Şeyheyn (Hadis)

Nurpedia.org - İman ve İslam Hakikatlerine Dair Nur Ansiklopedisi sitesinden
21.47, 8 Aralık 2016 tarihinde Turker (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 2765 numaralı sürüm (Yeni sayfa: "'''Şeyheyn''' (Arapça: {{Arabi|الشيخين}}) iki hadis hocası anlamına gelmekte olup hadis ilminde İmam-ı Buhârî ile İmam-ı Müslim’i birlikte ifade eder. Muhammed b...")
(fark) ← Önceki sürüm | Güncel sürüm (fark) | Sonraki sürüm → (fark)

Şeyheyn (Arapça: الشيخين) iki hadis hocası anlamına gelmekte olup hadis ilminde İmam-ı Buhârî ile İmam-ı Müslim’i birlikte ifade eder. Muhammed b. İsmâil el-Buhârî ile Müslim b. Haccâc’ın el-Câmiu’s-sahih’leri “sahih hadisleri ihtiva eden iki kitap” anlamında Sahiheyn olarak anılmış ve İslâm âlimleri tarafından Kur’ân-ı Kerîm’den sonra en sahih kitaplar olarak kabul edilmiştir.[1][2]

Şahsi Bilgiler[değiştir]

Diğer İsimleri: Şeyhan

Doğum Yeri ve Tarihi:

Vefat Yeri ve Tarihi:

Kabrinin Yeri:

Eserleri[değiştir]

El-Câmiu’s-sahih (Sahih-i Buhari ve Sahih-i Müslim olarak da bilinir).

Risale-i Nur'da Nerede ve Nasıl Bahsedildiği[değiştir]

Eğirdir’de bir münakaşa-i ilmiye işittim. O münakaşa, hususan şu zamanda yanlıştır. Hattâ münakaşayı bilmiyordum. Benden de sual edildi. Muteber bir kitapta, hadîs-i Şeyheyn’in ittifakına alâmet olan ق işaretiyle bir hadîs bana gösterildi. “Hadîs midir, değil midir?” sual edildi.

Ben dedim: Böyle muteber bir kitapta, Şeyheyn hadîsinin ittifakına hükmeden bir zata itimat etmek lâzım; demek hadîstir. Fakat hadîsin, Kur’an gibi bazı müteşabihatı var. Ancak havas onların manalarını bulabilir. Şu hadîsin zahiri dahi müşkülat-ı hadîsin müteşabihat kısmından olmak ihtimali var, dedim.

(Mektubat, 28. Mektup, 2. Mesele)

Risale-i Nur'daki Diğer Alakalı Yerler[değiştir]

İlgili Resimler/Fotoğraflar[değiştir]

İlgili Maddeler[değiştir]

Kaynakça[değiştir]

  1. İslam Ansiklopedisi, Şeyheyn maddesi
  2. İslam Ansiklopedisi, Buhari maddesi