Tarihçe-i Hayat (Eşref Edib)

Nurpedia.org - İman ve İslam Hakikatlerine Dair Nur Ansiklopedisi sitesinden
09.48, 7 Nisan 2020 tarihinde Turker (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 8527 numaralı sürüm (Yeni sayfa: "Kategori:Eser thumb|left '''Küçük Tarihçe-i Hayat''' Üstad'ı İstanbul yıllarından beri tanıyan 40 yıllık dostu Eşref Edib tar...")
(fark) ← Önceki sürüm | Güncel sürüm (fark) | Sonraki sürüm → (fark)

Küçük Tarihçe-i Hayat Üstad'ı İstanbul yıllarından beri tanıyan 40 yıllık dostu Eşref Edib tarafından telif edilen ve Üstad'ın tarihçe-i hayatını anlatan eserdir. Cumhuriyet döneminde Üstad Said Nursi hakkında yazılan ilk biyografidir.

Bilgiler[değiştir]

Müellifi: Eşref Edib Fergan

Diğer İsimleri: Risale-i Nur Müellifi Bediüzzâman Said Nur Hayatı Eserleri Mesleği, Küçük Tarihçe-i Hayat

Telif Yeri ve Tarihi: 1952

Telif Dili: Türkçe

Telifiyle İlgili Diğer Bilgiler:

İçeriği[değiştir]

Risale-i Nur'da Nerede ve Nasıl Bahsedildiği[değiştir]

Hâşiye: Başvekilin Konya’daki ehemmiyetli nutku için umum Nur talebeleri ve mektepli masum çocuklar namına bir tebrik yazacaktım. Şimdi kalbime geldi: Risale-i Nur’un serbestiyetine dair müdafaatlarımızın ve ehemmiyetli bir avukatımızın ehl-i vukufa cevabının arkasında o nutku, Risale-i Nur’un serbestiyetine dair bir sebep ve senet göstermekle Anadolu’daki Müslümanları ve Nur’un bütün talebelerini ona bir manevî kuvvet ve duacı yapmak, ezan-ı Muhammedînin ilanı onlara nasıl bir manevî kuvvet hükmüne geçti; bu nutukla Risale-i Nur’un serbestiyeti dahi ona bir manevî kuvvet hükmüne geçmesi için ona tebrik yerine, dava vekilimizin haklı müdafaasında bir hâşiye yaptık. (*)

Rehber’in müsaderesine bahaneleri reddeden avukat Mihri’nin müdafaatı gibi Konya’da Başvekilin bu nutku da o bahaneleri reddeden bir hakikattir.

(*) Bu müdafaa, Eşref Edib’in neşrettiği küçük Tarihçe-i Hayattadır.

(Emirdağ Lahikası 2)


Vasiyetnamenin Bir Zeyli

Eşref Edib’in neşrettiği Tarihçe-i Hayat’ın otuzuncu sahifesindeki Said’in hususiyetlerinden altı numunesinden yedinci numunesi ki mukabelesiz hediyeyi ömründe kabul etmemek, kanaat ve iktisada istinaden, şiddet-i fakrıyla beraber altmış yetmiş sene evvelki kendi talebelerinin tayinatını da kendisi verdiği acib vaziyetin şimdiki bir misali ve bir sırrı kaç senedir anlaşıldı diye vasiyetnamenin âhirinde bunu yazmanın zamanı geldi.

(Emirdağ Lahikası 2)

Risale-i Nur'daki Diğer Alakalı Yerler[değiştir]

İlgili Resimler/Fotoğraflar[değiştir]

İlgili Maddeler[değiştir]

  • Eşref Edib Fergan: Kalemiyle İslamiyete hizmet etmiş, Sebilürreşad mecmuasını neşretmiş ve Üstad hz. ile yakın dost olan muharrir.

Kaynakça[değiştir]