İbn-i Hacer-i Askalani

Nurpedia.org - İman ve İslam Hakikatlerine Dair Nur Ansiklopedisi sitesinden

İbn-i Hacer-i Askalani ya da İbn-i Hacer meşhur bir hadis alimi ve hafızı olup görüşleri Şafi mezhebinde son derece muteberdir. Annesi ve babası küçük yaşta vefat etti. 9 yaşında hafız oldu. Birçok ilim tahsil etti. Daha sonra kendini hadis ilmine verip Zeynüddin el-Irâki’nin ders halkasına katıldı. Hafız unvanını ona bu hocası verdi. Fıkıh ve usulü, tefsir, lugat, edebiyat ve tarihle de meşgul oldu. İlim için çok seyahat etti. Elli beşi kadın 628 hocadan faydalanandı, başta Sehâvî olmak üzere 500'den fazla talebesi oldu. Medreselerde hadis ve fıkıh okuttu. Dârüladl’de Şâfiî mezhebine göre fetva verdi, Mısır Şâfiî başkadılığı yaptı. Tesirli vaaz ve hutbeleriyle tanındı.[1]

Şahsi Bilgiler[değiştir]

Diğer İsimleri: Ebü’l-Fazl Şihâbüddîn Ahmed b. Alî b. Muhammed el-Askalânî[1]

Doğum Yeri ve Tarihi: eski Mısır, 28 Şubat 1372[1]

Vefat Yeri ve Tarihi: Kahire, 22 Şubat 1449[1]

Kabrinin Yeri: Kahire, Mısır

Eserleri[değiştir]

Çeşitli ilimlere dair 150'den fazla eseri vardır. En değerli çalışması Fetḥu’l-bârî'dir.[1]

Risale-i Nur'da Nerede ve Nasıl Bahsedildiği[değiştir]

Altıncısı: Ve istiğna sebebinin en mühimmi, mezhebimizce en muteber olan İbn-i Hacer diyor ki: “Salahat niyetiyle sana verilen bir şeyi, salih olmazsan kabul etmek haramdır.”

(Mektubat, 2. Mektup, Altıncısı)


İkincisi: Hem bir rivayette vardır ki Resul-i Ekrem aleyhissalâtü vesselâm haber verdikten sonra dedi: “Bismillah deyiniz, ondan sonra yiyiniz. Zehir daha tesir etmeyecektir.” Şu rivayeti çendan İbn-i Hacer-i Askalanî kabul etmemiş fakat başkaları kabul etmişler.

(Mektubat, 19. Mektup, 12. İşaret, 2. Misal)


Mesela, bir adam İbn-i Hacer’e nazar ettiği vakit, Kur’an’ı anlamak ve Kur’an’ın ne dediğini öğrenmek maksadıyla nazar etmeli. Yoksa İbn-i Hacer’in ne dediğini anlamak maksadıyla değil. Bu ikinci tarîk de zamana muhtaçtır.

(Sünuhat, 12. Parça)

Risale-i Nur'daki Diğer Alakalı Yerler[değiştir]

İlgili Resimler/Fotoğraflar[değiştir]

İlgili Maddeler[değiştir]

Kaynakça[değiştir]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 İslam Ansiklopedisi, İBN HACER el-ASKALÂNÎ maddesi