-pişe: Revizyonlar arasındaki fark

Nurpedia.org - İman ve İslam Hakikatlerine Dair Nur Ansiklopedisi sitesinden
("Kategori:Farsça Ekler '''-pîşe''', sonuna geldiği kelimeye alışmış, huy edinmiş anlamı katarak Farsça usulüyle birleşik sıfat yapan Farsça..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
 
Değişiklik özeti yok
1. satır: 1. satır:
[[Kategori:Farsça Ekler]]
[[Kategori:Farsça Ekler]]
'''-pîşe''', sonuna geldiği kelimeye alışmış, huy edinmiş anlamı katarak Farsça usulüyle birleşik sıfat yapan Farsça bir sonektir.
'''-pîşe''', sonuna geldiği kelimeye "alışmış, huy edinmiş" anlamı katarak Farsça usulüyle birleşik sıfat yapan Farsça bir sonektir.


==Bilgiler==
==Bilgiler==

06.37, 9 Ekim 2022 tarihindeki hâli

-pîşe, sonuna geldiği kelimeye "alışmış, huy edinmiş" anlamı katarak Farsça usulüyle birleşik sıfat yapan Farsça bir sonektir.

Bilgiler[değiştir]

Kökeni olan Farsça fiil ve anlamı: -

Risale-i Nur'da Bu Eki Taşıyan Kelimeler, Anlamları ve Örnek Cümleler[değiştir]

  • Fakrpîşe: Hep fakir

Acz-âlûd, fakr-pîşe olan insanî bir sultan gibi acz ve ihtiyaç için memurları şerik-i saltanat etmiş değildir. (22. Söz)

  • Adaletpîşe: Hep adaletli

Çünkü bir hâkim-i adalet-pîşe, bir padişah-ı raiyet-perver; aktar-ı memleketine, her istediği vakit muttali olmak derecesine çıkmakla mes’uliyet-i maneviyeden kurtulur veya tam adalet yapabilir.” (20. Söz)

  • Gafletpîşe: Gaflet içinde olan, gaflete alışmış

Ya fakdü’l-ahbaptan gelir, yani ahbapsızlıktan, sahipsizlikten gelen karanlıklı bir hüzündür ki dalalet-âlûd, tabiat-perest, gaflet-pîşe olan medeniyetin edebiyatının verdiği hüzündür. (25. Söz)

İlgili Maddeler[değiştir]

Kaynakça[değiştir]