Firuzabadi

Nurpedia.org - İman ve İslam Hakikatlerine Dair Nur Ansiklopedisi sitesinden

Mecdüddin-i Firuz Âbâdî el-Ḳāmûsü’l-muḥîṭ adlı sözlüğüyle tanınan Arap dili, tefsir ve hadis âlimidir. 7 yaşında Kur’an’ı ezberledi. 100'den fazla hocadan Ṣaḥîḥ-i Buḫârî, Sünen-i Tirmiẕî, Kütüb-i Sitte, Beyhakī’nin es-Sünen’i, Ahmed b. Hanbel’in el-Müsned’i, İbn Hibbân’ın eṣ-Ṣaḥîḥ’i, Ebû Bekir İbn Ebû Şeybe’nin el-Muṣannef’i ve Sâgānî’nin Meşâriḳu’l-envâr’ı gibi önemli hadis kitaplarını okuyarak rivayet etme izni aldı. Çeşitli medreselerde ders verdi. Yemen kadılığı yaptı. Seyahatlerinde ilim adamlarıyla görüştü ve devlet adamlarından itibar gördü. Çok geniş kültürü ve kuvvetli hâfızası vardı. Saîd Nursî 14 yaşındayken Tillo’da beş ayda Firuz Abadi'nin meşhur Kamûsunu “Sin” harfine kadar ezberledi. Ayrıca, Risalelerde el-Mikyas namındaki tefsirine atıfta bulunulur.[1]

Şahsi Bilgiler[değiştir]

Diğer İsimleri: Mecdüddin-i Firuz Âbâdî

Doğum Yeri ve Tarihi: Kâzerûn, Şîraz, İran, 729 (m. 1329)[1]

Vefat Yeri ve Tarihi: Zebîd, Yemen, 817 (m. 1415)[1]

Kabrinin Yeri: el-Cebertî türbesi, Zebîd, Yemen[1]

Eserleri[değiştir]

70'den fazla eseri vardır. El-Ḳāmûsü’l-muḥîṭ adlı sözlüğüyle Tenvirü’l-Mikyâs min Tefsîri İbni Abbâs adlı eseri meşhurdur.

Risale-i Nur'da Nerede ve Nasıl Bahsedildiği[değiştir]

Bir İhtar ve İ'tizar

Rumuzat-ı Semaniye'yi yazdığım zaman hem çok acele telif edilmiş hem de benim eski mahfuzatıma itimat ederek takribî iki mikyas yaptım. Onunla hem eski ulemanın hesaplarına binaen hurufat-ı Kur'aniyenin i'caz cihetinde esrarını yazdım. Sonra da meşhur Kamusü'l-Lügat sahibi Mecdüddin-i Firuz Âbâdî'nin, El-Mikyas namındaki tefsir-i meşhuru ve makbulü hurufat ve kelimat-ı Kur'aniyeye dair beyanatına baktık, yüzde doksanı bizim hesabımıza tevafuk etmiş. Yalnız beş on yerinde muhalefet gördük. Sonra tahkikî bir hesap yaptım. Bizimki doğru, onunki matbaaların sehvi olduğu tahakkuk etti. Madem böyle azîm yekûnlerdeki tevafuklara küçük küsuratlar ve küçük farklar zarar vermez diye daha tam tamına tahkikî bir tarzda bütün Kur'an'ı, bütün hurufatıyla ve kelâm ve kelimatıyla hesap etmeye ve letaif-i i'caziyeyi onunla tam takviye etmeye vakit bulamadım. Zalimler, bana vakit bırakmadılar. Ben de o takribî mikyaslarımla ve mahfuzatımla ve eski ulemaların hesaplarına ve Kenzü'l-Arş Duası'ndaki adetlerime iktifa eyledim.

(Mektubat, 28. Mektup, 8. Kısım, 8. Remiz)

Risale-i Nur'daki Diğer Alakalı Yerler[değiştir]

İlgili Resimler/Fotoğraflar[değiştir]

İlgili Maddeler[değiştir]

Kaynakça[değiştir]