Salih (as): Revizyonlar arasındaki fark

Nurpedia.org - İman ve İslam Hakikatlerine Dair Nur Ansiklopedisi sitesinden
Değişiklik özeti yok
 
(Aynı kullanıcının aradaki diğer 5 değişikliği gösterilmiyor)
1. satır: 1. satır:
[[Kategori:Peygamber]]
[[Kategori:Peygamber]]
[[Kategori:Şahıs]]
[[Kategori:Şahıs]]
[[Kategori:Eksik]]
''Salih isimli diğer şahıslar ve ilgili diğer maddeler için [[Salih (Tavzih)]] sayfasına gidin''
''Salih isimli diğer şahıslar için [[Salih (Tavzih)]] sayfasına gidin''
 
'''Hz. Salih (as)''' Kur’an’da Semûd kavmine gönderildiği bildirilen peygamberdir. Kavminin en itibarlı ailesine mensup idi. İkinci Âd olarak da bilinen ve Suriye ile Hicaz arasındaki Hicr’de yaşayan Semud kavmine peygamber olarak gönderilmiştir. Semûd kavmi Vâdilkurâ’da kayaları oyarak evler ve düz arazide saraylar yapmıştır. Başlangıçta tevhid inancı olan Semûd kavmi daha sonra putlara tapmaya başladı ve çoğunluğu Hz. Sâlih'in Allah’a kulluk etmeleri gerektiğine dair nasihatlarını dinlemedi ve ondan doğrulayıcı bir mûcize getirmesini istediler. Bunu üzerine sert bir kayadan mucize olarak dişi bir deve çıktı. Hz. Salih su içme hakkının bir gün kavminde bir gün devede olduğunu ve deveye zarar vermemeleri söyledi. Buna rağmen dokuz ele başından oluşan bir grup deveyi öldürdü. Korkunç bir gürültü ve yıldırımların ardından gelen şiddetli bir sarsıntı ile Allah onları helâk etti. Yalnızca 120 inanan kurtulurken geri kalan 5.000 kişi helâk oldu. Hz. Sâlih inananlarla Mekke’ye göç etti. Peygamberimiz Tebük Gazvesinde askerleriyle Semûd kavmi topraklarından geçerken Semûd halkının içtiği kuyulardaki suyla yapılmış yemekleri askerlere yedirmemiştir.<ref name='a'>https://islamansiklopedisi.org.tr/salih--peygamber</ref>
 
Risale-i Nur'da peygamberlere hârika bir tarzda gaybî imdat gelmesinin ve düşmanları olan münkirlerin başına semavî musibet inmesinin bu kainatta Hakîm ve Âdil olan Cenab-ı Allah'ı gösterdiği izah edilirken misal olarak Hz. Salih ve Semud kavmi verilmiştir.
 
Bediüzzaman hayvanların ruhlarının bâki kalacağını ve Hz. Süleyman'ın Hüdhüd kuşu ile karıncası, Hz. Salih'in dişi devesi (naka) ve Ashab-ı Kehf'in köpeği gibi istisnai hayvanların ise hem ruhu hem cesediyle ebedi âleme gideceği ve her bir nev’in ara sıra kullanmak için bir tek cesedi bulunacağına dair sahih hadis olduğunu ifade eder.
 
==Bilgiler==
 
'''Diğer İsimleri:''' Selah (Batı dünyasında)
 
'''Doğum Yeri ve Tarihi:''' -
 
'''Annesi:''' -
 
'''Babası:''' -
 
'''Kardeşleri:''' -
 
'''Soyu''': Hz. Nuh'un 9. nesilden evladıdır
 
'''Vefat Yeri ve Tarihi:''' -
 
'''Kabrinin Yeri:''' -
 
'''Harita Konumu:''' -
 
'''Hanımları:''' -
 
'''Çocukları:''' -
 
'''Peygamberlikle Görevlendirildiği Yer ve Tarih:''' -
 
'''Peygamber Olarak Gönderildiği Kavim:''' Semud
 
==Kur'an'da İsminin Geçtiği Yerler==
 
Hz. Salih'in ismi Kur'an'da 9 ayette toplam 9 defa geçer.
 
[[:Kategori:Salih Peygamberin (AS) İsmi Geçen Ayetler|Salih Peygamberin (AS) İsmi Geçen Ayetler]]
 
==Risale-i Nur'da Nerede ve Nasıl Bahsedildiği==
 
===Naka-i Salih===
 
''Ana Madde: [[Naka-i Salih]]''
 
Amma haşirden sonra hayvanatın toprağa inkılab edileceklerine dair olan rivayet ise, sadece cesedleri hakkındadır. Ancak bu kadar var ki; Kur'an'da mezkûr olan [[naka]]-i [[Salih (as)|Salih]] (A.S.) ve kebş-i İsmail (A.S.) ve kelb-i Ashab-ı Kehf ve Hüdhüd-ü Süleymanî (A.S.) ve nemli gibi (ruh ve cesediyle cennette bakî kalacak hayvanlar misillü) bütün hayvanat nevilerinin ervahı müctemi'an veya ferden ferden her neviden bunlar gibi birer şahs-ı mübarekin cesedinde toplanmaları caizdir.
 
([[Risale:Şule_(Mesnevi_Badıllı)#24._Parça|Şule, Mesnevi (Badıllı)]])
----
Hayvanların ruhları bâki kalacağı ve [[Hüdhüd]]-ü Süleymanî (as) ve Neml’i; ve [[Naka]]-i [[Salih (as)]] ve Kelb-i Ashab-ı Kehf gibi bazı efrad-ı mahsusa hem ruhu hem cesediyle bâki âleme gideceği ve her bir nev’in ara sıra istimal için bir tek cesedi bulunacağı rivayat-ı sahihadan anlaşılmakla beraber; hikmet ve hakikat hem rahmet ve rububiyet öyle iktiza ediyorlar.
 
([[Risale:3._Şuâ#Yedinci_Fıkra|3. Şua]])
 
===Diğer Bahisler===
 
Hem madem gözümüzle, gündüz gibi hem nefsimizde hem etrafımızda bir rahmet-i âmme ve bir hikmet-i şâmile ve bir inayet-i daime müşahede ediyoruz ve dehşetli bir saltanat-ı rububiyet ve dikkatli bir adalet-i âliye ve izzetli icraat-ı celaliyenin âsârını ve cilvelerini görüyoruz. Hattâ bir ağacın meyveleri ve çiçekleri sayısınca o ağaca hikmetler takan bir hikmet ve her bir insanın cihazatı ve hissiyatı ve kuvveleri adedince ihsanları, in’amları ona bağlamış bir rahmet ve [[kavm-i Nuh]] ve [[Hud]] ve [[Salih]] aleyhimüsselâm ve [[Ad Kavmi|kavm-i Âd]] ve Semud ve Firavun gibi âsi milletlere tokat vuran ve en küçük bir zîhayatın hakkını muhafaza eden izzetli ve inayetli bir adalet ve [[Rum 25|{{Arabi|وَمِنْ اٰيَاتِهٖٓ اَنْ تَقُومَ السَّمَٓاءُ وَالْاَرْضُ بِاَمْرِهٖ ثُمَّ اِذَا دَعَاكُمْ دَعْوَةً مِنَ الْاَرْضِ اِذَٓا اَنْتُمْ تَخْرُجُونَ}}]] âyeti, azametli bir îcaz ile der:
 
([[Risale:11._Şuâ#Yedinci_Mesele|11. Şua]])
----
[[Fatiha 7|{{Arabi|غَيْرِ الْمَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلَا الضَّٓالّٖينَ}}]] dir. Bundaki hüccete kısa bir işarettir:
 
Evet, tarih-i beşer ve kütüb-ü mukaddese tevatürlere ve küllî ve kat’î hâdisat ve malûmat ve müşahedat-ı beşeriyeye istinaden bi’l-ittifak, sarîh ve kat’î bir surette haber veriyorlar ki:
 
Sırat-ı müstakim ehli olan peygamberlere (aleyhimüsselâm) binler vakıatta istimdadlarına hârika bir tarzda gaybî imdat gelmesi ve onların istedikleri aynen verilmesi ve düşmanları olan münkirlere yüzer hâdisatta aynı zamanda gazap gelmesi ve semavî musibet başlarına inmesi kat’î, şeksiz gösterir ki bu kâinatın ve içindeki nev-i beşerin Hakîm ve Âdil ve Muhsin ve Kerîm ve Aziz ve Kahhar bir Mutasarrıfı, bir Rabb’i var ki [[Nuh]] ve İbrahim, [[Musa]] ve [[Hud]] ve [[Salih]] gibi (aleyhimüsselâm) çok nebilere pek hârika bir surette tarihî ve geniş hâdiselerle muzafferiyet ve necatları vermiş. Ve Semud ve [[Âd]] ve Firavun kavimleri gibi çok zalimlere ve münkirlere dahi peygamberlere isyanlarına mukabil dünyada dahi bir ceza olarak başlarına dehşetli, semavî musibetler indirmiş.
 
([[Risale:15._Şuâ#Sekizinci_Kelime_2|15. Şua]])
----
Tezkiyet-bahş-ı kulûb-ü mü’minîn,
 
[[Salih]]dar-ı emanettir sözün.
 
...
 
Ahmed Galib
 
([[Risale:Yirmi_Yedinci_Mektup%27un_Üçüncü_Zeyli_(Barla)#Ahmed_Galib’in_Sözler_hakkında_bir_fıkrasıdır|Barla L.]])
 
==Risale-i Nur'daki Diğer Alakalı Yerler==
 
==İlgili Resimler/Fotoğraflar==
 
==İlgili Maddeler==
 
* [[Semud]]: Hicr bölgesinde yaşamış ve Hz. Salih'in tebliğde bulunduğu Ashabü’l-Hicr olarak da bilinen kavim.
* [[Naka-i Salih]]: Cenab-ı Allah'ın mucize olarak kayalar içinden Hz. Salih'in kavmine gönderdiği ve kesmemelerini emrettiği dişi deve.
* [[Hicr Suresi]]: Hz. Salih'in kavminin yaşadığı bölgenin adını taşıyan sure.
 
==Kaynakça==

10.22, 15 Haziran 2024 itibarı ile sayfanın şu anki hâli

Salih isimli diğer şahıslar ve ilgili diğer maddeler için Salih (Tavzih) sayfasına gidin

Hz. Salih (as) Kur’an’da Semûd kavmine gönderildiği bildirilen peygamberdir. Kavminin en itibarlı ailesine mensup idi. İkinci Âd olarak da bilinen ve Suriye ile Hicaz arasındaki Hicr’de yaşayan Semud kavmine peygamber olarak gönderilmiştir. Semûd kavmi Vâdilkurâ’da kayaları oyarak evler ve düz arazide saraylar yapmıştır. Başlangıçta tevhid inancı olan Semûd kavmi daha sonra putlara tapmaya başladı ve çoğunluğu Hz. Sâlih'in Allah’a kulluk etmeleri gerektiğine dair nasihatlarını dinlemedi ve ondan doğrulayıcı bir mûcize getirmesini istediler. Bunu üzerine sert bir kayadan mucize olarak dişi bir deve çıktı. Hz. Salih su içme hakkının bir gün kavminde bir gün devede olduğunu ve deveye zarar vermemeleri söyledi. Buna rağmen dokuz ele başından oluşan bir grup deveyi öldürdü. Korkunç bir gürültü ve yıldırımların ardından gelen şiddetli bir sarsıntı ile Allah onları helâk etti. Yalnızca 120 inanan kurtulurken geri kalan 5.000 kişi helâk oldu. Hz. Sâlih inananlarla Mekke’ye göç etti. Peygamberimiz Tebük Gazvesinde askerleriyle Semûd kavmi topraklarından geçerken Semûd halkının içtiği kuyulardaki suyla yapılmış yemekleri askerlere yedirmemiştir.[1]

Risale-i Nur'da peygamberlere hârika bir tarzda gaybî imdat gelmesinin ve düşmanları olan münkirlerin başına semavî musibet inmesinin bu kainatta Hakîm ve Âdil olan Cenab-ı Allah'ı gösterdiği izah edilirken misal olarak Hz. Salih ve Semud kavmi verilmiştir.

Bediüzzaman hayvanların ruhlarının bâki kalacağını ve Hz. Süleyman'ın Hüdhüd kuşu ile karıncası, Hz. Salih'in dişi devesi (naka) ve Ashab-ı Kehf'in köpeği gibi istisnai hayvanların ise hem ruhu hem cesediyle ebedi âleme gideceği ve her bir nev’in ara sıra kullanmak için bir tek cesedi bulunacağına dair sahih hadis olduğunu ifade eder.

Bilgiler[değiştir]

Diğer İsimleri: Selah (Batı dünyasında)

Doğum Yeri ve Tarihi: -

Annesi: -

Babası: -

Kardeşleri: -

Soyu: Hz. Nuh'un 9. nesilden evladıdır

Vefat Yeri ve Tarihi: -

Kabrinin Yeri: -

Harita Konumu: -

Hanımları: -

Çocukları: -

Peygamberlikle Görevlendirildiği Yer ve Tarih: -

Peygamber Olarak Gönderildiği Kavim: Semud

Kur'an'da İsminin Geçtiği Yerler[değiştir]

Hz. Salih'in ismi Kur'an'da 9 ayette toplam 9 defa geçer.

Salih Peygamberin (AS) İsmi Geçen Ayetler

Risale-i Nur'da Nerede ve Nasıl Bahsedildiği[değiştir]

Naka-i Salih[değiştir]

Ana Madde: Naka-i Salih

Amma haşirden sonra hayvanatın toprağa inkılab edileceklerine dair olan rivayet ise, sadece cesedleri hakkındadır. Ancak bu kadar var ki; Kur'an'da mezkûr olan naka-i Salih (A.S.) ve kebş-i İsmail (A.S.) ve kelb-i Ashab-ı Kehf ve Hüdhüd-ü Süleymanî (A.S.) ve nemli gibi (ruh ve cesediyle cennette bakî kalacak hayvanlar misillü) bütün hayvanat nevilerinin ervahı müctemi'an veya ferden ferden her neviden bunlar gibi birer şahs-ı mübarekin cesedinde toplanmaları caizdir.

(Şule, Mesnevi (Badıllı))


Hayvanların ruhları bâki kalacağı ve Hüdhüd-ü Süleymanî (as) ve Neml’i; ve Naka-i Salih (as) ve Kelb-i Ashab-ı Kehf gibi bazı efrad-ı mahsusa hem ruhu hem cesediyle bâki âleme gideceği ve her bir nev’in ara sıra istimal için bir tek cesedi bulunacağı rivayat-ı sahihadan anlaşılmakla beraber; hikmet ve hakikat hem rahmet ve rububiyet öyle iktiza ediyorlar.

(3. Şua)

Diğer Bahisler[değiştir]

Hem madem gözümüzle, gündüz gibi hem nefsimizde hem etrafımızda bir rahmet-i âmme ve bir hikmet-i şâmile ve bir inayet-i daime müşahede ediyoruz ve dehşetli bir saltanat-ı rububiyet ve dikkatli bir adalet-i âliye ve izzetli icraat-ı celaliyenin âsârını ve cilvelerini görüyoruz. Hattâ bir ağacın meyveleri ve çiçekleri sayısınca o ağaca hikmetler takan bir hikmet ve her bir insanın cihazatı ve hissiyatı ve kuvveleri adedince ihsanları, in’amları ona bağlamış bir rahmet ve kavm-i Nuh ve Hud ve Salih aleyhimüsselâm ve kavm-i Âd ve Semud ve Firavun gibi âsi milletlere tokat vuran ve en küçük bir zîhayatın hakkını muhafaza eden izzetli ve inayetli bir adalet ve وَمِنْ اٰيَاتِهٖٓ اَنْ تَقُومَ السَّمَٓاءُ وَالْاَرْضُ بِاَمْرِهٖ ثُمَّ اِذَا دَعَاكُمْ دَعْوَةً مِنَ الْاَرْضِ اِذَٓا اَنْتُمْ تَخْرُجُونَ âyeti, azametli bir îcaz ile der:

(11. Şua)


غَيْرِ الْمَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلَا الضَّٓالّٖينَ dir. Bundaki hüccete kısa bir işarettir:

Evet, tarih-i beşer ve kütüb-ü mukaddese tevatürlere ve küllî ve kat’î hâdisat ve malûmat ve müşahedat-ı beşeriyeye istinaden bi’l-ittifak, sarîh ve kat’î bir surette haber veriyorlar ki:

Sırat-ı müstakim ehli olan peygamberlere (aleyhimüsselâm) binler vakıatta istimdadlarına hârika bir tarzda gaybî imdat gelmesi ve onların istedikleri aynen verilmesi ve düşmanları olan münkirlere yüzer hâdisatta aynı zamanda gazap gelmesi ve semavî musibet başlarına inmesi kat’î, şeksiz gösterir ki bu kâinatın ve içindeki nev-i beşerin Hakîm ve Âdil ve Muhsin ve Kerîm ve Aziz ve Kahhar bir Mutasarrıfı, bir Rabb’i var ki Nuh ve İbrahim, Musa ve Hud ve Salih gibi (aleyhimüsselâm) çok nebilere pek hârika bir surette tarihî ve geniş hâdiselerle muzafferiyet ve necatları vermiş. Ve Semud ve Âd ve Firavun kavimleri gibi çok zalimlere ve münkirlere dahi peygamberlere isyanlarına mukabil dünyada dahi bir ceza olarak başlarına dehşetli, semavî musibetler indirmiş.

(15. Şua)


Tezkiyet-bahş-ı kulûb-ü mü’minîn,

Salihdar-ı emanettir sözün.

...

Ahmed Galib

(Barla L.)

Risale-i Nur'daki Diğer Alakalı Yerler[değiştir]

İlgili Resimler/Fotoğraflar[değiştir]

İlgili Maddeler[değiştir]

  • Semud: Hicr bölgesinde yaşamış ve Hz. Salih'in tebliğde bulunduğu Ashabü’l-Hicr olarak da bilinen kavim.
  • Naka-i Salih: Cenab-ı Allah'ın mucize olarak kayalar içinden Hz. Salih'in kavmine gönderdiği ve kesmemelerini emrettiği dişi deve.
  • Hicr Suresi: Hz. Salih'in kavminin yaşadığı bölgenin adını taşıyan sure.

Kaynakça[değiştir]