Hayri Tanju

Nurpedia.org - İman ve İslam Hakikatlerine Dair Nur Ansiklopedisi sitesinden
17.40, 6 Eylül 2021 tarihinde Turker (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 20737 numaralı sürüm (→‎İlgili Resimler/Fotoğraflar)
(fark) ← Önceki sürüm | Güncel sürüm (fark) | Sonraki sürüm → (fark)
Thumb
Thumb

Hayri Tanju Risale-i Nur'un teksir makinesiyle ve matbaalarda çoğaltılmasında ve neşir hizmetlerinde emeği geçmiş bir nur talebesidir. Kuleli Askerî Lisesi ve Hava Harp Okulu'nu bitirip pilot olarak orduda görev yaptı. Eski hayatı çok bozukken bir Nur Talebesi olan emir erinin yaşantısından çok etkilenerek tam bir İslami hayata geçti ve Nurlara talebe oldu. 1951'de Üstad'ı ziyaretinden sonra “İbadete fazla düşkünlük ve vazifesini ihmal” iddiasıyla Binbaşı iken ordudan atıldı (veya ayrıldı). Geri kalan hayatını İman hizmetine adadı. Önce teksir makinesiyle, daha sonra daktiloyla risaleleri çoğalttı. 4 defa hapse girdi. Daha çok Ankara'da hizmet etti. 1956 yılında Risaleler ilk defa matbaada basılırken önce Osmanlıca hattından latin harflerine çevriliyordu ve Hayri Tanju daktiloyla yeni harflerle yazıyordu. [1].

Şahsi Bilgiler[değiştir]

Diğer İsimleri: Hayri Değirmenci

Doğum Yeri ve Tarihi: Börekçiler Mah., Kütahya, 1910[1]

Vefat Yeri ve Tarihi: 1974, Ankara[1]

Kabrinin Yeri: Ankara Yakacık Köyü Mezarlığı[1]

Harita Konumu: [1]

Risale-i Nur ile Nasıl Tanıştığı[değiştir]

Eski hayatı çok bozukken 1950 yılında Nur Talebesi emir erinin yaşantısından çok etkilenerek tam bir İslami hayata geçti ve Nurlara talebe oldu.

Bediüzzaman Said Nursi ile Görüşmeleri[değiştir]

Üstad'ı defaatle ziyaret etti. Hatta Üstad hz. Eskişehir'den geçerken evine onu ziyarete geldi.[1]

Risale-i Nur'da Nerede ve Nasıl Bahsedildiği[değiştir]

(Emirdağ'da zaman zaman Üstad'ın hizmetinde bulunan Hayri Dinçer hakkındaki maddede Risalelerde geçen bahislerde soyadı belirtilmediğinden bahsi geçen "Hayri" isimlerinin bazılarının az ihtimal ile de olsa Binbaşı Hayri Bey'den bahsediyor olma ihtimali mevcuttur)

Risale-i Nur'daki Diğer Alakalı Yerler[değiştir]

Fakat mahkeme heyeti, Risale-i Nur eserlerinin beraetine karar vermedi, müsaderesine karar verdi. Bu karar 1956 tarihine kadar devam etti. Mahkeme iki defa Nur Risalelerine müsadere kararı verdi. Temyiz Mahkemesi bu iki kararı da bozdu. Afyon Mahkemesi, Temyiz’in kararına uyarak Nurların beraetine karar verdi. Bu sefer Temyiz, usûlde noksanlık yüzünden bozdu ve eserlerin Diyanet İşlerince tetkikini istedi. Diyanet İşleri Müşavere Kurulunca bütün eserler tetkik ettirildi. Neticede Nurların hakikatini bir derece belirten bir rapor verildi. Ehl-i vukufun mezkûr raporuna istinaden Afyon Mahkemesi, Haziran 1956 tarihinde ittifakla Nurların beraetine ve serbestiyetine karar verdi. Karar kat’îleşti. Artık bu tarihten sonra merkez-i hükûmette Risale-i Nur mecmuaları matbaalarda tabedilmeye başladı.

(Tarihçe-i Hayat, Isparta Hayatı)

İlgili Resimler/Fotoğraflar[değiştir]

(En sağdaki kabir)

İlgili Maddeler[değiştir]

Kaynakça[değiştir]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Ömer Özcan, Ağabeyler Anlatıyor, Cilt: 3