Said Özdemir

Nurpedia.org - İman ve İslam Hakikatlerine Dair Nur Ansiklopedisi sitesinden
18.51, 10 Ekim 2021 tarihinde Turker (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 20924 numaralı sürüm

Said Özdemir Risalelerin Ankara'da matbaalarda yeni harflerle ilk defa basımında, daha sonra yabancı dil tercümeleri dahil basılı kitapların ve internet üzerinden neşrinde çok emeği geçmiş Üstad'ın varis ve naşir talebelerindendir. Diyanet İşleri Başkanlığında Ankara Gezici Vaizliği dâhil çeşitli vazifeler yapmıştır. Risalelere hizmetinden dolayı 9 defa hapse girmiş, hakkında 25 dava açılmıştır. Afyon mahkemesi safhasında Diyanet İşleri Müşavere Kurulu Risaleleri incelerken kâtib olarak görevlendirildi. Üstad'ın 1958 yılında talebesi Mustafa Sungur tarafından gizlice yapılan 7 dakikalık tek teyp kaydı kendisindeydi. 1957'de Berat Kandilinde Hacı Bayram Camiinde okuduğu ‘On Yedinci Mektup” ile Tarihçe-i Hayat’tan ‘Ey âlem-i İslâm uyan! Kur’an’a sarıl…’ mevzuları radyodan canlı yayınlandı ve Üstad Isparta’da arabadan dinledi. 1953’te Üstadı ziyaretinde Üstad biriktirdiği 1200 liranın büyük bir kısmını Risalelerin neşri için Said Özdemir'e verdi. Ankara Radyosunda risalelerin ilk reklamını yaptırdı. İlk günün ardından bizzat Reisicumhur Celal Bayar radyoyu arayarak reklamları durdurdu. Ankara'da hanımlar hizmetinin başlamasına annesiyle beraber vesile oldu. Üstad hz. ona ‘Said kardeş, Tarihçe-i Hayat kitabının tab’ı için sen hapiste yatacaksın. Eğer hapsi kabul ediyorsan götür, bastır. Kabul etmiyorsan bırak’ der, o da ‘Kabul ediyorum Üstadım’ diye cevap verir. Üstadın vefatından sonra 1964'te Tarihçe-i Hayat'ta geçen ‘İlk Reis’in Muasır Medeniyet…’ cümlesinden dolayı 1,5 sene hapis yatar.[1]

Şahsi Bilgiler[değiştir]

Diğer İsimleri: Tillolu Said[1]

Doğum Yeri ve Tarihi: Tillo (Adı bir müddet Aydınlar olmuştu), Siirt, 1930[1](veya 1927[2])

Vefat Yeri ve Tarihi: 26 Şubat 2016, Ankara[1]

Kabrinin Yeri: Ankara Cebeci Asri Mezarlığı 110A Ada, 24 parsel

Harita Konumu: [1]

Risale-i Nur ile Nasıl Tanıştığı[değiştir]

Kendisine risaleleri ilk defa o zamanlar Ankara Dil Tarih Coğrafya Fakültesinde okuyan Abdullah Yeğin tanıtır.[2]

Bediüzzaman Said Nursi ile Görüşmeleri[değiştir]

Üstad Said Nursi'yi ilk defa 1953 yılında Isparta'da kaldığı evde ziyaret etmiştir. Sonuncusu 1960'da Ramazan ayı içinde vefatından 20 gün önce olmak üzere çok defa Üstad'ı ziyaret etmiştir.

Risale-i Nur'da Nerede ve Nasıl Bahsedildiği[değiştir]

Hem fedakâr evladın çok fevkinde sadakatle şimdiye kadar hizmetleriyle her biri birer genç Said olarak beş on Abdurrahmanlarım hükmünde Sungur, Ceylan, Tillolu Said, Salih, Abdullah, Ahmed, Ziya gibi genç ve çalışkan Saidleri senin yanına hem benim vekilim hem senin talebelerin olarak benim bedelime o küçücük Medrese-i Nuriyeye nezaret ve bir nevi dershane olarak reyinize bırakıyorum.

(Emirdağ Lahikası 2)


Bir mahrem risale vardı ki o mahrem risalenin neşrini men’etmiştim. “Öldükten sonra neşrolunsun.” demiştim. Sonra mahkemeler alıp okudular, tetkik ettiler; sonra beraet verdiler. Mahkeme-i Temyiz, o beraeti tasdik etti. Ben de bunu dâhilde asayişi temin için ve yüzde doksan beş masuma zarar gelmemesi için neşredenlere izin verdim. “Said, meşveretle neşredebilir.” dedim.

(Emirdağ Lahikası 2)


Vasiyetnamemdir

Aziz, sıddık kardeşlerim ve vârislerim!

Ecel gizli olmasından vasiyetname yazmak sünnettir. Benim metrûkâtım ve Risale-i Nur’dan olan benim hususi kitaplarım ve güzel ciltlenmiş mecmualarım vesair şeylerimin bütününü, Gül ve Nur Fabrikalarının heyetine, başta Hüsrev ve Tahirî olarak o heyetten on iki (*[3]) kahraman kardeşlerime vasiyet ediyorum. Onlara bırakıyorum ki emr-i hak olan ecelim geldiği zaman, benim arkamda o metrûkâtım, benim bedelime o sadık ve mübarek ellerde hizmet-i Nuriye ve imaniyede çalışsın ve istimal edilsin.

Kardeşlerim! Bu vasiyetten telaş etmeyiniz. Ben, teessürattan ve dokuz defa zehirlenmekten, pek çok zayıf olmakla beraber; gizli münafıkların desiselerle müteaddid sû-i kasdları için bu vasiyeti yazdım. Merak etmeyiniz, inayet-i Rabbaniye ve hıfz-ı İlahî devam ediyor.

اَلْبَاقٖى هُوَ الْبَاقٖى

Kardeşiniz Said Nursî

(Emirdağ Lahikası 1)

Risale-i Nur'daki Diğer Alakalı Yerler[değiştir]

İlgili Resimler/Fotoğraflar[değiştir]

Bediüzzaman'ın talebesine verdiği vekaletnameler

Said Özdemir Tarihçe-i Hayat'ın ilk baskısında geçen "Muasır medeniyet" kelimelerinden dolayı 1,5 sene hapis yatmıştı

İlgili Maddeler[değiştir]

Kaynakça[değiştir]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Ömer Özcan, Ağabeyler Anlatıyor, Cilt: 1 ve 7
  2. 2,0 2,1 https://www.risalehaber.com/said-ozdemir-kimdir-261579h.htm
  3. Kardeşim Abdülmecid, Zübeyr, Mustafa Sungur, Ceylan, Mehmed Kaya, Hüsnü, Bayram, Rüşdü, Abdullah, Ahmed Aytimur, Âtıf, Tillolu Said, Mustafa, Mustafa, Seyyid Salih.