Said Halim Paşa

Nurpedia.org - İman ve İslam Hakikatlerine Dair Nur Ansiklopedisi sitesinden

Said Halim Paşa İttihat ve Terakki’nin başkanlığını da yapmış son dönem Osmanlı Sadrazamlarındandır. Ünlü Mısır Valisi Kavalalı Mehmed Ali Paşa’nın torunudur. 2. Abdülhamid döneminde Rumeli Beylerbeyi oldu. Yeniköy’de yalısında, fikri bakımdan kendisini geliştirmek maksadıyla kitap okuyup incelemelerde bulundu. Saraya ihbar edildi ve İstanbul’dan uzaklaştırıldı. Avrupa’da Jön Türklerle temas kurdu ve İttihat ve Terakki Cemiyetinin müfettişliğine getirildi. 2. Meşrutiyet'in ilanından sonra İstanbul’a geri döndü. İttihat ve Terakki genel sekreterliğe getirildi. Mahmud Şevket Paşa kabinesinde Hariciye Nazırı oldu, sonra da Sadrazamlığa getirildi. Aynı yıl İttihat ve Terakki’nin başkanlığına seçildi. Edirne’nin geri alınmasında önemli katkıları oldu. Parti içi baskı gibi sebeplerle hariciye nazırlığından ve sadaretten istifa etti. 1. Dünya savaşından sonra önce Mondros, oradan da Malta’ya sürgüne yollandı. Roma’ya yerleşti. Bir Ermeni militan tarafından alnından vurularak şehit edildi. Bediüzzaman esaretten İstanbul'a döndükten sonra Said Halim Paşa ona yalısında kalma ve ilmi çalışmalarını orada yürütme teklifinde bulundu. Bediüzzaman kabul etmedi.[1] Bediüzzaman, tokadını Venizelos ile beraber Said Halim Paşa'ya vurmayacağını söyleyerek tenkitte bir usul göstermiştir.[2]

Şahsi Bilgiler[değiştir]

Diğer İsimleri: Mehmed Said Halim

Doğum Yeri ve Tarihi: Kahire, 19 Şubat 1864[2]

Vefat Yeri ve Tarihi: Roma, İtalya, 6 Aralık 1921[2]

Kabrinin Yeri: Sultan II. Mahmud’un türbesi haziresi, İstanbul

Harita Konumu: [1]

Eserleri[değiştir]

Risale-i Nur'da Nerede ve Nasıl Bahsedildiği[değiştir]

Dediler:

-İttihad'a şedid bir muarız idin. Neden şimdi sükût ediyorsun?

Dedim:

-Düşmanların onlara şiddet-i hücumundan. Düşmanın hedef-i hücumu, onların hasenesi olan azm ü sebattır ve İslâmiyet düşmanına vasıta-i tesmim olmaktan feragatıdır.

Bence yol ikidir: Mizanın iki kefesi gibi; birinin hıffeti, ötekinin sıkletine geçer. Ben tokadımı, Antranik ile beraber Enver'e, Venizelos ile beraber Said Halim’e vurmam. Nazarımda, vuran da sefildir.

(Sünuhat)

Risale-i Nur'daki Diğer Alakalı Yerler[değiştir]

İlgili Resimler/Fotoğraflar[değiştir]

İlgili Maddeler[değiştir]

Kaynakça[değiştir]