İbn-i Huzeyme

Nurpedia.org - İman ve İslam Hakikatlerine Dair Nur Ansiklopedisi sitesinden
23.03, 13 Şubat 2018 tarihinde Turker (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 7426 numaralı sürüm
(fark) ← Önceki sürüm | Güncel sürüm (fark) | Sonraki sürüm → (fark)

İbn-i Huzeyme (Arapça: ابن خزيمة) ya da tam adıyla Ebû Bekr Muhammed b. İshâk b. Huzeyme es-Sülemî en-Nîsâbûrî ya da bazen yanlış söylenen ismiyle İbn-i Hazm bir hadis, kelâm ve fıkıh âlimidir. Şafii mezhebinden olup ilminin genişliğiyle darbımesel haline gelmiş, sünnetle ilgili bütün bilgileri ve ayrıca 70.000 hadisi ezberlemiş olduğu kaydedilmiş ve “İmâmü’l-eimme” olarak anılmıştır.[1]

Şahsi Bilgiler[değiştir]

Diğer İsimleri:

Doğum Yeri ve Tarihi: Nîşâbur, Safer 223 (Ocak 838)[1]

Vefat Yeri ve Tarihi: 2 Zilkade 311 (11 Şubat 924), Nîşâbur[1]

Kabrinin Yeri: Nîşâbur

Eserleri[değiştir]

140 civarında kitabı, çeşitli meselelere dair 100 civarında da cüzünün mevcut olduğunu söylemektedir. Başlıca eseri bir hadis kitabı olan Es-Sahih'tir. Ayrıca Şe'nü’d-duâ ve Kitâbü’t-Tevhîd adlı eserleri vardır.

Risale-i Nur'da Nerede ve Nasıl Bahsedildiği[değiştir]

Başta meşhur İbn-i Huzeyme Sahih’inde, râviler Hazret-i Ömer’den naklediyorlar ki: Gazve-i Tebük’te susuz kaldık. Hattâ bazılar devesini keser, susuzluktan içini sıkar, içerdi. Ebubekiri’s-Sıddık, Resul-i Ekrem aleyhissalâtü vesselâma dua etmek için rica etti. Resul-i Ekrem aleyhissalâtü vesselâm elini kaldırdı, daha elini indirmeden bulut toplandı, yağmur öyle geldi ki kaplarımızı doldurduk. Sonra su çekildi, ordumuza mahsus olarak hududumuzu tecavüz etmedi. Demek, tesadüf içine karışmamış, sırf bir mu’cize-i Ahmediyedir (asm).

(Mektubat, 19. Mektup, 8. İşaret, 8. Misal)

Risale-i Nur'daki Diğer Alakalı Yerler[değiştir]

İlgili Resimler/Fotoğraflar[değiştir]

İlgili Maddeler[değiştir]

Kaynakça[değiştir]