Yeri: Hicr (annesi Hacer’in yanına defnedilmiştir)

Harita Konumu: -

Hanımları: -

Çocukları: -

Peygamberlikle Görevlendirildiği Yer ve Tarih: -

Peygamber Olarak Gönderildiği Kavim: -

Kur'an'da İsminin Geçtiği Yerler[değiştir]

Hz. İsmail'in ismi Kur'an'da 12 ayette toplam 12 defa geçer

İsmail Peygamberin (AS) İsmi Geçen Ayetler

Risale-i Nur'da Nerede ve Nasıl Bahsedildiği[değiştir]

Dersiniz ki: Resul-i Ekrem aleyhissalâtü vesselâmın ecdadlarından nebi gelmiş midir?

Elcevap: Hazret-i İsmail aleyhisselâmdan sonra bir nass-ı kat’î yoktur. Ecdadlarından olmayan, yalnız Hâlid İbn-i Sinan ve Hanzele namında iki nebi gelmiştir. Fakat ecdad-ı Nebi’den, Kâ’b İbn-i Lüeyy’in meşhur ve sarîh ve tansis tarzındaki bu şiiri ki:

عَلٰى غَفْلَةٍ يَاْتِى النَّبِىُّ مُحَمَّدٌ § فَيُخْبِرُ اَخْبَارًا صَدُوقًا خَبٖيرُهَا

demesi, mu’cizekârane ve nübüvvettarane bir söze benzer. İmam-ı Rabbanî hem delile hem keşfe istinaden demiş ki: Hindistan’da çok nebiler gelmiştir. Fakat bazılarının ya hiç ümmeti olmamış veyahut mahdud birkaç adama münhasır kaldığı için iştihar bulmamışlar veyahut nebi ismi verilmemiş.

İşte İmam’ın bu düsturuna binaen, ecdad-ı Nebi’den bu nevi nebilerin bulunması mümkün.

(28. Mektup)


Tevrat’ın âyeti:

اِنَّ اللّٰهَ قَالَ لِاِبْرَاهٖيمَ اِنَّ هَاجَرَ تَلِدُ وَيَكُونُ مِنْ وَلَدِهَا مَنْ يَدُهُ فَوْقَ الْجَمٖيعِ وَيَدُ الْجَمٖيعِ مَبْسُوطَةٌ اِلَيْهِ بِالْخُشُوعِ

Yani “Hazret-i İsmail’in validesi olan Hacer, evlat sahibesi olacak ve onun evladından öyle birisi çıkacak ki o veledin eli, umumun fevkinde olacak ve umumun eli huşû ve itaatle ona açılacak.”

Tevrat’ın ikinci bir âyeti:

وَقَالَ يَا مُوسٰى اِنّٖى مُقٖيمٌ لَهُمْ نَبِيًّا مِنْ بَنٖى اِخْوَتِهِمْ مِثْلَكَ وَاُجْرٖى قَوْلٖى فٖى فَمِهٖ وَالرَّجُلُ الَّذٖى لَايَقْبَلُ قَوْلَ النَّبِىِّ الَّذٖى يَتَكَلَّمُ بِاِسْمٖى فَاَنَا اَنْتَقِمُ مِنْهُ

Yani “Benî-İsrail’in kardeşleri olan Benî-İsmail’den senin gibi birini göndereceğim. Ben sözümü onun ağzına koyacağım, benim vahyimle konuşacak. Onu kabul etmeyene azap vereceğim.”

...

Tevrat’ın diğer bir âyeti daha:

اَنْتَ عَبْدٖى وَرَسُولٖى سَمَّيْتُكَ الْمُتَوَكِّلَ

İşte şu âyette, Benî-İshak’ın kardeşleri olan Benî-İsmail’den ve Hazret-i Musa’dan sonra gelen peygambere hitap ediyor.

(19. Mektup)


Amma haşirden sonra hayvanatın toprağa inkılab edileceklerine dair olan rivayet ise, sadece cesedleri hakkındadır. Ancak bu kadar var ki; Kur'an'da mezkûr olan naka-i Salih (A.S.) ve kebş-i İsmail (A.S.) ve kelb-i Ashab-ı Kehf ve Hüdhüd-ü Süleymanî (A.S.) ve nemli gibi (ruh ve cesediyle cennette bakî kalacak hayvanlar misillü) bütün hayvanat nevilerinin ervahı müctemi'an veya ferden ferden her neviden bunlar gibi birer şahs-ı mübarekin cesedinde toplanmaları caizdir.

(Şule, Mesnevi (Badıllı))


Bahş-ı zemzem eyler, ehl-i hayrata,

İsmail-i feyz-i hürmettir sözün.

...

Ahmed Galib

(Barla L.)

Risale-i Nur'daki Diğer Alakalı Yerler[değiştir]

İlgili Resimler/Fotoğraflar[değiştir]

İlgili Maddeler[değiştir]

  • İshak (as): Peygamber olan kardeşi.
  • İbrahim (as): Peygamber olan babası.
  • Hacer: Annesi
  • Kurban: Hz. İbrahim oğlu Hz. İsmail'i kurban etme imtihanını geçince Allah gökten kurbanlık bir koç indirdi.
  • Kabe: (Beytullah) Babası Hz. İbrahim ile temellerini yükseltip inşa ettiler.
  • Zemzem: Annesi Hacer'in oğlu İsmail susuz kalınca Allah'ın ihsan ettiği yerden çıkan su.
  • Koç: Hz. İbrahim oğlu İsmail'i kurban etme imtihanını geçince Allah'ın gönderdiği kurbanlık.

Kaynakça[değiştir]