Bugay-ı Türki

Nurpedia.org - İman ve İslam Hakikatlerine Dair Nur Ansiklopedisi sitesinden

Buğay-ı Türkî ya da Boğa El-Kebir Et-Türkî, dindar bir Türk komutan olup halife Me’mun'un son zamanlarında Abbasi ordusunun önde gelen komutanları arasında yer aldı. Çeşitli isyanların bastırılmasında görev aldı. Birçok savaşa katıldı ve hiç yara almadı. Uhud savaşında Peygamberimizin mucizesiyle değneği kılınca dönüşen Abdullah bin Cahş, savaştan sonra bâki kalan bu kılıncı Bugay-ı Türkî'ye iki yüz liraya sattı.[1]

Şahsi Bilgiler[değiştir]

Diğer İsimleri: Boğa El-Kebir Et-Türkî, Boğa el-Kebir

Doğum Yeri ve Tarihi:

Vefat Yeri ve Tarihi: Sâmerrâ, H.248/M.862 (90 yaşını biraz geçkin vefat etti)

Kabrinin Yeri:

Harita Konumu:

Risale-i Nur ile Nasıl Tanıştığı[değiştir]

Bediüzzaman Said Nursi ile Görüşmeleri[değiştir]

Risale-i Nur'da Nerede ve Nasıl Bahsedildiği[değiştir]

Üçüncüsü: İbn-i Abdi’l-Berr gibi bir allâme-i asır ve ehl-i tahkikin büyüklerinden nakil ve tashih ediyorlar ki: Gazve-i Uhud’da Resul-i Ekrem aleyhissalâtü vesselâmın halazadesi olan Abdullah İbn-i Cahş harp ederken kılıncı kırıldı. Resul-i Ekrem aleyhissalâtü vesselâm ona bir değnek verdi. O değnek, onun elinde bir kılınç oldu. Onun ile harp etti. O eser-i mu’cize olan kılınç, bâki kaldı. Meşhur İbn-i Seyyidi’n-nâs siyerinde haber veriyor ki: Bir zaman sonra, Abdullah o kılıncı Bugay-ı Türkî namında bir adama, iki yüz liraya sattı.

İşte bu iki kılınç asâ-yı Musa gibi birer mu’cizedir. Fakat asâ-yı Musa vefat-ı Musa’dan sonra vech-i i’cazı kalmadı. Fakat şunlar bâki kaldılar.

(Mektubat, 19. Mektup, 12. İşaret)

Risale-i Nur'daki Diğer Alakalı Yerler[değiştir]

İlgili Resimler/Fotoğraflar[değiştir]

İlgili Maddeler[değiştir]

Kaynakça[değiştir]