Hasan Fehmi Ustaoğlu
Hasan Fehmi Ustaoğlu medrese eğitimi görmüş din adamı ve 14 Mayıs 1950'de (9. Dönem) Demokrat Parti Samsun Milletvekili olarak seçilmiş siyasetçidir. Bediüzzaman'a pek çok hürmeti vardı. Vaiz ve müderrislik yaptı. 3 Ekim 1952'de Samsun Büyük Cihad gazetesinin 81.sayısında “Milletin Atatürk İnkılaplarına Medyun Bulunduğu İddiası Asla Doğru Değildir” başlıklı bir makale yazması büyük bir tepkiye neden oldu ve basının baskısı nedeniyle 9 Aralık 1952'de Demokrat parti'den ihraç edildi. Aynı Samsun Büyük Cihad gazetesinde Bediüzzaman'ın talebelerinin yayınlanan başka bir makalesinden dolayı Bediüzzaman ve gazetenin yazı işleri müdürü hakkında Samsun Mahkemesinde dava açılmıştı.[1][2][3]
Şahsi Bilgiler[değiştir]
Diğer İsimleri:
Doğum Yeri ve Tarihi: Bafra, Samsun, 1874[3]
Vefat Yeri ve Tarihi: 18 Kasım 1969[3]
Kabrinin Yeri:
Eserleri[değiştir]
Bediüzzaman Said Nursi ile Görüşmeleri[değiştir]
Risale-i Nur'da Nerede ve Nasıl Bahsedildiği[değiştir]
Çok sevgili Üstadımız Efendimiz!
“Risale-i Nur imha edilmez!” diye yazılan ayn-ı hakikat parçayı Başbakan, Adliye Bakanına ev adresleriyle; yine diğer bakanların da resmî adreslerine gönderdik. Görüştüğümüz mebuslara veriyoruz. Hepsi de bu hususta çalışacaklarını söylüyorlar. Isparta mebusu Senirkentli Tahsin Tola, ziyade alâkadar oluyor ve diyor ki: “Hükûmet şimdi komünistlikle mücadeleye başladı. Bu mücadele yalnız zabıta ile olamaz. Nurcular yirmi seneden beri mücadele ediyorlar ve hükûmete büyük yardımda bulunuyorlar. Ve bugün memleketteki muhtelif cereyanların en hayırlısı ve en tesirlisi Nurculardır.” diyorlar.
Vaiz ve Mebus Ömer Bilen, diğer Mebus Hasan Fehmi Ustaoğlu ve Fehmi Çobanoğlu isimli ihtiyar zatlar, size pek çok hürmet ve selâm ediyorlar. Her ikisi dahi Risale-i Nur’un şahs-ı manevîsi namına sevgili Üstadımızı, bu asrın bir mürşid-i hakikisi söyleyerek “Onların himmetidir ki bu umulmadık zafer kazanıldı.” diyorlar.
Siz sevgili Üstadımızdan çok cihetle yardım gördüğünü söyleyen bu muhterem milletvekilleri, sizin dua ve Risale-i Nur’un hizmetine güvenerek ileriye pek büyük ümitle baktıklarını ve “İslâmiyet’in bütün şaşaasıyla âlem-i insaniyet çapında parlayacağını Cenab-ı Hakk’ın rahmetinden bekliyoruz.” diyorlar. Dünkü çarşamba günü üç mebus, bir aralık Üstadımızı ziyaret edeceklerini konuşmuşlar.
Abdullah, Sungur
Risale-i Nur'daki Diğer Alakalı Yerler[değiştir]
Hem Samsunlu İhsan’ın samimi mektubu gösteriyor ki buraya gelen tam bir takım Nur eczalarını kendine alan Samsun’un bir mebusu, o havalide nurlu bir uyanmak ve intibaha vesile olmuş ki böyle İhsanlar yetişiyor. İhsan’ı o zat ile beraber dualarımıza dâhil ediyoruz.
İlgili Resimler/Fotoğraflar[değiştir]
Samsun Milletvekili Hasan Fehmi Ustaoğlu'nun Büyük Cihat gazetesindeki bir yazısı