Güvercin

Nurpedia.org - İman ve İslam Hakikatlerine Dair Nur Ansiklopedisi sitesinden
12.06, 1 Aralık 2023 tarihinde Turker (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 40231 numaralı sürüm ("Kategori:Hayvan Kategori:Kuş Kategori:Zihayat thumb|left '''Güvercingiller''', güvercin ve kumruları da içine alan ve 300'den fazla tür içeren bir kuş familyasıdır. Kısa boyunlu ve kısa ince gagalı sağlam gövdeli kuşlardır. Öncelikle tohum, meyve ve bitkilerle beslenirler. Dünyanın hemen her yerinde bulunurlar. Ağaç dallarına, çıkıntılara veya yere nispeten dayanıksız yuvalar inşa ederler. Ce..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu)
(fark) ← Önceki sürüm | Güncel sürüm (fark) | Sonraki sürüm → (fark)

Güvercingiller, güvercin ve kumruları da içine alan ve 300'den fazla tür içeren bir kuş familyasıdır. Kısa boyunlu ve kısa ince gagalı sağlam gövdeli kuşlardır. Öncelikle tohum, meyve ve bitkilerle beslenirler. Dünyanın hemen her yerinde bulunurlar. Ağaç dallarına, çıkıntılara veya yere nispeten dayanıksız yuvalar inşa ederler. Cenab-ı Allah bu kuşların kursaklarında sıvı dolu hücrelerin dökülmesinden oluşan bir çeşit "kursak sütü" ile yavrularını rızıklandırır. Güvercin dünyanın en eski evcilleştirilmiş kuşudur. Yön bulma yetenekleri nedeniyle dünya savaşları dahil olmak üzere mesaj iletmek için kullanılmıştır.[1][2]

Dacin 

Bediüzzaman insanın dünya hayatına lâzım olan amel ve iktidar cihetinde en edna bir serçe kuşuna yetişmediğini fakat hayat-ı maneviye ve uhreviyesine lâzım olan ilim ve iftikar ile tazarru ve ibadet cihetinde hayvanatın sultanı ve kumandanı hükmünde olduğunu ve bu nedenle asıl vazifesinin hayvan gibi çabalamak değil, belki hakiki bir insan gibi hakiki bir hayat-ı daime için çalışmak olduğunu hatırlatır. Başka bir yerde, insanların zahirpereset olduğu için atmacanın serçelere musallat olmasını zahiren rahmete aykırı zannettiğini ama aslında serçe kuşunun istidatlarının bu şekilde geliştiğini belirtir. Ayrıca, lahika mektuplarında kuşların Risale-i Nur’la alâkadarlıklarına misal olarak bazı mektuplar yazılırken hilaf-ı âdet bir tarzda serçe kuşunun ve diğer kuşların garib bir tarzda Üstad'ın odasına gelmelerini verir.

Bilgiler[değiştir]

Risale-i Nur'da Nerede ve Nasıl Bahsedildiği[değiştir]

Peygamberimiz ve Güvercin[değiştir]

Manevî tevatür derecesinde bir şöhretle, Resul-i Ekrem aleyhissalâtü vesselâm Ebubekiri’s-Sıddık ile küffarın takibinden kurtulmak için tahassun ettikleri Gār-ı Hira’nın kapısında, iki nöbetçi gibi iki güvercin gelip beklemeleri ve örümcek dahi perdedar gibi hârika bir tarzda, kalın bir ağ ile mağara kapısını örtmesidir.

Hattâ rüesa-yı Kureyş’ten, Resul-i Ekrem aleyhissalâtü vesselâmın eli ile Gazve-i Bedir’de öldürülen Übeyy İbn-i Halef mağaraya bakmış. Arkadaşları demişler: “Mağaraya girelim.” O demiş: “Nasıl girelim? Burada bir ağ görüyorum ki Hazret-i Muhammed tevellüd etmeden bu ağ yapılmış gibidir. Bu iki güvercin işte orada duruyor, adam olsa orada dururlar mı?”

İşte bunun gibi mübarek güvercin taifesi, Feth-i Mekke’de dahi Resul-i Ekrem aleyhissalâtü vesselâmın başı üzerinde gölge yaptıklarını, İmam-ı Celil İbn-i Vehb naklediyor.

Hem –nakl-i sahih ile– Hazret-i Âişe-i Sıddıka haber veriyor ki: Güvercin gibi “dâcin” denilen bir kuş hanemizde vardı. Resul-i Ekrem aleyhissalâtü vesselâm hazır olsa idi hiç debelenmezdi, sükûtla dururdu. Ne vakit Resul-i Ekrem aleyhissalâtü vesselâm çıksa idi o kuş başlardı harekete; giderdi, gelirdi, hiç durmuyordu. Demek o kuş, Resul-i Ekrem aleyhissalâtü vesselâmı dinliyordu, huzurunda temkin ile sükût ederdi.

(19. Mektup)

Bediüzzaman, Risale-i Nur ve Güvercin[değiştir]

Latîf ve manidar bir tevafuktur ki dünkü gün masumların mecmuası elime geçti, açtım. O mecmuanın başında, o masumların bir kumandanı hükmünde ve Medrese-i Nuriye’nin kahramanlarından Marangoz Ahmed’in gayet ziynetli ve nakışlı ve dikkatli yazdığı Küçük Sözler, başında dercedilmiş gördüm. Mâşâallah Marangoz Ahmed dedim, masumların çavuşu olmuş. Aynı günde bir mektubu elime geçti, açtım. Marangoz Ahmed’in gönderdiğimiz mektupları arkadaşlara gecede okumak zamanında, iki çekirge mektubun başına gelip tâ bitinceye kadar dinlemelerini gördüm. Birkaç gün evvel biz mektubu yazarken iki güvercin, mektubun makbuliyetini ve müjdeci serçe ve kuddüs kuşlarının müjdelerini tasdik ettikleri gibi; Marangoz’un iki çekirgeleri de güvercinleri ve müjdeci kuşları tasdik ederek, biz dahi Risale-i Nur’u tanıyoruz diye lisan-ı halleri ifade ediyor diye latîf ve manidar tevafuk olmuş.

(Emirdağ L. 1)


İşte hapisten sonra yazılan bir kısım mektuplarımız hem makbul hem çok ehemmiyetli hem bu zamanda halk onlara çok muhtaç olduğuna bir emare olarak, yazdığımız zaman –hilaf-ı âdet bir tarzda– serçe kuşunun ve kuddüs kuşunun ve güvercinlerin garib bir tarzda odama gelmeleri ve birbirine tevafuk etmesi ve Milas’ta ehemmiyetli bir kardeşimiz Halil İbrahim’in, kuddüs kuşu bahsi bulunan mektubu aldıkları zaman aynen, hilaf-ı âdet, kilitli bir odasını açarken kuddüs kuşu oda içerisinde uçmaya çalışması hem içinde bulunan mektubu hem bizim kuşlarımıza tevafuku ve Medrese-i Nuriye’deki şakirdlerin o mektuplarımızı okumak zamanında iki çekirge mektubun başına gelip dinlemeleri, sâbık kuşlarda tevafukatına bu küçük kuşlar dahi hem tasdik hem tevafuk ettikleri gibi; İnebolu’daki sadık kardeşlerimizin imzalarıyla yine mektubumuzu gecede okudukları zaman gayet heyecanlı bir tarzda bir gece kuşu onları korkutup pencereye el atıp iki kanadı ile pencereyi döverek lisan-ı hal ile ben de o mektupla alâkadarım, bizi alâkasız zannetmeyiniz diye yine sâbık aynı meseleye ve sâbık kuşların alâkadarlıklarına, büyük kuş da tam tevafuk ve tasdik ediyor.

(Emirdağ L. 1)

Risale-i Nur'daki Diğer Alakalı Yerler[değiştir]

İlgili Resimler/Fotoğraflar[değiştir]

İlgili Maddeler[değiştir]

Kaynakça[değiştir]